Какво би искал/а да потърсиш?

Великден: Как да изберем „устойчив“ шоколад и 7 други съвета за празника

Много хора определят шоколада като своето най-любимо лакомство. И го консумират в особено големи количества на празници като Великден. Доста по-малко обаче са тези, които осъзнават мащаба на въздействието му върху околната среда.

Производство на какао: ефекти и проблеми

През 2020 г. световният пазар на какао – основна суровина за шоколада - е бил на стойност 138 млрд. долара. Очаква се до 2028 г. да нарасне до 200 млрд. долара.

Три четвърти от глобалното производство на какао се извършва в Западна Африка. Това е водещата причина за обезлесяването на региона - земята се разчиства, за да се засажда търсената култура. В Кот д‘Ивоар, например, 94% от горската покривка е била унищожена между 1990 и 2015 г., като поне една трета от тази загуба се дължи на отглеждането на какао. Подобна е ситуацията и в Гана.

Отражението върху биоразнообразието е значително. Ключови местообитания на застрашени видове изчезват или се фрагментират, качеството на почвата и водоснабдяването се влошава, използват се все повече пестициди.


Търсенето на суровината в световен мащаб нараства с бързи темпове. Снимка: WWF

Производството на какао има и тежка цена за хората. Индустрията разчита на близо 6 млн. дребни земеделски производители, много от които обаче не получават адекватно заплащане и живеят в крайна бедност. Не са рядкост неустойчивите производствени практики и безотговорните трудови политики, включително използването на детски труд. Данните сочат, че през 2019 г. над 1,5 млн. деца са били ангажирани в сектора на какаото в Гана и Кот д'Ивоар.

Как помага WWF?

В световен мащаб природозащитната организация WWF работи за повишаване на устойчивостта и отговорността на какаовата индустрия. Взаимодействаме както с производителите, така и с потребителите.

Работа с производители: В страни производителки на какао като Еквадор, Колумбия, Боливия, Камерун и Габон съдействаме на фермерите да произвеждат висококачествено какао, което не изисква обезлесяване. Застъпваме се за нови национални политики и си сътрудничим с учени, за да предоставим убедителни доказателства, които да се превърнат в основа за по-устойчиво производство.

Работа с потребители: Стремим се да повишаваме осведомеността за въздействието на какаовата индустрия върху хората и природата. Насърчаваме търсенето на какао, произведено чрез устойчиви методи. Призоваваме компаниите, които използват какаови продукти, да не прибягват до обезлесяване и преобразуване на природни екосистеми, да не допускат нарушения на човешките права, а производителите да получават достойни възнаграждения.

Какво можете да направите вие?

За да променим какаовата индустрия, трябва всички да работим заедно - от фермерите и големите компании през търговците на дребно до крайния потребител.

Можете да дадете своя принос, като се информирате внимателно за произхода на продуктите, които купувате. Избирайте шоколади, на чиито опаковки са посочени сертфикати като Fairtrade, Rainforest Alliance/UTZ, Organic, Small Producers’ Symbol (SPP) и подобни. Тези сертфикати показват, че продуктът отговаря на определени стандарти за устойчивост и подкрепя справедливото заплащане, безопасните условия на труд и опазването на околната среда. Макар че стандартите за сертифициране не са съвършени, те отчитат ключови екологични и социални фактори и могат да ви помогнат да вземете най-доброто решение за вашата покупка.


Призоваваме ви на този Великден да предпочетете шоколад, произведен устойчиво. Снимка: Unsplash

Още няколко съвета за природосъобразен Великден

1. Изберете яйца от свободни кокошки, които са произведени по етичен и хуманен начин.

2. За боядисването на яйцата използвайте естествени материали като червен лук, куркума, червено зеле, червено цвекло, каркаде, кафе, спанак, боровинки, арония.

3. Поднесете продукти с местен, български произход на великденската трапеза.

4. Ако ви останат яйца и козунак, не ги изхвърляйте. Използвайте ги за направата на други ястия и десерти – в интернет е пълно с интересни кулинарни идеи.

5. Откажете се от пластмасовите декорации и заложете на великденска украса от устойчиви материали. Ако сте креативни личности, можете да я изработите сами, като трансформирате неща, които вече имате вкъщи.

6. Не подарявайте зайчета като подарък! Напоследък тази практика започва да става популярна. Много често обаче, след като отмине празникът, зайчетата биват изоставени в приюти или просто захвърлени навън.

7. Отделете време за разходка сред природата. Празниците са чудесен повод да заздравим връзката си с нея.


Още информация:
Абонирайте се за нашия електронен бюлетин 
 
© Unsplash
На този Великден изберете шоколадови изделия, произведени по устойчив начин.