Какво би искал/а да потърсиш?

ВОДИ
© WWF

Водата е един от най-ценните ни ресурси. Не можем да живеем без нея. Не могат и останалите видове. Но днес сме изправени пред глобална водна криза.

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Близо два милиарда души живеят в райони, изложени на риск от сериозен недостиг на вода, а водните кризи са една от най-големите заплахи за световната икономика. Само за 50 години изгубихме 83% от популациите на сладководни видове и една трета от останалите ни влажни зони – световните системи за поддържане на живота. Изменението на климата се очаква да влоши ситуацията още повече.

Знаеш ли, че?

Влажни зони наричаме блата, езера, лагуни, тресавища, мангрови гори и др. Те са дом на изключително богато биоразнообразие, предпазват от наводнения и намаляват въздействието на сушите.

© WWF/Michel Gunther
КАКВО ПРАВИ WWF?

Повече от всякога имаме нужда от здравословна сладководна среда. WWF се стреми да защити и съживи реките и влажните зони, които поддържат хората и природата. От Амазонка през Замбези до Дунав ние работим с общности, партньори, компании и правителства, за да защитим емблематични видове като есетри и речни делфини, да възстановим влажните зони и да поддържаме реките свободно течащи, да увеличим защитените зони и да изградим устойчивост към изменението на климата.

КАК МОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ?

Не спираме да работим активно за опазването на българските реки и влажни зони. Абонирай се за нашия бюлетин, за да те информираме веднага, щом имаме нужда от подкрепа - подписване на петиция, изпращане на становище, участие в събитие.

Eastern white pelicans, Danube Delta, Romania
Последни новини
WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата
WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Всеки може да се включи в нея като подари един час от времето си на планетата

29 Feb 2024
В Деня на влажните зони WWF напомня за тяхното значение
В Деня на влажните зони WWF напомня за тяхното значение

Как да опазваме природата с изкуство? Добър пример от Драгоманското блато

02 Feb 2024
WWF призова за удължаване срока на обществените дискусии по казуса с корабоплаването по Дунав
WWF призова за удължаване срока на обществените дискусии по казуса с корабоплаването по Дунав

Достъп до доклада по ОВОС бе даден точно преди Коледа за срок от 30 дни

12 Jan 2024