Какво би искал/а да потърсиш?

ВОДИ
© WWF

Водата е един от най-ценните ни ресурси. Не можем да живеем без нея. Не могат и останалите видове. Но днес сме изправени пред глобална водна криза.

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Близо два милиарда души живеят в райони, изложени на риск от сериозен недостиг на вода, а водните кризи са една от най-големите заплахи за световната икономика. Само за 50 години изгубихме 83% от популациите на сладководни видове и една трета от останалите ни влажни зони – световните системи за поддържане на живота. Изменението на климата се очаква да влоши ситуацията още повече.

Знаеш ли, че?

Влажни зони наричаме блата, езера, лагуни, тресавища, мангрови гори и др. Те са дом на изключително богато биоразнообразие, предпазват от наводнения и намаляват въздействието на сушите.

© WWF/Michel Gunther
КАКВО ПРАВИ WWF?

Повече от всякога имаме нужда от здравословна сладководна среда. WWF се стреми да защити и съживи реките и влажните зони, които поддържат хората и природата. От Амазонка през Замбези до Дунав ние работим с общности, партньори, компании и правителства, за да защитим емблематични видове като есетри и речни делфини, да възстановим влажните зони и да поддържаме реките свободно течащи, да увеличим защитените зони и да изградим устойчивост към изменението на климата.

КАК МОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ?

Не спираме да работим активно за опазването на българските реки и влажни зони. Абонирай се за нашия бюлетин, за да те информираме веднага, щом имаме нужда от подкрепа - подписване на петиция, изпращане на становище, участие в събитие.

Eastern white pelicans, Danube Delta, Romania
Последни новини
Проектът за подобряване корабоплаването по Дунав търси финансиране без оценка на въздействие върху околната среда
Проектът за подобряване корабоплаването по Дунав търси финансиране без оценка на въздействие върху околната среда

Местообитанията на есетрите в българския участък са пропуснати от доклада, подготвящ оценката

24 Apr 2024
Рекорд: Близо 500 бариери са премахнати от реки в Европа през 2023
Рекорд: Близо 500 бариери са премахнати от реки в Европа през 2023

Доклад предупреждава за рискове за безопасността от остаряващите прегради

19 Apr 2024
WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри
WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Те ще бъдат отгледани в плаващи развъдници в горното течение на реката

09 Apr 2024