Какво би искал/а да потърсиш?

18 лесни и приятни начина да подарите 1 час на Земята

През март 2024-та се навършват 18 години, откакто българският офис на WWF, най-голямата природозащитна организация в света, отвори врати.

Това бяха години, изпълнени с предизвикателства, но и с много удовлетворение. Щастливи сме, че постигнахме и продължаваме да постигаме значителни успехи в опазването на българската природа!

Съвсем скоро предстои за пореден път да отбележим и Часа на Земята – мащабната световна инициатива на WWF, която цели да привлече вниманието към екологичните проблеми на нашето време. По този повод представяме нещо наистина специално - Банката за часове.

Какво представлява Банката за часове?

Съвкупност от идеи за това как всеки може да подари 1 час на Земята, докато прави нещо, което обича. Можете да изберете дейност спрямо вашите лични предпочитания и да добавите вашия час към часовете на милиони други хора по целия свят. Вижте как на wwf.bg/earth-hour

Още 18 предложения

По случай 18-ия рожден ден на WWF България споделяме 18 идеи за приятни и забавни дейности сред или в помощ на природата. 

Спорт и здраве

Направете си тренировка на открито

Упражненията навън са полезни и за физическото, и за психическото здраве. Не изискват електричество и допринасят за много по-нисък въглероден отпечатък. Ако обичайно спортувате в зала или у дома, разнообразете се, като отделите същото време, но за ходене, бягане, каране на колело или катерене.

Практикувайте „плогинг“

Излизате да потичате из квартала, но виждате разпилени боклуци в междублоковото пространство. Събирате ги и ги изхвърляте в контейнера, след което продължавате с физическата активност. Е, току-що направихте „плогинг“. Това е съчетание от спорт на открито (джогинг, разходка или друго) и почистване на околната среда. Практиката се заражда в Швеция през 2016 г., но вече е популярна и в много други държави.

Дарете старо спортно оборудване

Може би вкъщи имате стари гирички или друго оборудване, което не ползвате. Може би същото се отнася и за ваши приятели от фитнеса. Организирайте събиране на спортни стоки и ги дарете на център за хора в неравностойно положение. Ето и една идея за трениращите тенис – подарете използваните топки на приют за бездомни животни. Обитателите много ще им се зарадват!

Вижте още идеи за дейности в категория „Спорт и здраве“ в Банката за часове.

Природа

Посетете природна забележителност близо до вашето населено място

България е богата на изключителни природни забележителности: скални форми, водопади, пещери… Природни забележителности са например Белоградчишките скали, пещерата Съевата дупка, водопад Скакля, Стобските пирамиди и много други. Изберете обект близо до дома ви и си направете хубава разходка през уикенда.

Идентифицирайте растения и животни в парка

Отидете в парка със семейството и снимайте пет различни дървета и пет различни животни (насекоми, птици, други). Използвайте Google Lens или подобна технологична услуга, за да определите от кои видове са. Потърсете интересни факти за тях и поговорете с децата защо са важни за околната среда и как можем да ги опазваме.

Полюбувайте се на звездите

Един от вдъхновяващите начини за получаване на нова перспектива е просто да погледнете нагоре - към звездното нощно небе. Ако времето го позволява, отидете на къмпинг със семейството и се насладете на звездите. Само помислете – от безбройните небесни тела това под краката ви е нашият неповторим, красив и специален общ дом. Не заслужава ли той да се грижим добре за него?

Вижте още идеи за дейности в категория „Природа“ в Банката за часове.

Храна

Посадете зеленчукова градина на покрива

Покривните градини стават все по-популярни по света и това не е учудващо – ползите от тях са огромни. В България не са толкова разпространени, но какво от това – бъдете пионери! Ако покривът на вашата жилищна сграда е подходящ за целта, обсъдете идеята със съседите и заедно създайте зеленчукова градина. Ще имате чисти и свежи зеленчуци за трапезата и чудесно занимание за свободното време. 

Пригответе закуска, обяд и вечеря само с продукти местно производство

Когато купуваме продукти от местни производители, помагаме и на природата, и на икономиката. А и консумацията на сезонни плодове и зеленчуци е много полезна за здравето. Напазарувайте само стоки с български произход (прегледайте внимателно етикетите им в магазина) и сгответе с тях поне три ястия.

Направете веган десерт

Ако обичайно включвате в менюто си животински продукти, може би ще се изненадате колко вкусни десерти могат да се приготвят и без тях. Печива, кремове, бонбони, сладолед… списъкът е дълъг. В интернет има хиляди рецепти за веган изкушения. Харесайте си някоя и се отдайте на експерименти в кухнята.

Вижте още идеи за дейности в категория „Храна“ в Банката за часове.

Устойчивост и грижа за природата

Предизвикайте се да не използвате автомобил за определен период от време

Този период може да е ден, седмица или месец. Вместо с колата, ходете на работа с обществен транспорт или пеша, ако е възможно. Споделеното пътуване също е подходящ вариант за градски и извънградски пътешествия. Чрез него помагате за намаляване на вредните емисии и получавате още една възможност за общуване с други хора.

Споделете любимите си „зелени“ съвети в социалните мрежи

Сигурни сме, че вече прилагате устойчиви практики в ежедневието си – разделно изхвърляне на отпадъци, използване на торби за многократна употреба, пестене на вода или друго. Споделете в пост или стори любимата си „зелена“ практика и подканете приятелите си да направят същото в коментар. Така ще получите още полезни идеи.

Погрижете се за енергийната ефективност на дома ви

Сменете всички крушки с енергоспестяващи, създайте си навик да изключвате от контакта уредите, когато не ги ползвате, почиствайте редовно филтрите им и се възползвайте максимално от естествената светлина. Така ще намалите енергийните загуби у дома и съответно сумите в месечната сметка за тока. 

Вижте още идеи за дейности в категория „Грижа за природата“ в Банката за часове.

Изкуство и творчество

Запознайте се с творбите на 'eco-friendly' артисти

Ето няколко препоръки от нас: Аурора Робсън, известна със сложните си скулптури и инсталации, изработени от изхвърлена пластмаса; Nils-Udo, пионер на движението Land Art, създава арт инсталации с естествени материали като листа, клони и камъни; Luzinterruptus, колектив от артисти, които творят с помощта на рециклирани материали и LED светлини. Разбира се, винаги можете да потърсите и други подобни артисти в интернет.

Създайте изкуство от текстил

Стари тениски, чаршафи, кърпи - съчетайте устойчивостта с креативност и им вдъхнете нов живот. Органични текстилни материали като памук, лен и коноп могат да бъдат превърнати в различни пана или колажи за стена. Ако имате домашен любимец, можете да ги използвате и за изработване на шарени меки играчки за него. 

Изявете се като природен фотограф

Отидете на любимо природно кътче във вашето населено място и му направете красиви снимки. Поиграйте си с ъгли, светлина, настройки, филтри. Споделете най-хубавите кадри в социалните мрежи, като опишете защо харесвате мястото. Не забравяйте да тагнете WWF България и да напишете, че участвате в Часа на Земята.   

Вижте още идеи за дейности в категория „Изкуство и творчество“ в Банката за часове.

Развлечение

Посетете природонаучен музей

Ако във вашето населено място или близо до него има природонаучен музей, отидете да разгледате експозициите. Възможно е за последно да сте били там през ученическите си години. Сега определено ще погледнете на природните чудеса и процеси с други очи. Заведете и децата, за да разпалите интереса им към природата.

Слушайте популярен подкаст

Появяват се все повече подкасти на български език, които са изцяло посветени на екологични теми или ги коментират в отделни епизоди. Ако ползвате английски език, пробвайте Nature Breaking – подкаст на WWF с фокус върху новините и тенденциите, засягащи природата и видовете, които я наричат свой дом.

Изпробвайте игрите във Viber чатбота на WWF България

В нашия чатбот във Viber ви очакват интересни игри-куизове на различни теми: гори, води, диви животни, защитени територии, климат. Има и специален куиз за деца. Проверете знанията си и спечелете сертификати, с които да се похвалите в социалните мрежи. Влезте в чатбота, като натиснете иконката горе вдясно в нашия Viber канал.

Вижте още идеи за дейности в категория „Развлечение“ в Банката за часове.

Часът на Земята е нещо повече от еднократен акт - той е движение, което вдъхновява и мобилизира хората по целия свят, напомняйки за нашата колективна отговорност да изградим по-надеждно и по-устойчиво бъдеще за планетата.

Нека заедно създадем Най-важния час на Земята!


Снимки: WWF, Shutterstock, Unsplash, Pexels


Абонирайте се за електронния бюлетин на WWF България 
© WWF
Включете се в Часа на Земята, докато правите нещо, което обичате.