60 минути на тъмно? Свежи идеи за вашия личен Час на ЗемятаPosted on 22 March 2023
Часът на Земята ще се проведе за 17-и пореден път.
© WWF
Какво ще правите в събота, 25 март, между 20:30 и 21:30? Ако все още не сте решили, имаме предложение за вас – включете се в Часа на Земята!

Както, сигурни сме, знаете, Часът на Земята е най-мащабната световна инициатива, посветена на опазването на природата. Той обаче е и възможност самите ние да се „изключим“ за малко от грижите и стреса на ежедневието, да помислим за важни за нас неща или просто да се отпуснем и да се забавляваме.

Разбира се, най-емблематичната част от Часа на Земята е изгасването на светлините. Всяка година милиони хора по света изключват осветлението в домовете си за 60 минути. По този начин показват загрижеността си за бъдещето на нашата планета – нашия общ дом.

Защо да отделим един час за Земята?

Защото един час може да се превърне в хиляди часове на действие.

Изгасването на светлините е символичен акт, чрез който подаряваме 60 минути „почивка“ на планетата и се фокусираме върху проблемите, които я застрашават – като климатичните изменения и колосалните загуби на биоразнообразие.


Всичко, което правим, оказва влияние на средата наоколо. Предприемайки положителни промени в собствения ни живот, вдъхновяваме хората около нас за същото. Така допринасяме за формирането на важни ценности. Дори малките стъпки могат да доведат до промяна, когато сме обединени в тях.

Идеи за дейности в Часа на Земята

Време със семейството и приятелите, почивка, веселие – има различни начини да отпразнувате вашата собствена роля в най-голямото световно движение за природата. На нашия сайт има много идеи за занимания в Часа на Земята, а ето и тазгодишните ни предложения:
 

1. Послушайте интересен подкаст

Искате да знаете повече за екологичните проблеми, пред които е изправена планетата, но все не ви достига време да потърсите информация? Има голям набор от чудесни подкасти по темата, включително такива с приложими съвети за устойчив начин на живот.

За тези от вас, които говорят английски език, препоръчваме следните варианти:
2. Или послушайте Earth Hour плейлист

Подкастът не е вашето нещо? В часа на тъмно може просто да послушате хубава музика. В популярните приложения ще откриете редица плейлисти със заглавие Earth Hour. Изберете някой от тях и се отдайте на почивка или пък на танци.

Ето няколко препоръки за плейлисти и от нас: 3. Организирайте тематично парти вкъщи

Поканете приятели на вечеря на свещи. Поставете си сами кулинарно предизвикателство – да приготвите всички ястия само от устойчиво произведени продукти. След хапването поиграйте на настолни игри или пък организирайте викторина с награди. Във викторината включете въпроси за природата, като вдъхновение може да почерпите от статиите на нашия сайт.

4. Карнавал с неочаквани резултати

На партито може да развихрите и креативността си – нека всеки нарисува лицето на някой друг като определено животно. А щом включите осветлението, ще трябва да познаете кой какво животно е. Със сигурност много ще се забавлявате с резултатите.
 
5. Размяна на вещи

И вие, и приятелите ви вероятно имате дрехи, които не носите, книги, които бихте подарили, или вещи от домакинството, които не ползвате. Съберете се и организирайте размяна – ще вдъхнете нов живот на стари неща, а и всеки ще си тръгне с нещо полезно. Ако искате да има елемент на изненада, нека всеки си избира вещ от „базара“ в тъмното.

6. Време само за вас

Грижата за психическото здраве често остава на заден план в забързаното ежедневие. Прекарайте един спокоен час в грижа за самите себе си. Медитирайте на свещи – какво по-подходящо време от това? Или си направете планове за бъдещи приятни преживявания. Чудесно би било и да си поставите лични цели, чрез които начинът ви на живот да стане по-природосъобразен.

7. Излезте на вечерна разходка

Вземете близък човек или пък домашния ви любимец и излезте да се порадвате на мартенската вечер. Може например да отидете до някой от обектите, които се включват в Часа на Земята, изгасяйки осветлението. Така ще го видите в нетрадиционна… „тъмнина“.

А колко време мина, откакто за последно прекарахте спокойна вечер на съзерцание на звездите? Ако близо до дома ви има подходящо открито място, може да проверите колко съзвездия ще разпознаете.

8. Елате да отбележим Часа на Земята заедно

Ако пък на 25 март сте в София, заповядайте на нашето специално благотворително събитие! От викторина с интересни въпроси и страхотни награди, през забавна стендъп комедия до страхотна музика на живо – забавлението е гарантирано. 100% от стойността на всеки билет е дарение за природозащитната кауза на WWF България. Повече подробности вижте ТУК.

Още идеи за дейности в Часа на Земята:
Часът на Земята ще се проведе за 17-и пореден път.
© WWF Enlarge
Повече от 190 държави и територии се включват в инициативата на WWF.
© WWF Enlarge
Загрижеността за планетата може да бъде изразена по различни начини.
© WWF Enlarge
Часът на Земята е възможност и самите ние да се "изключим" за малко от стреса на ежедневието.
© Austin Schmid, WWF Enlarge
Младият британски актьор и посланик на WWF Кел Спелман води разговори с авторитетни личности като сър Дейвид Атънбъро в своя подкаст.
© WWF Enlarge
Включете и децата в дейностите за Часа на Земята - никога не е твърде рано да се събуди интересът към опазване на природата.
© Ben McLeod, WWF Enlarge
Всяка година емблематични сгради и забележителности изключват осветлението си за 60 минути като част от инициативата.
© WWF Enlarge
Ако сте в София на 25 март, заповядайте на нашето благотворително събитие!
© WWF Bulgaria Enlarge
Нека се обединим в грижата за общия ни дом и общото ни бъдеще.
© WWF Enlarge