Какво би искал/а да потърсиш?

10 „зелени“ дейности, които ще разнообразят празниците ви

Те са лесни, забавни и с грижа за природата

Какво очаквате с най-голямо нетърпение през коледните празници? Срещите с близки, подаръците, трапезата? А може би почивката? Да, за мнозина тя е най-привлекателният аспект. Но не е задължително да представлява едноседмично лежане на дивана. Можете да обогатите празничните дни с дейности, за които иначе не бихте се сетили или просто нямате време. Още по-хубаво е, когато те са природосъобразни. Даваме ви някои идеи…

Разходка на открито

Ако времето го позволява, разходете се на въздух. Например в Национален парк „Пирин“, който е също толкова красив през зимата, колкото и през останалите сезони. Ние от WWF неуморно се борим за защитата на вековните му гори, невероятното биоразнообразие и красивите му ландшафти.

Чудесна дестинация за разходка е Витоша. Ако изберете нея, сигурно ще се натъкнете на табели с информация за мъртвата дървесина. Поставихме ги заедно с наши партньори, за да запознаем повече хора с важността ѝ за живота в гората.

Разбира се, може и просто да се разходите в близкия парк. За да е по-интересно, пробвайте да идентифицирате различните видове дървета там.

Отпразнувайте устойчива Коледа

Малките промени могат да бъдат от голямо значение за намаляване на нашия екологичен отпечатък. Особено по Коледа, когато често има разхищение и прекомерно потребление. Всеки от нас може да помогне за това празниците да не бъдат бреме за планетата. Чрез по-устойчивото празнуване ще създадете и добри навици на децата ви, които те един ден ще предадат на своите деца. Припомняме ви нашите съвети за природосъобразна Коледа:

• За една незабравима Коледа в хармония с природата

• WWF предлага няколко съвета за устойчива Коледа

• Време е за зелена Коледа

Играйте настолната игра WheelVille

Не ви се излиза навън? Настолните игри са страхотно забавление за вкъщи. Ако сте им почитатели, изпробвайте WheelVille – образователна игра, разработена от WWF България. WheelVille е името на китно градче, съставено от четири махали. Играчите влизат в ролята на световноизвестни предприемачи, които трябва да… всъщност няма да ви разкриваме всичко. Важно е обаче да знаете, че процент от продажбата на всяка игра отива в подкрепа на работата ни по опазване на мечките в България.

Изпечете сладки във формата на мечки

И ние харесваме снежинки, камбанки и еленчета, колкото всеки друг. Особено еленчета. Но защо да не бъдете по-оригинални тази година? Направете коледните сладки във форма на мечета. Децата ви със сигурност ще им се зарадват. Това може да се превърне в повод да поговорите за кафявата мечка – значим животински вид, който за съжаление е застрашен в България. Можете например да им разкажете историята на трите мечета Хуба, Вихър и Горан, които отново са у дома. Припомнете си я и на видео:

• Когато малки мечета останат сираци

• Завръщането на мечетата

Организирайте викторина вкъщи

Ще ви признаем, че в нашия екип сме големи почитатели на викторините. Те са страхотен начин и малки, и големи да научават нови неща, докато се забавляват. Създайте викторина с въпроси на тема „дива природа“. За вдъхновение ползвайте тези статии с интересни факти за животни, които се срещат в България:

• Балканска дива коза
• Есетрови риби
• Кафява мечка
• Скален орел
• Рис

Възползвайте се и от помощта на виртуалния панда-асистент Пан във Viber, който знае какви ли не любопитни неща (и то не само за яденето на бамбук).

А специалните награди за победителите във викторината могат да са коледни сладки… във формата на мечки.

Време е за видео маратон

Уф, и през ваканцията ли уроци, ще кажат децата ви, ако им пуснете съвместните видеа на WWF България и платформата Уча.се. Или пък няма да го кажат. Защото клиповете представят важни неща по весел и нетрадиционен начин. За възрастните също ще е интересно да ги изгледат – по празниците съзнанието не е заето със задачите от ежедневието и е отворено за нови знания. Абонирайте се за канала ни в YouTube, за да не пропуснете нито едно от видеата ни.

Гледайте поредицата „Нашата планета“

Имате пълно право да релаксирате в компанията на романтичен коледен филм. Но ако това не е вашият жанр, предлагаме ви да се насочите към документалната поредица „Нашата планета“.

Съвместната продукция на WWF и стрийминг платформата Netflix ще ви накара да ахнете пред невиждани като мащаб и величественост кадри на природни чудеса. Осемте епизода са заснети в 50 държави в продължение на 3500 снимачни дни. Повече от всичко друго, те ще ви припомнят колко удивителен е нашият общ дом и колко важно е да се противопоставим на заплахите, които го застрашават.

• Епизодите на „Нашата планета“ са достъпни в Netflix. Ако нямате абонамент, можете да ги гледате безплатно в YouTube канала на услугата.

Намислете си екологични цели за 2023 г.

Празниците са и време за поставяне на нови цели. Може този път вашите да са в помощ на околната среда. Почерпете идеи от кампанията ни „Енергийната ефективност си струва“. Тя подсказва за малки стъпки в ежедневието, които биха ви помогнали да спестите пари, да бъдете по-здрави и – разбира се – да опазвате природата.

Ако пък харесвате адвент календарите, измайсторете си такъв за новата година на екологична тематика! Направете 12 отделения за 12-те месеца. Нека всяко съдържа „зелена“ дейност, която вие и семейството ви да извършите през конкретния месец. Създайте календара така, че да се ползва всяка година и просто заменяйте активностите. По този начин ще поставите началото на нова семейна традиция.

Зарадвайте домашния си любимец

И домашните любимци заслужават подарък на празниците. Зарадвайте ги с играчка, направена от самите вас. Използвайте материали от дома, които иначе бихте изхвърлили. Трансформацията им може да се превърне в новото ви хоби.

Навържете на пръчка различни неща като перца, стари ластици за коса, малки кутийки, хартиени торбички. Закачете я някъде и вижте колко ще се забавлява котката ви с елементите. Или изрежете ивици от стара тениска, завържете ги заедно с общ център и оформете топка за игра за кучето ви.  А можете да последвате и примера на най-известната котка в България – Котарака Румен, и да „обзаведете“ любимеца си с плюшен приятел. Съвсем лесно е.

Станете закрилник на дивите животни

Подобно на Румен, вие също можете да се превърнете в закрилник на дивите животни от удобството на дома ви. Направете го, като подкрепите нашата кампания „Общ дом. Общо бъдеще“. Нейната цел е да опази дома на дивите животни и да помогне за създаването на свят, който те и хората обитават в хармония. Ако дарението ви достигне определена сума, ще получите и подаръци. Научете повече на wwf.bg/koleda.

Благодарим от сърце, че подкрепяте усилията ни за опазване на прекрасната природа на България!

Пожелаваме Ви щастливи и уютни празници!