Какво би искал/а да потърсиш?

Табели на Витоша разказват за значението на мъртвата дървесина

WWF и партньори поставиха първите табели между „Момина скала“ и „Златните мостове“

На 27-и октомври, навръх 87-ия рожден ден на първия Природен парк на Балканите – „Витоша“, WWF и партньори представиха нови табели, които приканват посетителите на парка да се запознаят с огромното значение на мъртвата дървесина за живота в гората.
 
Табелите са изработени от дърво, с голямо изображение на QR код. След като бъде сканирано то отвежда потребителя до wwf.bg, където може да чуе през телефона си любопитна информация за значението на мъртвата дървесина... докато се разхожда в планината. Общо 82 ще бъдат табелите на Витоша, като първите три вече бяха монтирани в района между местността „Златните мостове“ и хижа „Момина скала“. Табели ще бъдат поставени и в други планини около София, а 10 ще заминат за Природен парк „Беласица“.
 
Информационните табели дават възможност на посетителите на природния парк да научат повече за смисъла от мъртвата дървесина, защо е важна за доброто екологично състояние на гората и да разберат как тя предоставя местообитание и служи като храна за много видове животни, гъби, растения.
 
„За съжаление, хората не са добре информирани и често се възмущават, когато видят паднали, сухи дървета в гората – смятат, че гората загива. А всъщност именно тези дървета са много важни за доброто състояние на една горска екосистема“, пояснява Нели Дончева, главен експерт „Гори“ във WWF.
 
Около 1/3 от видовете в българските гори се хранят, крият или дори прекарват живота си в дървесината на мъртвите дървета. Тя е  жизнено необходима за кълвачи, синигери, сови и други птици, най-различни бозайници и голямо многообразие от насекоми, мъхове, гъби и лишеи. 
 
„Доскоро практиката в горските стопанства в България беше сухата и паднала дървесна маса да бъде изнасяна. Това е много вредна практика. За щастие, вече започва да се обръща внимание на значението на мъртвата дървесина и на това, че тя не трябва да бъде изнасяна. Този процес обаче е бавен и труден“, допълва Дончева.
 
Чрез изискванията на FSC сертификацията, за прилагането на която WWF работи от години в България, също се отделя специално внимание на количеството мъртва дървесина в гората. Друг инструмент за опазването на мъртвата дървесина е защитата на екологичната мрежа „Натура 2000“. В горите, попадащи в защитените зони от екомрежата, има изисквания за оставане на количества мъртва дървесина, за да може да се гарантира доброто протичане на естествените природни процеси.
 
Проектът се осъществява от WWF със съдействието на фирма „Травентурия“ и Природен парк „Витоша“.
Десетки табели като тази ще бъдат поставени в планините около София
Служители на ПП "Витоша" помагаха при поставянето на табелите
Всеки, който сканира QR кода, ще научи какво значи мъртвата дървесина за гората
Екипът, който стои зад проекта, представи първите табелки