Какво би искал/а да потърсиш?

7 нетипични повода, които да отпразнувате с WWF

Има ли нещо по-хубаво от празник? Има – празник с кауза.

През последните години стотици младоженци „поканиха“ WWF България на сватбата си, като се включиха в нашата сватбена кампания. Те помолиха гостите си да дарят средствата, предвидени за букет за булката, за опазването на българските гори.

Сватбата обаче далеч не е единственият повод, който може да бъде обвързан с благородна цел.

Да бъде празник!

Рожден ден, имен ден, годишнина, дипломиране, абитуриентски бал, моминско или ергенско парти, тиймбилдинг, служебно празненство… всички тези събития могат да допринесат за грижата за природата.

Включването на кауза в празника ще го направи още по-специален и ще породи чувство на значимост и удовлетворение у присъстващите. Помолете гостите си да оставят сумата, определена за букети или ненужни опаковки, в дарителска кутия на WWF, която ще ви предоставим. Или, ако предпочитате, ги помолете да оставят сума по техен избор вместо да купуват подарък. По този начин дори ще им спестите чуденето какво да вземат. 

Ние ще ви помогнем

Няма да сте сами в организацията на вашия празник с кауза – ние от WWF ще ви асистираме. Заявете дарителска кутия – и тя, и доставката ѝ са напълно безплатни. Всички подробности можете да видите ТУК.

Разбира се, от нас за вас също ще има подарък – с много признателност.

Нетипични поводи за празник

Всеки се сеща за рожден ден или имен ден, когато стане дума за празник. Но защо празниците трябва да са строго дефинирани? Тържества могат да се организират по разнообразни причини. Даваме ви примери за не толкова очевидни поводи, които също можете да посветите на кауза.

1. Сериозно лично постижение

Преборили сте болест. Започнали сте страхотна нова работа. Имате първи успехи в свой собствен бизнес. Разрешили сте проблем, който ви е тормозил дълго време. Всяко нещо, което ви носи радост или помага за личностното ви развитие, заслужава да бъде отпразнувано. Съберете близки и приятели и отбележете събитието, като подкрепите опазването на българската природа.

2. „Несериозно“ лично постижение

Тук слагаме ударение върху кавичките (в разрез с граматичните правила). Ако за един човек дадено постижение е „несериозно“, за друг то може да има огромно значение. Малките победи в никакъв случай не са маловажни. Най-сетне сте посетили дестинация, за която отдавна мечтаете? Намерили сте ново хоби, което ви прави щастливи? Грижливо поддържаните ви профили в социалните мрежи са набрали голям брой последователи? Щом събитието ви създава настроение, отпразнувайте го.

3. Празник на любимото ви животно

Разлистете календара. Може и този на WWF България, ако го имате. Ще ви направи впечатление, че на много животински видове има посветени специални дни. 29 юли например е Световният ден на тигъра. На 12 август е Световният ден на слона, на 19-и – на орангутана. През септември честваме носорога, през октомври – ленивеца, Мечкинден е през ноември и т.н.

Целта на тези поводи е да повишат информираността за въпросните видове и за множеството заплахи пред тях. Проверете кога е денят на вашето любимо животно и организирайте тържество в негова чест. С приятелите ви можете даже да се маскирате или да си направите тематичен куиз. А средствата, които ще съберете, ще отидат в помощ именно на дивите животни. 

4. Рожден ден на… домашния ви любимец

Говорейки за любими животни, кое може да е по-любимо от онова, което ви посреща с радост вкъщи всеки ден? Партитата за рожден ден на космат, пернат или люспест приятел вече съвсем не са рядкост. Поканете други двуноги и техните любимци в парка (или у дома, ако сте смели и обичате да разтребвате).

Прекарайте весел ден в игри и забавления и междувременно съберете средства за дивите животни. Така вашият питомец ще помогне на своите далечни братовчеди в дивата природа.

5. Спортна победа

Много известни спортисти посвещават свои победи на благородна кауза. Може би вие спортувате (професионално или любителски), може би сте просто запален фен. Отпразнувайте ваш спортен успех или успех на любимия ви отбор/спортист със специално парти. Ако включите в него добра мисия, като тази за опазване на природата, кой знае – може това да ви донесе късмет в бъдещи състезания.

6. Нов дом

Поканените на „нова къща“ подаряват домашни потреби. Но много често домакините вече са се сдобили с всичко необходимо и подаръците се оказват излишни или не по вкуса им. Помолете гостите си да оставят сумата, предвидена за блендер, тенджера или цедка, в кутията на WWF. „Освещавайки“ по този начин жилището, със сигурност ще привлечете положителна енергия в него (а ние ви пожелаваме тя да ви предпази от извънредни ремонти).

7. Пенсиониране

Едно празненство по случай пенсиониране не е нещо нетипично само по себе си, разбира се. Просто е повод, който хората не биха определили автоматично като подходящ за обвързване с кауза. А всъщност е точно такъв. Нов старт, заслужена почивка, повече време за близките и за приятни занимания – градивното добро дело е чудесен начин да припомните (дори на себе си), че трябва да възприемате този етап от живота ви като начало, не като край.

Какъвто и да е вашият повод за празник, ще бъде прекрасно, ако го свържете с грижата за природата. Нека помагаме на нея, както тя помага на нас по хиляди различни начини.


Още по темата:
Следи всичко най-интересно от дейността на WWF в България
 
© Al Elmes/Unsplash
Включването на кауза в празника ви ще го направи още по-специален.
© личен архив
Кристина и Преслав са една от прекрасните двойки, които се включиха в сватбената кампания на WWF.
© Benjamin Davies/Unsplash
Всяка лична победа - малка или голяма - заслужава да бъде отпразнувана.