История на залесяванията в БългарияPosted on 09 March 2023
Богдан Филов открива Седмицата на гората през 1943 г.
© Лесотехнически университет - София

Около ⅓ от горите у нас са се възстановявали и продължават да се възстановяват с помощта на човека. Кой и къде провежда първите залесявания в България, четете по-надолу.

Първите залесявания в България започват още в края на XIX век 

Провеждат се край Кюстендил, Копривщица, Сопот, Стара Загора и Ловеч. В началото на XX в. те стават по-мащабни и организирани след редица наводнения със значителни щети и човешки жертви. Последните са резултат на обезлесени и в последствие - преизпасани и отъпкани, огромни по площ планински склонове. 

В залесяванията взимат активно участие и управляващите

В залесяванията и по-доброто управление на горите активно участие взима управляващото съсловие на освободена България -  княз Александър Батенберг, цар Фердинанд I, както и много министри. Особено ангажирани са учителите и учениците. Повечето училища дори са имали собствени разсадници.

Благодарение на техните ентусиазъм и тежък труд с примитивни средства и с помощта на домашни животни за пренасяне пръст и вода, още в края на XIX век започват да се формират знаковите за България гори в Стара планина, Средна гора, Рила, Пирин, Родопите, както и парковете в крайградските зони.

„Празник на залесяването“ се превръща в ежегодната „Седмица на гората“

Всяка година в първата пълна седмица на месец април лесовъдската гилдия отбелязва своя празник - „Седмица на гората“. Каква е нейната историята?

На 12 април 1925 г. (Благовещение) Министерство на народното просвещение и Министерството на земеделието и държавните имоти официално регламентират „Празник на залесяването“, който по-късно се превръща в „Седмица на гората“. В този ден с общи усилия граждани, учители и ученици засаждат в парковете и покрайнините на София 420 000 фиданки и 20 кг семена.

Масовите залесявания стават приоритет на държавата през втората половина на ХХ век. Хиляди граждани се включват най-вече именно по време на „Седмица на гората“, като активно допринасят за увеличаване на зеленото богатство на страната. Така за период от малко повече от век са създадени над 18 млн. декара нови гори от които 7,8 млн. декара са с изключително противоерозионно значение.


Още по темата:
От семе до фиданка: Как се „раждат“ 7 важни дървесни вида
Кои гори са устойчиви на климата?
Залесяванията трябва да се организират с експертна помощ 
 
Богдан Филов открива Седмицата на гората през 1943 г.
© Лесотехнически университет - София Enlarge
Залесителна бригада
© Лесотехнически университет - София Enlarge
Разсадник в Боерица
© Лесотехнически университет - София Enlarge
Залесителна бригада 1928 г.
© Лесотехнически университет - София Enlarge