Какво би искал/а да потърсиш?

20 начина да отбележите Часа на Земята тази година

28 март, 20:30 ч.

Традиционните събития и тържественото загасяне на светлини в последната събота на март няма да се осъществят поради кризата с COVID-19, но ще сме заедно с вас онлайн. Тази година ще отбележим „Часът на Земята“ изцяло виртуално. Във WWF сме поели ангажимента като организация и като хора да предприемем всички необходими мерки за здравето на нашия екип, общностите, с които работим и сред които живеем, и нашите партньори.
 
Оставането у дома не отменя Часа на Земята – той дори може да бъде още по-забележителен! Събрахме 20 идеи за начини, по които да отбележите Часа на Земята вкъщи или онлайн. Така ще помогнем на природата и на човечеството да се справят с днешните предизвикателства. Имаме идеи и за най-малките, затова четете докрай.
 
1.  Изгасете светлините.
Това е същинската ДНК на световното движение „Часът на Земята“, както и най-лесният начин да се присъедините към него. Просто изгасете всички светлини, които не са ви жизнено необходими, на 28 март, от 20:30 до 21:30 ч.
 
 2. Вечеря на тъмно
Запалете свещи и забъркайте апетитни ястия, които да погъделичкат вкусовите ви рецептори.
 
Ако това не е достатъчно предизвикателство за вас, опитайте да сготвите така, че да оползотворите всичко, без да остане боклук. А може и да сложите превръзка на очите си и да се опитате да познаете какво е сготвил партньора ви.
 
3. Присъединете се към нас онлайн.
Ще има множество дигитални събития и стрийминг за Часа на Земята. Следете международния уебсайт – изберете си събитие и участвайте в него заедно с хиляди хора по целия свят!
 
WWF-България също ще отбележи Часа на Земята виртуално. Не пропускайте българското събитие – следете за него на нашата Фейсбук страница.
 
4. Играйте настолни игри или си направете четене на свещи
Ако все още не сте чули, WheelVille – първата настолна игра на WWF-България – вече е факт и съвсем скоро ще бъде в продажба. Можете да я поръчате и предварително на https://wheelville.bg/about
 
Важно: Екипът на WWF не поема отговорност за развалени приятелства по време на игра 😇
 
5. Тематична филмова нощ
Извадете пуканките и се насладете на филмите, които обичате. Ако сте изгледали всичко и се чудите какво да си пуснете, следвайте нашата препоръка – гледайте документалния филм, отличен с две награди Emmy „Нашата планета“ (Our Planet) по Netflix. Заснет с най-модерните технологии на нашето време и улавящ спиращи дъха моменти от природата около нас.
 
Ако нямате профил в Netflix, няма страшно. Направете си пробен за 30 дни или гледайте бонус епизода „Нашата планета: Нашият бизнес“ (Our Planet: Our Business)
 
6. Дайте своя глас за планетата – отнема само 60 секунди
Добавете името си към стотиците хиляди хора по целия свят, които вече призоваха световните лидери да вземат спешно мерки в защита на природата. Петицията Our Voice for the Planet ще бъде представена на значими глобални конференции по-късно през годината. Вашият глас ще има истинска сила и значение.
 
7. Направете си лагер в двора или хола
Ако обичате да ходите на къмпинг, защо не опитате да превърнете градината, балкона или хола в бивак? Ако нямате палатка, използвайте чаршафи, възглавници и други вещи от дома. Запалете огън само ако имате камина 😊
 
8. Еко модно шоу
Правете добро и изглеждайте добре по едно и също време 😉. Заздравете семейните връзки като си организирате нощ на смешните дрехи. Развихрете въображението и си направете нов костюм или рокля от рециклирани материали.
 
9. Открит урок!
Вижте как сър Дейвид Атънбъро обяснява най-голямото предизвикателство, пред което е изправено човечеството.
 
А след това не пропускайте и видеото с Грета Тунберг, която разкрива най-големия ни съюзник срещу климатичната криза.
 
10. Горе главата!
Чували ли сте за приложението Heads Up? Подобно е на игра на асоциации. Можете да си създадете собствени карти на природна тема и вашите съотборници да описват думата, изписана на телефона ви… Който пък е поставен на челото ви.
 
В тъмното ще е трудно да пишете и разчитате листчета хартия, но винаги е весело, когато има предизвикателство.
 
11. Упражнявайте се в нощно снимане или рисувайте със светлина.
Направете портретни снимки на семейството на заглушена светлина или на свещи. Можете да пробвате и рисуване със светлина. Тук ще намерите полезни съвети как се прави.
 
12. Разширете познанията си за устойчивия начин на живот
Научете кое в ежедневието си можете да промените, за да живеете по-добре и с грижа за околната среда. Дори и дребните неща имат значение. Вижте повече тук.

13.  Миниголф с предмети от дома
Приятелско състезание с всякакви предмети вкъщи няма да навреди. А загубилият може да измие чиниите или да ви приготви богата неделна закуска. 😅
 
 14. Направи си сам домашно домино
Вижте клипчетата на Honda и Ok Go за вдъхновение.
 
15. Събудете художника в себе си с рисуване на свещи
За още по-голяма забавление опитайте със светещи в тъмното неонови бои.
 
16.  Напишете писмо до бъдещото ви „аз“
Искате ли да намалите боклука, който изхвърляте, или да купувате еко продукти по-често? Защо не опишете целите си в писмо до самия себе си, което да получите след няколко месеца? Това е наистина забавен начин да се проверявате доколко следвате плана си да се грижите за природата на нашата планета.
 
17. За не повече от минута
Измислете 60-секундни предизвикателства с подръчни материали като хартия, консервни кутии и бутилки и поканете приятелите си на дуел! Ето няколко идеи:
  • Прехвърлете 15 малки бонбончета или бобчета от една чиния в друга като използвате само китайски пръчици;
  • Залепете празна кутия от носни кърпички за кръста си и я напълнете с топки за пинг-понг, а след това ги разклатете като използвате само движения в ханша 😉
  • Поставете бисквита на челото си и използвайте само мускулите на лицето, за да я придвижите до устата.
 
18. Дискотека у дома
Пуснете си любимата музика и се развихрете на дансинга в хола. Използвайте фенерчета за повече блясък и атмосфера.
 
Следете и канала на Earth Hour в Tik Tok за танцовите ни предизвикателства.
 
19. Акустичен джем сешън
Открийте скрития у вас Ед Шиърън или Бионсе и пейте от сърце със семейството и приятелите. За всички онези, които пеят под душа в банята – сега е моментът звездата ви да изгрее!⭐
 
20. Йога у дома
Много йога учители и фитнес инструктори предлагат безплатно йога практики, тренировки, медитации. Пуснете си за фон птичи песни, плискащи се вълни или горски звуци за по-близък контакт с природата.
 
Много от позите в йога са вдъхновени от животни. Вижте кои са тук.
 
А какво да правите с най-малките?
 
1. Театър на сенките
Изгасете светлините и си направете театър на сенките. Изрежете фигурки на животни, „постройте“ сцена от чаршаф и лампа и нека сенките оживеят. А от възглавници и одеяла си направете непревземаема крепост.
 
2. Търсене на съкровища
Вечерта може да е много вълнуваща с търсене на светещи съкровища. Вземете пакет светещи пръчици и цветно тиксо и опаковайте с тях тайните предмети. Може да си направите и светещ грим за допълнителна тръпка.
 
3. Приключения с Покойо
Всяка година Покойо и неговите приятели изгасят светлините по време на Часа на Земята. Гледайте приключенията на Покойо и как малките герои се грижат за планетата. Толкова много игри има с тях – вижте ги тук.
 
4. Ателие за тениски
Белите чорапи и тениски на децата ви могат да се превърнат в чудни нови дрехи с няколко капки боя. Или пък с малко повече – зависи от дизайна, който ви е хрумнал. Освен от бели дрехи, имате нужда и от кофа или леген, вода, гумени ластици, ръкавици и бои. Различното сгъване на тениската ще определи шарката ѝ. Вижте тези полезни съвети за боядисване заедно с деца.
 
5. Научни експерименти вкъщи
Споделете чудесата на науката с децата в този Час на Земята. А най-хубавото е, че нямате нужда от допълнителни провизии – можете да използвате вещи, които присъстват във всяко домакинство. Тук са събрани 63 идеи!
 
Часът на Земята е на 28 март, 20:30 ч. Каквото и да изберете да правите у дома, наслаждавайте му се с цялото семейство и бъдете здрави.
 
И да напомним отново – дайте своя глас за Планетата на wwf.bg/planet.
Включете се в Часа на Земята по един забавен начин