Какво би искал/а да потърсиш?

Справедливият енергиен преход вълнува все повече млади хора у нас

WWF и Junior Achievement с два тематични хакатона и десетки свежи идеи за въгледобивните райони

Темата за справедливия енергиен преход настъпва все по-уверено в класните стаи и все повече ученици от въгледобивните райони излизат с предложения за справяне с тежките екологични предизвикателства, които го съпътстват. Природозащитната организация WWF заедно със своите партньори от JA България провокираха десетки млади хора от Радомир, Перник, Кюстендил и Бобов дол да споделят своите мнения и да потърсят решения на наболели проблеми в родните им места в два тематични хакатона:
 
  • „Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони“ и
  • „Природни решения за справедлив преход“

„С много желание и ентусиазъм 60 ученици се включиха в предизвикателството и, подпомагани от опитни фасилитатори и експерти, генерираха цял списък от свежи идеи, които могат да допринесат за развитието на районите, засегнати от въгледобивната промишленост. Разделени на 12 отбора, учениците търсеха устойчиви решения в сферата на индустрията, транспорта и строителството, а също и разсъждаваха по основополагащи казуси, като например как може природата да спомогне развитието на туризма или хранителната индустрия“, разказва Виктория Табакова, експерт „Младежка ангажираност и младежки политики“ във WWF.
 

Състезание в името на природата


Преди да започнат работа учениците слушаха лекции от специалисти на WWF, JA, „Грийнпийс“, стартъпа за електрически велосипеди Cyrcl и стартъпа за автоматизирано напояване и други идеи за по-устойчиво земеделие ONDO.

Изобилието от новаторски идеи усложни максимално задачата на журито, което трябваше да отличи победителите в двата хакатона. Основните критерии за оценка бяха свързани с тяхната иновативност, устойчивост и пазарен потенциал. След сериозна дискусия все пак членовете на журито присъдиха първото място в хакатон „Природни решения за справедлив преход“ на отбор „Маргаритки“. Той предложи любопитна идея за екосъобразен хотел, който информира хората по екологични теми и ги стимулира да мислят за природата. Второто място отиде за „Гъбките“ и тяхната тематична идея за производство на гъби в изоставена подземна мина в района на Перник.

Не по-малко оспорвана бе надпреварата и в другия хакатон, посветен на „Устойчивото енергийно развитие във въгледобивните райони“. Победител в него заслужено стана отбор „Energy storm“ с дръзка концепция за изграждане на ФЕЦ с ПАВЕЦ батерия върху затворената мина „Бистрица“ с цел получаване на електроенергия за захранване на къщи за гости в две села до Кюстендил. След тях се нареди отбор „Fair and share“, който предложи вариант за производство на еко-бетон с отпадъци от въглищната промишленост и други суровини за преизползване.
 

Наградите


Всеки отбор, успял да завоюва първото място на тези хакатони, ще получи правото да участва на международната конференция, която ще се състои през 2025-а година в България. На форума младите победители ще се срещнат със свои връстници от въгледобивните райони на Северна Македония, Сърбия и Черна гора и ще имат възможност да обменят идеи, и да изградят стабилна младежка мрежа за справяне с предизвикателствата на справедливия преход на Балканите.

Всички победители, отличени от журито, ще вземат участие в специални симулации на Икономическия и социален съвет на ООН (ECOSOC). За целта учениците ще влезнат в различни роли – на бизнесите, на синдикатите, на институциите, на местните общности и т.н. – и, разсъждавайки, ще търсят изгодно решение за бранша, който представляват.

Част от наградата е и участието в кръгла маса с представители на местните институции, стартъп средите, синдикатите, местния бизнес, НПО и др. Учениците ще представят гледната точка на младите хора от засегнатите региони, както и предложенията, които са измислили по време на хакатоните. Техните идеи и препоръки ще бъдат изпратени официално до органите, които вземат решения на местно и национално ниво.
 

И това не е всичко...


Освен с ученици WWF и JA работят и с техните учители, за да направи образователния процес още по-атрактивен. Седем учители от въгледобивните райони на България преминаха обучение и вече преподават в клас темата за справедливия преход и климатичните промени, използвайки платформата за образователно съдържание Moodle. Чрез нея WWF и неговите партньори предоставиха любопитни данни, факти и експертиза, адаптирани за ученици от различните класове. А на учителите се пада отговорната задача да привлекат интереса на младежите към случващото се и да събудят въображението им.
 

Началото бе поставено през 2021-а. Работата продължава


WWF България, JA България, WWF Адрия-Сърбия, JA Македония и Eco-team (Черна гора) обединиха сили чрез проекта PLAYJET, финансиран по програма Еразъм KA220-YOU-Cooperation partnerships in Youth. Проектът е продължение на друг, започнал още през 2021 г. Партньорите са изключително мотивирани да продължат напред, тъй като оттогава близо 900 младежи от въгледобивните райони на България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора  преминаха през поредица от обучения и хакатони и генерираха над 50 идеи за изход от въглищната индустрия и преход към възобновяеми енергийни източници.
 
© WWF
Млади хора от въгледобивните райони на България търсят решения за справедлив преход