Какво би искал/а да потърсиш?

Какво да правим и да не правим, ако видим мечка

Да наблюдаваш мечка в дивата природа безспорно е вълнуващо преживяване… от безопасно разстояние. Близката среща обаче може да представлява риск и за човека, и за животното.

Много градове, села и махали в България са близо до райони, обитавани от мечки. А пролетта е време, в което този вид е активен в търсене на храна и се случва да се приближи до населено място.

Обикновено обаче мечките избягват хората. Те просто искат да бъдат оставени на мира и да обитават спокойно дома си. Нападенията на мечки срещу хора са изключително редки!

Случи ли се да видим все пак мечка, е важно как ще реагираме, за да не застрашим нашия или нейния живот. Ето някои полезни указания:

Ако се разхождате в район с присъствие на мечки

Отново повтаряме - повечето мечки избягват хората и ако ви чуят, сами ще се отдалечат. Обръщайте внимание на заобикалящата ви среда. Полагайте усилия да бъдете забележими, вдигайте шум. В никакъв случай обаче не използвайте пиратки или бомбички – те могат да имат обратен ефект, да стреснат животното и в уплаха си то да реагира агресивно.

По възможност се движете в група. Не си слагайте слушалки на ушите, за да не пропуснете издайнически звуци. Не оставяйте отпадъци след себе си. Те могат да привлекат диви животни.

Придържайте се към оживените планински пътеки и маркираните маршрути – тях мечките обикновено отбягват.

Ако видите мечка

 • Не се приближавайте до нея. Скъсяването на дистанцията е предпоставка за инциденти.
 • Не се спирайте за снимки и видеа. Харесванията в социалните мрежи не си заслужават да се излагате на риск. В никакъв случай не свирете/викайте/не привличайте вниманието на животното с цел да го накарате да се обърне към камерата.
 • Не подхвърляйте храна! Мечките лесно се учат от „положителния“ опит и привикват към достъпна храна. Но те и други диви животни, които са хранени от хора, могат да станат агресивни и опасни и това в крайна сметка да доведе до тяхното отстраняване от институциите. На английски език дори съществува поговорка ‘A fed bear is a dead bear’ („Хранената мечка е мъртва мечка“). Не хранете дивите животни!

Ако мечката не ви е забелязала

Не демонстрирайте присъствието си. Не изненадвайте мечката, не викайте, не правете резки движения, не издавайте силни звуци.

Отдалечете се бавно и спокойно. Най-добре е да се върнете по пътя, от който сте дошли.

Ако мечката ви е забелязала

 • Запазете спокойствие. Ако не провокирате животното, то вероятно ще се оттегли само.
 • Не правете резки движения – мечката също е уплашена и може да ги възприеме като провокация.
 • Ако мечката не реагира на присъствието ви, започнете да говорите тихо, монотонно и овладяно – един от начините да покажете, че не сте плячка - и да се отдръпвате бавно.
 • Ако мечката се изправи на задните си крака, тя не е задължително агресивна – това е форма на комуникацията, с която демонстрира сила или любопитство. Запазете хладнокръвие и следвайте инструкциите.
 • Ако мечката започне да издава звуци или изглежда агресивна, продължете да се отдалечавате бавно и да говорите тихо.
 • Не бягайте! Това ще накара мечката да ви възприеме като плячка, а и няма да ви помогне – мечките бягат изключително бързо.
 • Не изпускайте мечката от поглед, следете къде се намира, но и не се втренчвайте в очите ѝ в директен зрителен контакт. Не ѝ обръщайте гръб.
 • Внимавайте да не се спънете – рязко движение като падане на земята може да се възприеме като провокация.
 • Най-добре е да се оттеглите по същия път, от който сте дошли.
 • Не блокирайте пътя за отстъпление на мечката.
 • Има случаи, в които мечки „блъфират“ – спускат се към човек и спират в последния момент. По този начин те казват: „ти си на моя територия и ме дразниш“. Ако това стане, не се паникьосвайте, а продължете да се отдалечавате бавно от района.
Бъдете особено предпазливи, ако видите женска с малки. Никога не заставайте между майката и нейните мечета и не се опитвайте да се приближите до тях! Вероятността за нападение се увеличава значително, ако мечката ви възприеме като заплаха за малките си.

Ако видите самичко мече, не правете нищо. Майката вероятно е наблизо и ще реагира при първия сигнал за опасност.

Ако мечка ви нападне

Както споменахме, вероятността това да се случи е много малка, но все пак бъдете подготвени:
 1. Легнете по корем и покрийте врата си с ръце, за да го предпазите.
 2. Разтворете широко краката си, за да е по-трудно за мечката да ви обърне по гръб и да получи достъп до меките органи.
 3. Останете неподвижни, докато мечката напусне района.
Ако видите мечка в населено място, подайте сигнал на телефон 112, до местната РИОСВ или до WWF България. Можете да пишете до нашите експерти Мария Качамакова (mkachamakova@wwf.bg) или Александър Дуцов (adutsov@wwf.bg).

Нека бъдем внимателни и се грижим за собствената си безопасност и за тази на дивите животни!


Още информация по темата:
Следи всичко най-интересно от работата на WWF България

 
© WWF
Много населени места в България са близо до райони, обитавани от мечки.
© WWF
Нападения на мечки срещу хора се случват изключително рядко.
© WWF
В никакъв случай не бива да подхвърляте храна на мечки или други диви животни!
© WWF
Ако видите мечка и тя също ви забележи, най-важно е да запазите спокойствие и да следвате инструкциите за подобни ситуации.
© WWF
Вероятността за нападение се увеличава, ако мечка ви възприеме като заплаха за малките си.