Какво би искал/а да потърсиш?

Не просто изключване на светлините: Обединяващата сила на Часа на Земята

„Изгасване на осветлението“. Това е първото нещо, което изниква в съзнанието на мнозина, когато чуят думите „Часа на Земята“. Но макар изключването на светлините да е наистина емблематичен акт, Часът на Земята е много повече.

Той е най-мащабната международна инициатива, създадена в подкрепа на планетата и на хората. Той е повод да си припомним, че природата е незаменим фактор за изграждането на по-безопасен и по-устойчив свят - свят, в който всички живеем в хармония. Той е още една възможност да се обединим, да се погрижим един за друг и за нашия общ дом.

По-долу припомняме любопитни факти за Часа на Земята и разказваме защо той е особено важен.

От Сидни до… целия свят

Всичко започна на 31 март 2007 г. в далечна Австралия. По това време правителството в страната бе скептично настроено към темата за климатичните промени. WWF, най-голямата природозащитна организация в света, обаче призова за нещо нечувано до момента - всички да изгасят осветлението си в определен час. Направиха го 2,2 млн. души в Сидни. Така хората показаха на управляващите, че са искрено загрижени за ефекта от климатичните изменения. И се роди Часът на Земята.

През 2008 г. повече от 50 млн. души в 35 държави се включиха във втория Час на Земята. С всяка следваща година популярността на инициативата растеше. През 2015 г. над 10 400 забележителности по света изгасиха светлините.

Рекордните 190 държави и територии участваха в Часа на Земята през 2020 г., когато, в условията на световната пандемия от коронавирус, се състоя първото изцяло дигитално отбелязване на инициативата.

През 2022 г. Часът на Земята отново се проведе в среда с огромни предизвикателства – войни, политическа и икономическа нестабилност, бедствия, последици от пандемията. Но в него пак се включиха над 190 държави и територии, а публикациите в социалните мрежи по повода имаха повече от 10 млрд. импресии!

Всяка година към Часа на Земята се присъединява и България – чрез редица интересни събития и прояви, чрез активности на общини, чрез участие на много хора, милеещи за природата.

Постижения и интересни факти

  • Русия - през 2012 г., като част от кампанията за Часа на Земята, WWF Русия събра стотици хиляди подписи в дигитална петиция, които доведоха до приемането на закон за по-добра защита на моретата от замърсявания с нефт.
  • Аржентина - през 2013 г. Часът на Земята провокира обособяването на най-голямата защитена морска зона на страната с площ 3,4 млн. хектара.
  • Уганда – отново през 2013 г. WWF Уганда създаде първата в света „гора на Часа на Земята“ на площ от 2700 хектара.
  • Испания – през 2016 г. кампанията за Часа на Земята мотивира 50 000 души да поискат от испанското правителство да се откаже от въглищата и страната да премине към възобновяеми източници на енергия.
  • Островите Галапагос – те станаха първата провинция в Еквадор, която забрани найлоновите торбички и други опаковки за еднократна употреба след успешна кампания на Часа на Земята.
  • Френска Полинезия – през 2018 г. Часът на Земята допринесе за класифицирането на 5 млн. кв. км от изключителната икономическа зона в южната част на Тихия океан като управляема морска зона, която помага за опазването на жизненоважни морски екосистеми.
  • Часът на Земята не е само на… Земята. През 2015 г. италианският астронавт Саманта Кристофети се присъедини към глобалното движение, като издигна надписа „Променете климатичните промени“, докато се носеше в безтегловност на Международната космическа станция.
  • Блестящи технологични нововъведения са вдъхновени от Часа на Земята – например „соларните дървета“ в Шанхай, които позволяват на хората да зареждат телефоните си със „зелена“ енергия.
  • Участник в Часа на Земята е дори Спайдърмен. През 2014 г. любимият на малки и големи Човек-паяк стана първият супергерой-посланик на инициатива.

За важността на Часа на Земята

Часът на Земята цели да насочи вниманието на световната общественост към големите екологични заплахи като климатичните промени и загубата на биоразнообразие. И да припомни, че ни остава все по-малко време да защитим красивия ни общ дом.

Науката е категорична. Следващите години ще бъдат решаващи за това дали ще успеем да спрем ужасяващите загуби на местообитания и видове и неконтролируемото изменение на климата. Спешните мерки са по-необходими от всякога.

Затова по-необходим от всякога е и Часът на Земята – той вдъхновява милиони да превърнат един час в хиляди други часове на действие в подкрепа на природата.  

Всеки може да допринесе към най-голямата кампания за опазване на околната среда в света – независимо дали го направи като изгаси светлините, приготви вечеря с устойчиво произведени продукти, почисти плаж, разкаже на приятели за инициативата или по друг начин.

Научете още в специалната ни страница тук


Абонирайте се за електронния бюлетин на WWF България
 
© WWF Bulgaria
Отбелязваме Часа на Земята през март.
© WWF
Операта в Сидни, потънала в тъмнина в Часа на Земята. Именно Сидни е родното място на инициативата на WWF.
© Norbert Braun, WWF
Милиони хора от цял свят се включват в Часа на Земята.
© WWF
Логото на WWF, пресъздадено със свещи в Торонто, Канада.
© WWF
Часът на Земята в Шотландия.
© WWF Bulgaria
България се включва в инициативата чрез различни прояви - например това страхотно светлинно шоу пред Народния театър в София.