Какво би искал/а да потърсиш?

Не просто изключване на светлините: Обединяващата сила на Часа на Земята

„Изгасване на осветлението“. Това е първото нещо, което изниква в съзнанието на мнозина, когато чуят думите „Часа на Земята“. Но макар изключването на светлините да е наистина емблематичен акт, Часът на Земята е много повече.

Той е най-мащабната международна инициатива, създадена в подкрепа на планетата и на хората. Той е повод да си припомним, че природата е незаменим фактор за изграждането на по-безопасен и по-устойчив свят - свят, в който всички живеем в хармония. Той е още една възможност да се обединим, да се погрижим един за друг и за нашия общ дом.

Съвсем скоро – на 25 март – отново ще отбележим Часа на Земята. Преди това решихме да ви припомним любопитни факти за инициативата и да ви разкажем защо тази година тя е особено важна.

От Сидни до… целия свят

Всичко започна на 31 март 2007 г. в далечна Австралия. По това време правителството в страната бе скептично настроено към темата за климатичните промени. WWF, най-голямата природозащитна организация в света, обаче призова за нещо нечувано до момента - всички да изгасят осветлението си в определен час. Направиха го 2,2 млн. души в Сидни. Така хората показаха на управляващите, че са искрено загрижени за ефекта от климатичните изменения. И се роди Часът на Земята.

През 2008 г. повече от 50 млн. души в 35 държави се включиха във втория Час на Земята. С всяка следваща година популярността на инициативата растеше. През 2015 г. над 10 400 забележителности по света изгасиха светлините.

Рекордните 190 държави и територии участваха в Часа на Земята през 2020 г., когато, в условията на световната пандемия от коронавирус, се състоя първото изцяло дигитално отбелязване на инициативата.

Миналата година Часът на Земята отново се проведе в среда с огромни предизвикателства – войни, политическа и икономическа нестабилност, бедствия, последици от пандемията. Но в него пак се включиха над 190 държави и територии, а публикациите в социалните мрежи по повода имаха повече от 10 млрд. импресии!

Всяка година към Часа на Земята се присъединява и България – чрез редица интересни събития и прояви, чрез активности на общини, чрез участие на много хора, милеещи за природата.

Постижения и интересни факти

• Русия - през 2012 г., като част от кампанията за Часа на Земята, WWF Русия събра стотици хиляди подписи в дигитална петиция, които доведоха до приемането на закон за по-добра защита на моретата от замърсявания с нефт.
  • Аржентина - през 2013 г. Часът на Земята провокира обособяването на най-голямата защитена морска зона на страната с площ 3,4 млн. хектара.
  • Уганда – отново през 2013 г. WWF Уганда създаде първата в света „гора на Часа на Земята“ на площ от 2700 хектара.
  • Испания – през 2016 г. кампанията за Часа на Земята мотивира 50 000 души да поискат от испанското правителство да се откаже от въглищата и страната да премине към възобновяеми източници на енергия.
  • Островите Галапагос – те станаха първата провинция в Еквадор, която забрани найлоновите торбички и други опаковки за еднократна употреба след успешна кампания на Часа на Земята.
  • Френска Полинезия – през 2018 г. Часът на Земята допринесе за класифицирането на 5 млн. кв. км от изключителната икономическа зона в южната част на Тихия океан като управляема морска зона, която помага за опазването на жизненоважни морски екосистеми.
  • Часът на Земята не е само на… Земята. През 2015 г. италианският астронавт Саманта Кристофети се присъедини към глобалното движение, като издигна надписа „Променете климатичните промени“, докато се носеше в безтегловност на Международната космическа станция.
  • Блестящи технологични нововъведения са вдъхновени от Часа на Земята – например „соларните дървета“ в Шанхай, които позволяват на хората да зареждат телефоните си със „зелена“ енергия.
  • Участник в Часа на Земята е дори Спайдърмен. През 2014 г. любимият на малки и големи Човек-паяк стана първият супергерой-посланик на инициатива.

Часът на Земята през 2023 г.

На 25 март от 20:30 до 21:30 ч. WWF призовава хората, бизнесите и институциите да изключат осветлението и да прекарат 60 минути в положителни за нашата планета дейности.

Часът на Земята цели да насочи вниманието на световната общественост към двойната заплаха от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. И да припомни, че ни остава все по-малко време да защитим красивия ни общ дом.

Науката е категорична. Следващите 7 години ще бъдат решаващи за това дали ще успеем да спрем ужасяващите загуби на местообитания и видове и неконтролируемото изменение на климата. Спешните мерки са по-необходими от всякога.

Затова по-необходим от всякога е и Часът на Земята – той вдъхновява милиони да превърнат един час в хиляди други часове на действие в подкрепа на природата.

Всеки може да допринесе към най-голямата кампания за опазване на околната среда в света – независимо дали го направи като изгаси светлините, приготви вечеря с устойчиво произведени продукти, почисти плаж, разкаже на приятели за инициативата или по друг начин.

Общ дом. Общо бъдеще

WWF България избра да посвети тазгодишната кампания за Часа на Земята на опазването на дивите животни в България. Акцент е възстановяването на местообитания на популации на важни за екосистемата видове. Като тайнствения рис, за който ще ви разкажем повече в идните седмици.

Изгубили сме огромно количество от популациите на диви животни. Но имаме шанс да опазим останалите, да се погрижим за общия ни дом – природата, и да заживеем заедно в хармония. Затова и нашата кампания е под надслов „Общ дом. Общо бъдеще“.

За да осъществим целите ѝ обаче имаме нужда от вашата подкрепа. Всеки може да се включи и да стане закрилник на дивите животни – научете как на wwf.bg/zakrilnik

А ако сте в София на 25 март, заповядайте на нашето специално благотворително събитие за Часа на Земята. Нека го отбележим заедно и се обединим в името на българската природа!

Повече за събитието вижте ТУК.
На 25 март 2023 г. отново ще отбележим Часа на Земята.
Операта в Сидни, потънала в тъмнина в Часа на Земята. Именно Сидни е родното място на инициативата на WWF.
Милиони хора от цял свят се включват в Часа на Земята.
Логото на WWF, пресъздадено със свещи в Торонто, Канада.
Часът на Земята в Шотландия.
България се включва в инициативата чрез различни прояви - например това страхотно светлинно шоу пред Народния театър в София.
Дори Спайдърмен се присъедини към кампанията.
Нужни са спешни мерки за противодействие на климатичните промени и загубата на биоразнообразие.
Станете закрилник на дивите животни - всяка помощ е от значение.