Какво би искал/а да потърсиш?

Как изключването на светлините в Часа на Земята помага на планетата

„Безсмислено е да изгасям осветлението, един час няма значение, това не води до нищо…“. Много пъти сме чували подобни изказвания, стане ли дума за Часа на Земята. Разбираме скептицизма – трудно е да се повярва, че 60 минути могат да предизвикат съществена промяна. И все пак това е така.

Изключването на светлините е емблематично действие за Часа на Земята, който е най-мащабната световна природозащитна инициатива. Именно така започна всичко - през 2007 г. повече от 2,2 млн. души в Сидни, Австралия, възмутени от бездействието на институциите срещу големите екологични проблеми, изключиха осветлението си за 60 минути.

Оттогава насам обаче Часът се разви и се превърна в глобално движение. Днес той се отбелязва в повече от 190 държави и територии.


Изгасянето на светлините остава част от него, но основната му цел е не толкова да повлияе на потреблението на енергия, а да бъде израз на загриженост, надежда и позитивизъм. Този акт показва, че всяко индивидуално усилие, независимо колко е малко, може да допринесе за по-добро бъдеще.

Изключването на светлините в Часа на Земята помага на планетата, защото…

… е символ на надежда за природата


Часът на Земята е нещо повече от 60 минути на тъмно. Това е време за размисъл за нашето постоянно въздействие върху планетата. Ако работим заедно, ние можем да намалим емисиите на парникови газове, да предотвратим изчезването на животински видове и да направим така, че те да имат чисти и безопасни местообитания. Простият акт на изключване на осветлението може да повлияе на зараждането на колективни глобални действия, като същевременно даде надежда за бъдещето.

… вдъхновява хората да правят малки положителни промени


Подаряването на един час на Земята ни напомня, че малките действия могат да доведат до голяма промяна. Защото не сме сами. Милиони хора действат заедно, за да намалят негативните ефекти върху околната среда. Когато правим промени в собствения си живот, вдъхновяваме другите за същото. Дори малката промяна има значение за формирането на убеждения и ценности за бъдещето на нашата планета.

… обединява местни и световни общности


В Часа на Земята милиони хора се обединяват, за да покажат, че ги е грижа за нашия общ дом. Включват се от вкъщи или се събират на обществени места. От години най-известните забележителностите по света – Колизеумът, Айфеловата кула, Емпайър Стейт Билдинг, пирамидите в Гиза и много други – спират осветлението си в подкрепа на Часа.

… обуславя важни законодателни мерки


Часът на Земята е и времето, в което гласовете ни стават по-силни. През последните години природозащитни организации, обществени групи и еколози използват повода, за да призоват правителствата в различни държави да приемат важни закони за околната среда или да стартират „зелени“ инициативи. Часът на Земята доведе например до забрана на пластмасата за еднократна употреба на островите Галапагос и до създаването на голяма защитена морска зона във Френска Полинезия.

… мотивира децата и младежите да се грижат за околната среда


Всяка година хиляди училища в цял свят отбелязват Часа на Земята с различни събития, прояви, конкурси. От повишаване на знанията за дивата природа в класните стаи през рециклиране до лично творчество – има много начини децата едновременно да научат полезни неща и да се забавляват. Така следващото поколение изгражда самосъзнанието, което му е необходимо, за да се грижи за природата занапред.


През 2024 г. Часът на Земята ще бъде на 23 март. Всеки, който желае, може да го отбележи, като изключи осветлението между 20:30 и 21:30 ч. Това обаче не е единственият начин. Тази година WWF призовава хората да подарят 1 час на планетата, докато правят нещо, което обичат. Вижте повече на wwf.bg/earth-hour
 

Още по темата:
Абонирайте се за електронния бюлетин на WWF България
 
© iStock
Часът на Земята е много повече от изключване на осветлението.