Какво би искал/а да потърсиш?

Полъх на оптимизъм: Тигрите в дивата природа на Бутан се увеличават

Заплахите пред тези величествени животни обаче остават сериозни

Фантастични новини от далечна Азия – Кралство Бутан успешно е увеличило популацията на тигри в дивата природа. Това оповести министърът на външните работи и търговията д-р Танди Дорджи на 29 юли, Световния ден на тигъра.

Национално проучване показва, че в дивата природа на Бутан към момента има приблизително 131 тигъра. За сравнение, първото подобно преброяване през 2015 г. показа наличието на 103 индивида.

Проучването бе извършено от местните власти с подкрепата на WWF и организациите Bhutan for Life, Bhutan Foundation, Bhutan Trust for Environmental Conservation, UNEP и UNDP. Освен че предостави данни за популацията, то идентифицира и основните заплахи за големите котки в Бутан - бракониерството, загубата на местообитания и конфликтите между хора и диви животни – както и приоритетните действия за борба с тези заплахи.

Изследвани бяха 85% от територията на Бутан. Тигри бяха заснети на над 15% от 1201 места с поставени фотокапани, включително за първи път в две горски стопанства (Дагана и Пемагатшел). Бутан държи световния рекорд по присъствие на тигри на най-голяма надморска височина – над 4400 м. Последното проучване също потвърди, че тигрите се размножават на различни надморски височини, което подкрепя теорията, че Бутан е „източник на тигри“ в региона.

„Ръстът на популацията на тигрите е значимо постижение и показател за много здрава екосистема. Той подчертава ангажимента на Бутан за опазване на биологичното разнообразие. WWF ще продължи да работи с правителството и партньорите си за опазване на околната среда в полза както на хората, така и на дивата природа“, коментира Чими Ринзин, изпълнителен директор на WWF Бутан.

Засилено правоприлагане, специални програми в районите на съвместно съжителство на хора и тигри, подобряване на местообитанията, усилия за ограничаване на конфликта човек – тигър – това са част от мерките, допринесли за увеличаване на тигровата популация в страната. 

WWF подчертава, че за да продължи успешното опазване на тигрите в Бутан, трябва да продължи и работата по преодоляването на конфликтите между хората и големите котки. Организацията работи с Кралското правителство на Бутан и партньори, включително местните общности, по цялостен подход към разрешаването на проблемите.

През 2024 г. Бутан ще бъде домакин на конференция за устойчиво финансиране за местообитанията на тигри, която ще се проведе под патронажа на Нейно величество кралицата на Бутан Джецун Пема Уангчук. Събитието се подкрепя от Коалицията за опазване на тигрите – група от осем неправителствени организации, сред които е и WWF.

Защо тигрите са важни

Като най-големи котки в света и върховни хищници, тигрите играят важна роля в структурата и функциите на екосистемата, на която разчитат и човекът, и дивата природа. Те се нуждаят от големи територии с разнообразни местообитания, свободни от човешко присъствие и богати на храна.

Тигрите са „чадърен“ вид – тяхната защита косвено помага на много други видове от същата екосистема. Успехът (или неуспехът) на опазването им означава повече от това да се осигури бъдещето на един емблематичен вид – той ще създаде прецедент за начина, по който ще разглеждаме и приоритизираме здравето на природата в нашия променящ се свят занапред.

Стани закрилник на тигър

Всеки от нас може да бъде закрилник на тигрите – независимо къде живее.

Макар тигрите да обитават толкова далечни за нас, българите, земи, ние всеки ден пазаруваме продукти, чието производство завзема и уврежда техния дом и води до унищожаването им като вид. Но ако се обединим и им помогнем, тогава за тях ще има шанс. И по-често ще чуваме добри новини като тези от Бутан. 

Виж тук как можеш да станеш закрилник на тигър
 

Още по темата:
Абонирай се за електронния бюлетин на WWF
Резултатите от проучването на тигрите в Бутан са обнадеждаващи.
Тигрите са част и от културната традиция на много народи в Азия.
Кадър от фотокапан
Любопитен поглед, уловен от фотокапан
Всеки може да закриля тигрите, независимо дали живее в Бутан или в България.