Какво би искал/а да потърсиш?

Футболът и климатът – има ли шанс за победа в продълженията?

Няма друго нещо, което да обединява хората така, както го прави футболът. Смята се, че футболните фенове по света надхвърлят 3,5 млрд. души. Но освен че е най-популярният спорт на планетата, футболът е и бизнес – и то един от най-доходоносните. Като такъв той оказва своето съществено влияние върху околната среда.

От 14 юни до 14 юли 2024 г. вниманието на милиони хора ще бъде приковано върху Европейското първенство по футбол, което ще се проведе в Германия. Това е подходящ повод да поговорим за връзките между този толкова обичан спорт и устойчивостта.

Устойчива ли е футболната индустрия?

За съжаление към момента отговорът на горния въпрос е „не“.

От огромните количества енергия, които консумират стадионите, през отпадъците (хранителни, пластмасови и други), генерирани по време на мачове, до вредните емисии от пътуванията на играчи, привърженици и официални лица – ефектът на футбола върху природата не бива да се подценява. Именно пътуванията създават най-големия въглероден отпечатък. При никой друг спорт феновете не пътуват толкова често и в такива многобройни групи.

По данни на Carbon Literacy Project световната футболна индустрия произвежда повече от 30 млн. тона въглероден диоксид годишно, което е приблизително равностойно на общите емисии, генерирани от държава с размерите на Дания.

Колко въглеродни емисии произвеждат някои от скорошните големи футболни първенства?

Световно първенство по футбол в Русия, 2018 г.

По време на Мондиала са отделени 2,16 млн. тона парникови газове. Това се равнява на повече от 465 000 автомобила на пътя за цяла година.

Световно първенство по футбол в Катар, 2022 г.

Отделени са приблизително 3,63 млн. тона емисии на еквивалент на въглероден диоксид (tCO2e). На транспорта се падат 52% от общото количество. Преди турнира бе широко прокламирано, че той ще бъде неутрален по отношение на въглеродните емисии, като те ще бъдат компенсирани. Данните обаче показват, че обещанието не е изпълнено.

Европейско първенство по футбол в Германия, 2024 г.

Както беше споменато по-горе, пътуванията създават най-голям въглероден отпечатък във футбола. Според прогнозите на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) турнирът ще генерира приблизително 490 000 тона емисии на парникови газове, като 400 000 от тях ще бъдат от пътуванията на феновете. Надеждата е, че добре развитата железопътна мрежа на Германия и съществуващата местна инфраструктура, в чието изграждане има приложени устойчиви практики, ще ограничат емисиите спрямо предходни първенства.


Стадионът в Хамбург е сред тези, които ще приемат срещи от Евро 2024 г. Снимка: Unsplash/ Mario Klassen

Добри примери от европейски футболни клубове

Футбол, разбира се, се играе постоянно, не само на големите форуми. Важно е какви мерки прилагат клубовете за дългосрочно подобряване на устойчивостта. В последните години се появяват все повече положителни примери.

 
 • Английският клуб „Форест Грийн Роувърс“ бе обявен за „най-зеления клуб в света“ през 2018 г. Той използва електричество от възобновяеми източници, събира дъждовна вода, превръща отпадъчно олио за готвене в биогориво, а през 2021 г. въведе първите в света екипи, изработени от рециклирана пластмаса и утайка от кафе.
   
 • Испанският „Реал Бетис“ пък е първият клуб, който си партнира със Секретариата на ООН по въпросите на изменението на климата. Като част от този ангажимент „Реал Бетис“ създаде мащабната платформа Forever Green, целяща да обедини компании и организации за осъществяване на съвместни екопроекти. Платформата вече е стартирала повече от 100 кампании.
   
 • „Саутхемптън“ е изградил наистина мащабна стратегия за устойчивост, наречена „Ефектът на ореола“. Името е вдъхновено от герба на отбора, а голямата цел е до 2030 г. клубът да бъде въглеродно неутрален.  
   
 • Грандът „Ливърпул“ има тристранна програма за устойчивост с проекти в областите на климата, водите и биоразнообразието.
   
 • Дом на „Аякс“ е амстердамският стадион „Йохан Кройф Арена“. Преди време неговите 53 000 седалки бяха подменени с такива от 100% рециклирана пластмаса (10% от нея - възстановена от океаните). Старите седалки бяха продадени като сувенири или рециклирани. 
   
 • „Волфсбург“ е лидер в германския футбол по отношение на климатичните действия. Клубът прилага разнообразни мерки за устойчивост - от преминаване към LED прожектори до изграждане на станции за зареждане на електромобили, и е поел ангажимент да постигне нулеви нетни емисии до 2025 г.
   
 • Сред отборите, които прилагат вдъхновяващи устойчиви мерки, са още „Тотнъм“, „Атлетико Мадрид“, „Борусия Дортмунд“, „Порто“ и др.
   
 • На 6 март 2024 г. УЕФА стартира Калкулатор на въглеродния отпечатък - онлайн инструмент, предназначен да помогне на клубовете и отборите да следят и управляват въглеродните си емисии не само от пътувания, а и от закупени стоки, съоръжения и услуги.

Футболни насоки от WWF

През 2018 г. УЕФА си партнира с най-голямата международна природозащитна организация WWF и с организацията Green Sports Alliance. Тогава, по повод Световното първенство по футбол, бе изготвен специализиран доклад, описващ начините, по които спортът може да допринесе за устойчивостта.

Докладът е озаглавен „Играем за нашата планета“ и може да бъде разгледан ТУК.


Футболът е най-популярният спорт в света и като такъв има потенциала да стимулира промени по начини, по които малко други дейности могат да го направят. Снимка: Unsplash/ Emerson Vieira

„Зелено“ бъдеще за футбола и всички нас

Изменението на климата е определящият проблем на нашето време. Няма как той да не засегне и спорта.

През февруари 2024 г. стана ясно, че светът е преминал прага на затопляне от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Праг, който според учените не бива да бъде надхвърлян. Може да се каже, че в мача с климатичната криза вече играем продълженията.

В един все по-разделен свят футболът обединява хора от различни държави, религии, възрасти и социални слоеве. Затова е и важна платформа за насърчаване на устойчивостта и осведомеността по проблемите на околната среда.

Радостно е, че все повече футболни клубове се стремят към намаляване на въглеродния си отпечатък и все повече от звездите на терена говорят на своите почитатели за природосъобразност. Но има още много работа за вършене.

Климатичните промени застрашават бъдещето ни, включително нормалното провеждане на дейности, които всички обичаме – като футбола. Необходимо е да работим заедно и да противодействаме с наистина адекватни и навременни мерки. Този мач не можем да си позволим да загубим.


Прочетете още:
Абонирайте се за имейл бюлетина на WWF България
© Unsplash/Giero Saasaki
Между футбола и устойчивото развитие трябва да има повече пресечни точки. Снимка: Unsplash/ Giero Saaski