Какво би искал/а да потърсиш?

Младежката програма Panda Labs - в търсене на бизнес решения за най-големите екологични проблеми

Panda Labs е младежката програма за зелени иновации на WWF България, която от 2020 г. дава възможност на млади хора от цялата страна да се включат в борбата с едни от най-належащите проблеми, засягащи средата, в която живеем. 

За последните три години от началото на програмата повече от 300 младежи са преминали през нея, сблъсквайки се с казуси като:
  • разхищението на храна (40% от храната, произведена в световен мащаб, се изхвърля);
  • горещините в градовете (големите градове обичайно са с до 10-15 градуса по-горещи от заобикалящите ги райони, което застрашава живота на хората и предизвиква икономически щети);
  • ограничаването на замърсяването с микропластмаса, която откриваме във водата, която пием, и храната, която ядем.
Програмата е структурирана така, че тези мащабни предизвикателства, в рамките на 2 дни и половина, биват изследвани от няколко важни гледни точки:
  • Какво знаем за научния аспект на проблема? (Ключово знание, за да могат решенията наистина да помагат.)
  • Какви са последиците за хората и природата? (За да знаят младежите къде нуждата от тяхно решение е най-голяма.)
  • И не на последно място - как може бизнесът да помогне за решаването на проблема?
По време на програмата участниците имат подкрепата на предишни финалисти, научни експерти и опитни предприемачи, които им помагат да развият и представят своите идеи. Най-добрите отбори получават възможността да прекарат една седмица, изпълнена с обучения, в края на която се борят за начално финансиране за техните проекти.

Макар естеството на проблемите да изглежда много по-мащабно от ученическите възможности, отборите в Panda Labs не разочароват с решения. Най-интересните от тях включват:
  • Отбор КафЕко, които превърнаха утайка от кафе в екологична алтернатива на дървата за огрев;
  • Отбор BioFoam, които успяха да съставят формула за пестицид, създаден изцяло от натурални съставки като коприва и чесън; 
  • Отбор Амазия, които разработиха система за озеленяване на фасади в градска среда, която намалява нуждата и разходите за климатизация
и още много други софтуерни, технологични и артистични решения като хляб от бира, електрификация на ретро автомобили, ремонтиране на пътища с преработена пластмаса, охлаждане на покривните пространства в градовете и т.н.

Казусите в програмата са всеобхватни, комплексни и понякога дори могат да звучат плашещи, но интересът към Panda Labs става все по-голям и по-голям с всеки изминал семестър. Младежи от всички краища на страната се впускат в предизвикателството - от София през другите големи градове като Пловдив, Варна и Бургас, до по-малките, но също толкова пълни с талант градове като Русе, Сандански, Велинград, Кюстендил и още над 30 големи и малки населени места у нас. 

Ключова за програмата Panda Labs е дългосрочната ангажираност на WWF към младежите, с които работи. Участието им не приключва с последната презентация и оценката на журито от експерти. Наличието на стартов капитал и мрежа от хора, готови да отделят от времето си, за да насърчават и подкрепят участниците, означава че приключението в света на предприемачеството тепърва започва.

Ако всичко това ти звучи интересно и би искал да видиш сам за себе си какво означава да се бориш с най-големите проблеми, които ни заобикалят, кандидатствай за следващия семестър на Panda Labs ТУК.

Очакваме твоите идеи с нетърпение!




Още по темата:
Абонирайте се за електронния бюлетин на WWF България
© WWF Bulgaria
Panda Labs e младежката програма на WWF. На снимката: отбор Амазия.
© WWF
Panda Labs
© WWF Bulgaria
Над 300 младежи от цялата страна вече преминаха през програмата.
© WWF Bulgaria
Част от екипа на WWF България по време на хакатон.
© WWF Bulgaria
Участниците в програмата изследват различни аспекти на някои от най-сериозните предизвикателства на нашето време.
© WWF Bulgaria
Работата с младежи е изключително вдъхновяваща.
© WWF Bulgaria
В края на седмица, изпълнена с обучения, отборите се състезават за начално финансиране за техните проекти.
© WWF Bulgaria
Отбор КафЕко