Какво би искал/а да потърсиш?

Младите хора и климатът – какво ни завещава Panda Labs?

Четири държави, десетки идеи и стотици обучени младежи гледат към справедливия преход

Младежката програма за иновации на WWF със специален фокус върху климата и енергетиката „Panda Labs – младежи за справедлив преход“ навлиза в своя заключителен етап. Ексклузивният семестър, посветен на бъдещето на енергията и развитието на въглищните райони, се проведе едновременно в четири Балкански страни – България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

„Panda Labs – младежи за справедлив преход“ - какво постигнахме?

  • Само за година и половина в рамките на програмата бяха генерирани 55 идеи за преход от въглища към възобновяеми енергийни източници, които да спомогнат за смекчаване на негативните ефекти от промените в климата.
  • Общо 766 ученици и студенти, живеещи във въгледобивните региони на четирите държави, взеха участие в поредица от обучения, хакатони, мрежови събития и международни срещи, в които обменяха добри практики и споделяха опит.
  • Близо 150 активни ученици и студенти бяха включени в конкретни дейности, свързани с изготвянето на политики за застъпничество на местно ниво. Основната цел на WWF България и нейните партньори от WWF Сърбия, ECO-TEAM Черна гора, Junior Achievement България и Junior Achievement Македония бе да положат основите на едно отговорно бъдеще в регионите, където това е най-належащо.
 
„Програмата изгради регионална мрежа, включваща стотици млади хора. Тя даде нужното ноу-хау на следващото поколение, за да трансформира местните общности и икономики в сътрудничество с ключови участници в процеса като местни власти, университети и изследователски центрове. Тя вдъхнови партньорства с училища и общини и мотивира младите хора да останат и да намерят бизнес възможности в своите региони“, разказва Виктория Табакова, координатор „Младежка ангажираност“ към WWF
 
През лятото на 2022 г. над 50 ученици с ентусиазъм, знания и креативност взеха участие в два хакатона на WWF, посветени на един от най-наболелите проблеми у нас – бъдещето на енергията. Участниците бяха селектирани от училища в градовете Кюстендил, Перник и Бобов дол, разположени в сърцето на Югозападния въгледобивен регион на България и намиращи се под силна зависимост от въглищната промишленост.

Успешните идеи за преход от въглища към възобновяеми енергийни източници


Хакатоните завършиха с десетки свежи идеи, които могат да променят начините ни за производство и консумация на енергия. Сред тях имаше предложение за създаване на био-спортна екипировка, идея за рекултивиране на замърсени почви чрез засаждане на алтернативни култури, както и за велосипеди, които генерират електричество чрез триене.
В тази сериозна конкурунция журито все пак успя да отличи и победителите: отбор Junior Biologists с тяхната идея за еко-селище от рециклирани контейнери, както и отбор Sunny Dol с идеята им за ТЕЦ, който съхранява излишната енергия.
 
Авторите на най-оригиналните и практични идеи бяха изненадани със специална награда. Те получиха възможността да влязат в ролята на участници в симулация на Социално-икономически съвет и да бъдат гости на кръгли маси в Кюстенддил и Перник с представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор. С подкрепатана WWF младежите се включиха в съставянето на становища и предложения към заинтересованите страни по теми, залегнали в Териториалните планове за справедлив преход във въгледобивните райони.

Защо бъдещето на енергията е толкова важно днес?

 
Програмата „Panda Labs – младежи за справедлив преход“ насърчава възобновяемата енергия, енергийната ефективност, кръговата икономика и решенията за смекчаване и адаптиране на климата.  Основната ѝ цел е да допринесе за справедлив преход и навременно развитие на знания и предприемачески капацитет сред младежите във въглищните райони в четирите държави. В България програмата получи сериозна подкрепа от над 15 партньорски организации и институции, включително и от община Перник – важен център на един от двата въгледобивни района у нас.
 
„Преходът към възобновяема, устойчива и достъпна енергия вече е в ход и засяга особено силно въглищните региони на България“, коментира Апостол Дянков, ръководител програма „Климат и енергия“ във WWF. „Този преход трябва да бъде справедлив – както за работниците във въглищната индустрия, така и за младите хора, които заслужават шанс за достоен и щастлив живот, подкрепяйки и диверсифицирайки местната икономика и помагайки за възстановяването на щетите от въгледобива. Нашите събития имаха за цел да срещнат и обединят разнородните заинтересовани страни в процеса на общо планиране на справедлив енергиен преход и да им помогнат да решат заедно социалните, икономически и екологични проблеми на регионите.“
 
През зимата на 2022 г. 55 ученици и студенти от България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора на възраст между 15 и 24 години, както и техните преподаватели и ментори, взеха участие в регионален форума, който се проведе в София. Присъстващите бяха селектирани сред най-силните участници в седем хакатона, състояли се в четирите държави през изминалата година.
 
В рамките на събитието участниците презентираха своите идеи, разработени прототипи, схеми на изпълнение и очаквани резултати. А те бяха най-различни – от термална изолация за къщи, направена от рециклирана пластмаса, през еко-селище в стара въглищна мина до вертикални градини по градските фасади. Младежите също така обмениха знания, опит и добри практики от своите държави и създадоха неформален онлайн хъб, за да продължат да си взаимодействат и в бъдеще и да дискутират различни проблеми и предизвикателства пред региона. В конференцията се включиха и представители на младежката програма към WWF ПанГеа, сформирана за овластяване на будни, ентусиазирани и отдадени на природата и иновативните практики млади хора.
 
От WWF сме щастливи да обявим, че активната работа с младежи във въгледобивните региони ще продължи и догодина.


Прочетете още:
 
Програмата на WWF България Panda Labs търси следващото поколение иноватори и предприемачи, които създават устойчиви решения за преодоляване на актуални екологични предизвикателства. Panda Labs „Бъдещето на енергията” се осъществява от WWF България, JA Bulgaria, JA Macedonia, WWF Adria, и Eco Team Montenegro  с любезната подкрепа на Немското федерално министерство на икономиката и климатичните политики (BMWK) и Европейската климатична инициатива (EUKI).
 
© WWF
Бъдещето на енергията
© WWF
Ученици и студенти от четири държави взеха участие на регионалния форум на Panda Labs в София
© WWF
Panda Labs отведе младежи на кръгла маса с представители на бизнеса, местните власти и НПО сектора