Какво би искал/а да потърсиш?

С каяк по Дунав

Разказ на Таня Желева от WWF за първата регата от Беленe до Тутракан, подкрепена от природозащитната организация

Зад гърба ни вече е първата регата по маршрута „Белене-Тутракан“, организирана от WWF България в сътрудничество с представители на туристическия бранш край река Дунав и с любезното съдействие на фондация „Америка за България“. Целта ни беше да дадем начален тласък на възраждането на природния туризъм по Дунав, което пък от своя страна да подпомогне икономическото развитие на този великолепен, но пренебрегван с години район.

Приключение! Това е думата, която описва най-точно нашето изживяване през тези няколко дни. То започна с трескаво бягство от буря, продължи с „яхването“ на каяците и разгърна пред нас невероятната възможност да се полюбуваме на красотата и пъстрия растителен и животински свят на една от най-емблематичните европейски реки.

Стартът беше даден в Белене – място, което мнозина асоциират със затвора или с ядрената електроцентрала, но любителите на природата знаят, че в близост се намира природен парк „Персина“ – един от най-важните в орнитологично отношение ареали в България. В района опитното око на местен гид може да разпознае интересни водолюбиви птици като чапли, пеликани, земеродни рибарчета, авлиги, пчелояди и много други. Но не бива да се залисваме много по тях, освен ако нямаме нищо против да цопнем от каяка в прохладните води на Дунав.

Важна спирка по пътя ни беше Свищов – родният град на Алеко Константинов, писателят посветил живота си на разобличаването на някои (надяваме се) „редки птици“ в обществото. Със своя уникален дух и култура и наситен с история от различни епохи, градът със сигурност остава завинаги в сърцата на тези, на които се е наложило да го напуснат през годините по икономически причини. Безспорен щрих към колорита на града придава и вкусната рибена чорба, която и нашата група получи възможността да опита.

Акостирахме и на остров Батин. Спокойствието, което ни посрещна там, беше като истинска благодат за измъчените от градския шум души, а усмивката на домакинята направи срещата ни с прословутите дунавски комари отчетливо по-поносима.

На сутринта отплавахме със смесени чувства – хем не ни се тръгваше, хем бяхме жадни за нови и нови емоции. Закусили с вкусни бухтички, загребахме към природен парк „Русенски Лом“. Освен многобройните птици и цветните пеперуди в района ни очакваше и невероятно културно богатство –  Ивановските скални църкви и Бесарбовския манастир. Разгледахме също и средновековния град Червен – археологически резерват, пропит с вековна история, който не беше включен в програмата, но ни подмами със своята загадъчност.

На третия ден се поздравихме с успешното преминаване под Дунав мост, след което се разпръснахме по интереси – едни се отдадоха на приятни разходки в красивите градинки на Русе, а други посетиха уникалния екомузей с аквариум, в който може да се види макет на мамут в реални размери. А вечерта любителите на речни гозби хапнаха вкусна рибка, приготвена от майстор-готвача на верандата на хотела.

Градът на залезите и традиционен рибарски бастион Тутракан се превърна в мястото за сбогуване. Някои се прибраха вкъщи, сбъднали отдавнашни свои мечти, други – вдъхновени и заредени с нови планове за пътешествия, а трети – изморени, но доволни от преживяването.

Това беше само началото! Каним и теб на романтична среща с природата и историята по Дунав по време на някоя от следващите ни регати. Нека заедно преоткрием красотата на уникалния Дунавски свят.

• Следващи дати за регата по Дунав: 21-25 септември 2021 г. Цялата програма и цени разгледайте ТУК.
 
-----------------------------
За допълнителна информация или при желание за сътрудничество с WWF България в сферата на екологичния туризъм, свържете се с нас на 0896 720 155 или на имейл tzheleva@wwf.bg.
© WWF
Първата регата с каяци "Бенеле-Тутракан" с подкрепата на WWF
© WWF
Каяците, очакващи своите капитани
© WWF
Капитаните, очакващи своите каяци
© WWF
Едни предпочетоха да плават сами, а други - с компания
© WWF
Едно приключение, от което всички пазим хубави спомени