Какво би искал/а да потърсиш?

Над 633 хил. стандартни електрически крушки са угаснали в София за „Часът на Земята” на WWF

Над 315 хил. столичани са се включили в глобалната инициатива

Официалните данни, предоставени от „ЧЕЗ Разпределение България” за консумацията на електричество по време на „Часът на Земята” в София на 27 март, показват спад от 38 мегавата, съобщават от международната природозащитна организация WWF. Това е еквивалентът на угасването на над 633 хиляди стандартни електрически крушки от по 60 вата.

Тези данни показват, че в кампанията „Часът на Земята” в София приблизително са се включили между 315 и 375 хиляди души. През 2009 г. по време на „Часът на Земята” в София спадът беше с 22 мегавата или тогава са участвали между 180 и 270 хиляди души.

Целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а хората да покажат съпричастност да се предприемат сериозни действия срещу климатичните промени и за опазването на природата.

В „Часът на Земята” се включиха официално и поне 44 български града, сред които и 10-те най-големи, които угасиха осветлението на известни сгради и забележителности. В София притъмняха десетки известни места, сред които Народният театър, катедралният храм „Александър Невски”, Софийският университет, сградите на парламент, президентство и Министерски съвет. Стотици хора слушаха концерта без озвучаване и на светлината на факли в градината на Народния театър.

През 2010 г. „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF обиколи 126 държави и територии. (През 2009 г. те бяха 88.) Почти 1300 световноизвестни места угасиха осветлението си за един час от 20.30 ч. местно време, за да покажат, че е време за сериозни действия срещу промените в климата. Включиха се 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, както и станцията „Дейвис” в Антарктика.

Пирамидите и Сфинксът в Гиза, най-сериозният символ на съвместните усилия в древността, беше сред паметниците на човешката култура и природните чудеса, които угасиха осветлението за „Часът на Земята”, заедно със Забранения град в Пекин, Айфеловата кула и Триумфалната арка в Париж, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Бранденбургската врата в Берлин, Акропола в Атина, Колизеума и фонтана Треви в Рим, моста Голдън гейт в Сан Франсиско, операта в Сидни, моста над Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад.