Какво би искал/а да потърсиш?

Компании в София и Букурещ обсъдиха по видеомост предизвикателствата на нисковъглеродната икономика

Дискусията е част от събитията за „Часът на Земята” на WWF

София – Близо 30 фирми и организации от България и Румъния споделиха опита си за действията, които предприемат по промените в климата на телеконферентната дискусия „Нисковъглеродната икономика – възможности и предизвикателства пред бизнеса”, организирана от международната природозащитна организация WWF, британските посолства в двете страни и Британски съвет в София и Букурещ.

Циментовият производител Lafarge обясни причините, поради които компанията се е включила в инициативата Climate Savers на WWF и предприетите действия за намаляване на емисиите от въглероден диоксид с над 10%, които са накарали много други компании от този бранш да предприемат аналогични стъпки.

От Renault Nissan обясниха, че до края на тази година ще започне серийното производство на електрически автомобил на Nissan, а от следващата година и на Renault, но България и Румъния изостават от държави като например Португалия, които са предоставили облекчения за купувачите на този тип автомобили и за изграждането на подходяща инфраструктура.

От Румънския съвет по зелени сгради обясниха, че разходите за изграждането на жилища и офиси с най-висока степен на енергийна ефективност са до 4% по-скъпи от стандартните, но се сумите се връщат многократно заради много по-ниските режийни разходи. Интересът към тези сгради се засилва в Букурещ, но не и в София.

От „Глобул” потвърдиха, че компанията е спестила над 16 тона хартия от преминаването към електронна фактура и определиха като успешна програмата си за рециклиране на употребявани телефони и батерии от базовите станции.

Дискусията беше осъществена по телеконферентна връзка между София и Букурещ, което е начин за компаниите да ограничат бизнес пътуванията и да намалят емисиите си. Британските посолства и Британски съвет в двете страни също се предприели сериозни стъпки за ограничаване на емисиите си, намаляване потреблението на електроенергия, отопление и хартия след извършен одит за енергийна ефективност и набелязани цели за постигане.

Видеоконферентната дискусия беше част от събитията за „Часът на Земята”, който ще се случи на 27 март, събота, от 20.30 ч. Очаква се над един милиард души в България и още 119 държави в цял свят да угасят осветлението си за един час като символичен знак да се предприемат сериозни действия срещу промените в климата.