Какво би искал/а да потърсиш?

Наложете вето върху новия Закон за събранията и митингите

Отворено писмо до президента Георги Първанов

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” и блогърското движение „България е наша” призовават с отворено писмо президента Георги Първанов да наложи вето върху приетия на второ четене проектозакон за изменение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, защото противоречи на конституцията и европейските правосъдни практики за защита на човешките права.

Въпреки че крайният вид на законопроекта не беше публикуван по надлежния ред, стана ясно, че предвидените промени предвиждат удължаване на срока за уведомяване за протести от 2 на 3 дни и забрана за провеждане на протести пред сгради на изпълнителната и законодателната власт. В откритото писмо се уточнява, че в случай, че бъде обнародван в този вид, законът би довел до невъзможност за организиране на навременни протести и за изразяване на гражданска позиция пред институциите, от които зависи взимането на управленски решения.

Коалиция „За да остане природа в България” припомня, че предишното правителство също обмисляше да въведе подобни ограничения върху гражданските протести, но до това все пак не се стигна.

Според неправителствените организации протестите в паркове и градинки може и да са приятни, но когато ги няма държавните институции, чиито решения са причина за гражданската реакция, няма как да се постигнат резултати. Блокирането на улици и магистрали, което често се случва в Гърция например, също не е най-добрата възможна практика, но приемането на новия законопроект създава реална опасност подобни блокади да зачестят и в България.

Неправителствените организации напомнят, че на 12 април 2007 г. по дело с No. 63778/00 Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди в полза на българската неправителствена организация „Зелени Балкани”, на която беше забранено да проведе протестна акция в Пловдив.

Това решение на Европейския съд говори, че опитите за ограничаване на човешките права по отношение на изразяването на гражданска позиция не отговарят на модерното европейско законодателство. Те противоречат и на чл. 43 ал.2 от българската конституция, според която е възможно редът, но не и мястото за провеждане на събрания и митинги, да бъдат уреждани със специален закон.

Крайният резултат от готвените промени би бил лишаване на гражданското общество от един от малкото инструменти за изразяване на позиция. Обръщението на неправителствените организации до президента завършва с твърде обезпокоителни факти от последните години:

„България е на опашката в Европейския съюз по доходи, по усвояване на европейски фондове, по свобода на словото. Приемането на забрана за изразяване на позицията на гражданското общество пред взимащите решения ще я нареди на още една опашка – тази на най-малко демократичните страни.”