Какво би искал/а да потърсиш?

Хората и мечките могат да живеят в хармония. Но е нужна превенция на конфликтите

Българското общество винаги се е вълнувало много от новините за мечки. Това е съвсем нормално – кафявата мечка е емблематичен вид за нашата страна и е любимо животно на мнозина. Радостно е, че дори при ситуации с т.нар. проблемни мечки огромна част от хората настояват за хуманни решения и са искрено загрижени за всички потърпевши (двукраки и четирикраки).

Скорошните появявания на мечки до и в населени места предизвикаха за пореден път дискусии по ключов въпрос - как едновременно да се осигури безопасността на хората, живеещи близо до мечешки местообитания, и да се опазят животните? Отговорът е силно обвързан с мерките за превенция на конфликти.

От една страна са действията на отделния човек при среща с мечка. Вече сме ви запознавали с тях, но отново настоятелно призоваваме:

Не се приближавайте до мечка, за да я снимате! Не й оставяйте храна!

Никакво количество харесвания в социалните мрежи не заслужава да излагате на риск себе си, а потенциално и животното!

От друга страна са мерките, които се взимат, за да не се стига изобщо до близки срещи между хора и мечки. Освен че реагира на сигнали за проблемни мечки, Спасителният мечешки отряд на WWF България прилага именно такива мерки за превенцията на конфликти.

Електропастири

Важна дейност на Отряда е да помага на хора в райони с популации на мечки да обезопасяват своите овощни градини, обори, пчелини. Само за последната година сме поставили десетки електрически огради (или електропастири) на много места в България.

Електрическите огради са безвредни за животните, но са с ключово значение за предпазване на стопанствата на хората в планинските райони. Основните им предимства са:
  • по-бързо и лесно поставяне от традиционните ограждения;
  • възможност за изграждане във всякакви форми;
  • безпроблемно използване дори в много отдалечени райони;
  • възможност за захранване както с обикновени батерии, така и със слънчеви панели;
  • предотвратяване на неконтролираното движение на животни.
Има постоянни и временни електропастири. За защита от хищници те трябва да са високи поне 150 см и да имат поне 4 реда проводник. Проводниците са само един от компонентите на електропастирите, които включват още изолатори, подпори, генератори, кабели за свързване, колове за заземяване и др.

Нашийници

Поставянето на Global Positioning System (GPS) или Very High Frequency (VHF) нашийници на мечки също допринася за превенцията на конфликти. Тези устройства „комуникират“ с експертите, които ги следят, по няколко начина. Те предоставят редовни данни, от които могат да се правят изводи за състоянието, размножаването, поведението, движението и местообитанието на определени индивиди. Това помага видът да се проучва по-добре, да се предприемат конкретни действия, когато са необходими, и да се изграждат адекватни стратегии за превенция.

Радио нашийниците се поставят така, че да не са некомфортни за животното, но и да не могат да се изхлузят лесно. Има опция за програмирано падане, за да не се задуши мечката, когато порасне прекалено за нашийника.

Радио нашийници бяха поставени например на трите мечета Хуба, Вихър и Горан, чиято история сме ви разказвали много пъти. При две от мечетата паднаха програмирано – този на Хуба още през септември 2022 г., а този на Вихър през април тази година. Нашийникът на Горан не предава сигнал от известно време насам въпреки многобройните опити на експертите на WWF да получат такъв, което поражда съмнения за бракониерство.

Дългосрочното проследяване на мечки чрез радио нашийници е от съществено значение за разбиране на поведението им и за опазването на вида, а оттам и за превенцията на конфликти.

С какво помага WWF на мечките, какво прави Спасителният мечешки отряд, видео разказ за Хуба, Вихър и Горан и още вижте тук.

За мечките и хората

Спасителният мечешки отряд на WWF се нуждае от електропастири и нашийници, от специализирана техника и екипировка. Така ще продължи да се грижи пълноценно за мечки и хора.

Можете да помогнете на Отряда, като дарите сума по ваш избор за неговите нужди. Всяка помощ е от значение! Всяко дарение допринася за изграждането на свят на хармония между хора и животни.

Нека заедно направим така, че нашите внуци и правнуци също да могат да се възхищават на величествените мечки. Нека всички – и хора, и животни – обитават спокойно и щастливо своите домове.

Подкрепете Спасителния мечешки отряд и станете закрилник на мечка – вижте как на mechki.spasetedivatapriroda.bg

Още по темата:
Следи всичко най-интересно за работата на WWF България

Кафявата мечка е емблема на българската дива природа.
Настоятелно призоваваме: Не се приближавайте до мечка, за да я снимате! Не й оставяйте храна!
Спасителният мечешки отряд помага на хора в райони с популации на мечки да обезопасяват своите стопанства.
Електропастирите са безопасни за животните и са от голяма полза за хората.
Един електропастир се състои от много и различни компоненти.
Дългосрочното проследяване на мечки чрез радио нашийници също допринася за превенцията на конфликти.
При нашийниците има опция за програмирано падане.
Мечетата Хуба, Вихър и Горан, носещи нашийници, при завръщането им в дивата природа.
Помогнете на Спасителния мечешки отряд на WWF и станете закрилник на мечка!