© WWF Bulgaria

 

Новият семестър от програмата Panda Labs е тук с предизвикателства по най-неотложните екологични и социални световни проблеми.

Програмата е едно от най-завладяващите предприемачески състезания за младежи от 15 до 25 годишна възраст у нас. Panda Labs предоставя възможност на ученици и студенти от цялата страна да сформират екипи, с които да работят по иновативни бизнес решения на екологични и социални предизвикателства.

Panda Labs Gen II се осъществява от WWF България с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Kaufland България и Фондация „Кока Кола“.

В последните десетилетия бъдещето на водните екосистеми изглежда несигурно в резултат на климатичните изменения и човешката дейност. Новият семестър на Panda Labs е посветен на „Бъдещето на водата“, а фокусът е върху реките, тяхното опазване и възстановяване.

Записване

Програмата е отворена за млади хора на възраст между 15 и 25 години с интерес към екологичните теми, иновациите и зеленото предприемачество. Участниците могат да се запишат индивидуално или като отбор. 

А ето и поне 3 причини да го направят: 

  • Ще работят по разрешаването на екологични проблеми, свързани с устойчивото използване на водата, природно базираните решения и климатичните промени. 

  • Ще се срещнат с лектори и ментори, от които ще научат много в областта на опазването на околната среда и зеленото предприемачество. 

  • Ще работят в екип с други страхотни млади хора, с които ще се състезават за финансиране от 7 000 лв. 

Хакатони

Всеки семестър от Panda Labs включва двудневни хакатони, съчетаващи теорията и практиката. Одобрените кандидати ще имат възможността да се включат в един от двата онлайн хакатона:

  • „Устойчиво ползване на водата“: онлайн от 10-ти до 12-ти ноември 2023 г.

  • „Адаптация към климатичните промени“: онлайн от 24-ти до 26-ти ноември 2023 г.

Победители 

Победителите от хакатоните продължават участието си в програмата в мастър клас, където ще се съревновават за голямата награда – финансиране от 7 000 лв. за реализацията на проекта си. 

Победители Panda Labs Gen I

© WWF Bulgaria

А ето и за вдъхновение победителите от сезон 1 на Panda Labs:

От семестър “Бъдещето на отпадъците” - отбор КафЕко с тяхната идея за екобрикети за отопление от кафе и друг остатъчен материал

От семестър “Бъдещето на храната” - отбор Biofoam с тяхната идея за биопестициди срещу вредители, направени от коприва, чесън и етерични масла.

От семестър “Бъдещето на мобилността” - отбор “3 пъти за щастие” с тяхната идея за електрифициране на стари автомобили за споделено пътуване.

Последвай ни, за да научиш пръв всичко най-интересно от WWF Bulgaria:

           

                 

Нашите лектори

Иво заема позицията Енергиен мениджър в Kaufland България.  
Kaufland подкрепят Panda Labs, като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“. 

Боян е експерт по корпоративни комуникации и връзки с обществеността с над 15-годишен опит. Има разностранно ноу-хау в множество индустрии в Югоизточна Европа - споделяне на автомобили, електрически превозни средства и инфраструктура за зареждане, ИТ и телекомуникации, финансови услуги, промишлен добив и полезни изкопаеми, недвижими имоти, възобновяеми енергийни източници и чиста енергия.

"За устойчив живот и икономика се нуждаем от предприемачи и бизнеси, които не просто да решават проблеми на големи части от обществото, но и да го правят с визия за околната среда и екологията."

Радостина е координатор на сдружение Велоеволюция и член на управителния съвет. Част е и от екип за изготвяне на национален велосипеден план за България в рамките на европейски проект между дунавските държави.

"Прости и ефективни решения за екологични проблеми най-често са на една ръка разстояние или отдавна забравени стари хитрини. Трябва само да  потърсим по-добре заедно."

 

Добромир е предприемач, а в момента се занимава основно със законотворчество, будителска дейност сред политиците и каузата гласът на другите предприемачи да бъде чут. Заедно с екипът на BESCO се бори България да трансформира икономиката си към високите технологии и индустриите с висока добавена стойност. 

"Шансът за страната ни през следващите 30 години да имаме по-добро развитие от предходните 30 е в избора България изпреварващо да създава добра среда за иновациите, индустриите на бъдещето и устойчивите технологии."

Орлин е главен изпълнителен директор на AMPECO и един от водещите експерти по темите за електронна мобилност и станции за зареждане на EV (електрически превозни средства) в световен мащаб.

"Иновациите на AMPECO в софтуера за зареждане на EV ускоряват трансформацията към чисти технологии в сектора на мобилността и енергетиката."

Елица е координатор на проект “Зелена София“ на Столична община. Целта на нейния екип е да насочи политиките за устойчиво развитие на града в една обща посока и да подготви кандидатурата на Столична община в конкурса за наградата “Зелена Столица на Европа”. Основният фокус на звеното е устойчивата мобилност, качеството на въздуха и отпадъците, като целта е да се намерят иновативни решения на съществуващите проблеми с активното участие на гражданите, бизнеса, неправителствените организации и университетите. 

Преди да се присъедини към екипа на Асоциацията, Елица работи по създаването на София Тех Парк – негов първи изпълнителен директор и основател. Тя започва професионалната си кариера като архитект и експерт по градско планиране, като сред началните ù проекти са генплана и първите сгради на Бизнес парк София, на който тя става управител по-късно в кариерата си.

"Трябва да подхождаме креативно към проблемите и да търсим вдъхновение за тяхното решаване в различни сфери и от различни хора/професионалисти."

Мартин е представител на Техническия университет в София. Работи в сферата на авиацията, която е негова страст.

"Иновации, зелено предприемачество, активни млади хора, устойчива икономика, разрешаване на проблемире на околната среда - всички те са изключително необходими, за да оцелеем."

Поли е представител на международното движение ТОМ, което използва постиженията на съвременния дизайн и технология в помощ на хора със специални нужди. Съкращението ТОМ идва от еврейската ценност Тикун Олам или "да поправим света". Поли търси каузите, процесите и нещата, които могат да бъдат поправени във всичко, с което се захваща.

"Планетата ни е само една и всеки ден правим избор какво оставяме след себе си."

Антъни е част от екипа на WWF Швеция и се е посветил на устойчивите градове - тези, които могат да променят планетата.

"За да продължи цивилизацията, трябва да възприемем ценности, които дават приоритет на възстановяването и сътрудничеството пред конкуренцията и натрупването. Активната младеж е нашата последна надежда."

Силияна е архитект по образование и визуален комуникатор по призвание. Последните години работи  като сървис дизайнер по иновативни проекти и треньор по дизайн мислене, като фасилитира екипи за креативно решаване на проблеми.

“Innovation is seeing what everybody has seen and thinking what nobody has thought.” – Dr. Albert Szent-Györgyi

Апостол е част от екипа на WWF България. Неговият професионален фокус свързва човешкия капитал и опазването на природата, екосистемите и поминъка, активизма и образованието, сериозната работа и играта.

"Зеленото предприемачество е нещо повече от просто стартиране на зелен бизнес, то е да бъдеш част от движение, да преосмисляш ресурси, технологии, енергия, икономически системи и общности. В момента нищо не е по-важно или по-въздействащо."

Искрен се занимава с инвестиции и с управлението на ESCREO – компания, която създава продукти, стимулиращи творчеството. Той ще помогне на участниците в подготовката за представянето на идеите им пред жури и потенциални инвеститори. 

Ивайло има богат опит в маркетинга и в развитието на стартъпи, включително свой собствен такъв.

"Предприемаческият начин на мислене, допълнен с морални ценности, може да изведе човечеството на следващото ниво."

Лектори на предишни хакатони и мастър класове

Нашите съмишленици

Подкрепата за WWF - Panda Labs е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на WWF - Panda Labs и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.