© WWF Bulgaria

Panda Labs е глобална иновационна програма на WWF и най-новата и вълнуваща платформа за решаване на някои от най-неотложните екологични и социални проблеми в света.

Panda Labs се проведе за първа година в България с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България, като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“.

Фокус на програмата Panda Labs са младежите между 15 и 25 години и тяхното дейно участие в разрешаване на екологични проблеми.

Те са разпределени в няколко състезателни отбора. Целта на всеки отбор е да предложи иновативни подходи по въпроси, свързани с глобални екологични и социални предизвикателства в следните направления:

Участниците в програмата са подкрепяни и предизвиквани от представители на бизнеса, науката и неправителствения сектор в България, включително и от start-up средите. С помощта на ментори от различни области младежите имат възможността да развият идеите си. 

През учебната 2020/2021 година в рамките на Panda Labs WWF България организира 3 семестъра, като всеки един от тях беше посветен на една от трите гореизброени сфери. Всеки семестър се състоеше от хакатон (2-3 дни), както и от едноседмичен Мастър клас. Младежите се регистрираха като част от предварително сформиран отбор или индивидуално, като в последствие бяха разпределени в отбор. Отборите се състояха от 3 до 5 души.

Темите за сесиите бяха силна комбинация от научни проблеми и бизнес решения. Предоставиха възможност да си отговорим на въпроси от типа на „Ще ядем ли всички ние насекоми в бъдеще?“.

Сесиите имат потенциала да формират твоя бъдещ професионален профил – от една страна упражняват STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) знанията ти за бъдещето, а от друга – развиват ценни социални умения като работа в екип и представяне и застъпване за идеите ти.

Ако имаш десетки смели идеи, с които да направиш света едно по-добро място или просто всичко дотук ти звучи като страхотна възможност, не се отчайвай, че си изпуснал приключението Panda Labs! Остани с нас докрая, за да разбереш какво да очакваш през втория сезон!

Хакатоните са 2-дневни състезания на отбори за разработване на иновативни предложения за решаване на проблеми. Първата част ще се състои от 3 главни модула и ще представи темата на сесията през тях:

 
 • ИСТОРИЯ НА ПРОБЛЕМА

 • НАУКА 

 • БИЗНЕС 

 

Втората част е фокусирана върху работата на самите отбори за търсене на иновативни решения и тяхното представяне пред жури.
В края на всяко събитие, проведено онлайн или на живо в София и Русе, най-добре представилите се отбори ще бъдат поканени на едноседмичен Мастър клас.

По време на мастър класовете с твоите съотборници ще имате шанса да правите научни експерименти и да подобрите своите умения в сферата на бизнеса, иновациите и опазването на околната среда.

 

Мастър класовете се провеждат в рамките на 7 дни, изцяло предназначени за:

 • научни дейности и практики;
 • посещения на седалищата на успешни бизнеси или работа на терен;
 • сесии за креативност и иновации;
 • сесии, предназначени за развиване и писане на бизнес планове;
 • сесии за презентиране на идеята и търсене на инвеститори. 
 

Ти и твоите съотборници ще работите рамо до рамо с професионалисти от различни сфери на бизнеса, с научни експерти и с представители на НПО сферата.

Ако твоят отбор представи най-иновативната бизнес идея по време на Мастър класа, ще бъдете наградени със стипендия в размер до 10 000 лв., за да създадете неин прототип.
Панел от експерти, пред който ще се изправите ти и твоят отбор, ще оцени напълно разработени бизнес планове с финансови прогнози. Предложените идеи ще бъдат оценени по критерии, базирани на:

 
 • Иновативност

 • Приложимост 

 • Екипна работа

 • Лично представяне 

 

Дори и да не се класираш за Мастър клас и да не спечелиш наградата, екипът на WWF България ще може да те свърже с различни центрове и организации за кариерно развитие. Така ще получиш шанс за практически стаж или дори работа в някои от компаниите, които ще се включат в програмата.

Онлайн Панда хъб е нашето пространство за участниците от събитията. Включвайки се в нашите хакатони, ще имаш възможност да се присъединиш към тази мрежа за иновации, където с други млади изследователи и предприемачи ще си сътрудничите и ще обменяте информация. Там ще можеш да се свържеш и с доказали се и добре познати учени, бизнес лидери и предприемачи, които ще помагат на теб и твоя отбор в намирането на решения дори извън Panda Labs.

Успешни примери, решения и прототипи 

© WWF

Ето и за вдъхновение един реален успешен продукт, създаден чрез Panda Labs.
Спомни си последния път, когато беше в ресторант или в магазин и си избра риба. А сега си представи, че тя има QR код. Сканираш го с телефона си и веднага виждаш пълната картина - кога, къде и природосъобразно ли е уловена, как е стигнала до чинията ти, какъв е въглеродният ѝ отпечатък. Това ти гарантира, че си избрал нещо, произведено законно, устойчиво и етично.
Е, вече е възможно! В момента това прави Open SC платформата, създадена от колегите в Австралия. Платформата ползва редица нови технологии като блокчейн. Тя е отворена за крайния потребител и за бизнеси, които искат да покажат как произвеждат отговорно.

Очаквай втори сезон на Panda Labs!

Последвай ни, за да научиш пръв всичко най-интересно от WWF Bulgaria:

           

                 

Нашите лектори

Иво заема позицията Енергиен мениджър в Kaufland България.  
Kaufland подкрепят Panda Labs, като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“. 

Боян е експерт по корпоративни комуникации и връзки с обществеността с над 15-годишен опит. Има разностранно ноу-хау в множество индустрии в Югоизточна Европа - споделяне на автомобили, електрически превозни средства и инфраструктура за зареждане, ИТ и телекомуникации, финансови услуги, промишлен добив и полезни изкопаеми, недвижими имоти, възобновяеми енергийни източници и чиста енергия.

"За устойчив живот и икономика се нуждаем от предприемачи и бизнеси, които не просто да решават проблеми на големи части от обществото, но и да го правят с визия за околната среда и екологията."

Радостина е координатор на сдружение Велоеволюция и член на управителния съвет. Част е и от екип за изготвяне на национален велосипеден план за България в рамките на европейски проект между дунавските държави.

"Прости и ефективни решения за екологични проблеми най-често са на една ръка разстояние или отдавна забравени стари хитрини. Трябва само да  потърсим по-добре заедно."

 

Добромир е предприемач, а в момента се занимава основно със законотворчество, будителска дейност сред политиците и каузата гласът на другите предприемачи да бъде чут. Заедно с екипът на BESCO се бори България да трансформира икономиката си към високите технологии и индустриите с висока добавена стойност. 

"Шансът за страната ни през следващите 30 години да имаме по-добро развитие от предходните 30 е в избора България изпреварващо да създава добра среда за иновациите, индустриите на бъдещето и устойчивите технологии."

Орлин е главен изпълнителен директор на AMPECO и един от водещите експерти по темите за електронна мобилност и станции за зареждане на EV (електрически превозни средства) в световен мащаб.

"Иновациите на AMPECO в софтуера за зареждане на EV ускоряват трансформацията към чисти технологии в сектора на мобилността и енергетиката."

Елица е координатор на проект “Зелена София“ на Столична община. Целта на нейния екип е да насочи политиките за устойчиво развитие на града в една обща посока и да подготви кандидатурата на Столична община в конкурса за наградата “Зелена Столица на Европа”. Основният фокус на звеното е устойчивата мобилност, качеството на въздуха и отпадъците, като целта е да се намерят иновативни решения на съществуващите проблеми с активното участие на гражданите, бизнеса, неправителствените организации и университетите. 

Преди да се присъедини към екипа на Асоциацията, Елица работи по създаването на София Тех Парк – негов първи изпълнителен директор и основател. Тя започва професионалната си кариера като архитект и експерт по градско планиране, като сред началните ù проекти са генплана и първите сгради на Бизнес парк София, на който тя става управител по-късно в кариерата си.

"Трябва да подхождаме креативно към проблемите и да търсим вдъхновение за тяхното решаване в различни сфери и от различни хора/професионалисти."

Мартин е представител на Техническия университет в София. Работи в сферата на авиацията, която е негова страст.

"Иновации, зелено предприемачество, активни млади хора, устойчива икономика, разрешаване на проблемире на околната среда - всички те са изключително необходими, за да оцелеем."

Поли е представител на международното движение ТОМ, което използва постиженията на съвременния дизайн и технология в помощ на хора със специални нужди. Съкращението ТОМ идва от еврейската ценност Тикун Олам или "да поправим света". Поли търси каузите, процесите и нещата, които могат да бъдат поправени във всичко, с което се захваща.

"Планетата ни е само една и всеки ден правим избор какво оставяме след себе си."

Антъни е част от екипа на WWF Швеция и се е посветил на устойчивите градове - тези, които могат да променят планетата.

"За да продължи цивилизацията, трябва да възприемем ценности, които дават приоритет на възстановяването и сътрудничеството пред конкуренцията и натрупването. Активната младеж е нашата последна надежда."

Силияна е архитект по образование и визуален комуникатор по призвание. Последните години работи  като сървис дизайнер по иновативни проекти и треньор по дизайн мислене, като фасилитира екипи за креативно решаване на проблеми.

“Innovation is seeing what everybody has seen and thinking what nobody has thought.” – Dr. Albert Szent-Györgyi

Апостол е част от екипа на WWF България. Неговият професионален фокус свързва човешкия капитал и опазването на природата, екосистемите и поминъка, активизма и образованието, сериозната работа и играта.

"Зеленото предприемачество е нещо повече от просто стартиране на зелен бизнес, то е да бъдеш част от движение, да преосмисляш ресурси, технологии, енергия, икономически системи и общности. В момента нищо не е по-важно или по-въздействащо."

Искрен се занимава с инвестиции и с управлението на ESCREO – компания, която създава продукти, стимулиращи творчеството. Той ще помогне на участниците в подготовката за представянето на идеите им пред жури и потенциални инвеститори. 

Ивайло има богат опит в маркетинга и в развитието на стартъпи, включително свой собствен такъв.

"Предприемаческият начин на мислене, допълнен с морални ценности, може да изведе човечеството на следващото ниво."

Лектори на предишни хакатони и мастър класове

Нашите съмишленици