Какво би искал/а да потърсиш?

WWF стартира нова инициатива за азиатските слонове

Нужни са спешни мерки за опазването им в Югоизточна Азия и Китай

Природозащитната организация WWF учредява Алианс за азиатските слонове – нова регионална инициатива, която цели намаляване на загубата на местообитания и стабилизиране на популациите на дивите слонове.

Новината идва на 12 август – Световния ден на слона. Той е основан в Тайланд преди малко повече от десетилетие, за да повиши информираността за тези животни и рисковете за оцеляването им. Световният ден на слона стимулира партньорството между правителствата, частния сектор, гражданското общество и хората в подкрепа на усилията за опазване на дивите слонове.

„Алиансът за азиатските слонове е създаден в духа на сътрудничеството и колективните действия. Проблемите, пред които са изправени слоновете в нашия регион, не могат да бъдат решени без съвместни усилия“, заяви Натали Фахолиотин, главен изпълнителен директор на WWF Тайланд.

Защо слоновете имат нужда от помощ?

Азиатските слонове са застрашени в световен мащаб, но заплахите пред тях са особено големи в Югозиточна Азия и Китай. На територията на осем държави - Камбоджа, Китай, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Тайланд и Виетнам – има едва между 8000 и 11 000 диви азиатски слона.

Загубата и фрагментацията на местообитанията, конфликтите между хора и слонове, бракониерството и изолирането на малки популации са довели до рязко намаляване на числеността на вида в целия регион. Понастоящем популациите в някои страни се оценяват на само няколкостотин индивида.

„Азиатските слонове са не само големи физически. Те представляват и голяма част от културното въображение и идентичността на региона. Трябва да обърнем тенденцията за намаляването на броя им. В същото време трябва да се грижим местните общности да не страдат от това. Имаме нужда от съюзници на слоновете“, коментира Лан Меркадо, регионален директор на WWF за Азиатско-тихоокеанския регион.

Какво ще прави Алиансът за азиатските слонове?

За да се спре тревожното свиване на популациите и да се създаде среда за устойчиво съжителство с хората, WWF ще работи с ключови партньори, които могат да повлияят положително на бъдещето на слоновете в Югоизточна Азия и Китай. Регионалната инициатива ще прилага успешни модели за опазване, които са от полза както за слоновете, така и за хората.

Пример е т.нар подход на „живите пейзажи“, изпробван в щата Сабах, Малайзия. Там частна земеделска компания работи с WWF и правителството, за да осигури свързаност на местообитанията и достатъчно източници на храна за местните борнейски слонове. Това води до по-малки загуби на реколта за местните общности и компанията и до подобрени местообитания за слоновете и други диви животни.

„Слоновете са част от Азия от хилядолетия и имат изконно право на съществуване. Те са величествен вид, който носи ползи за хората и другите диви животни. Но повече от всичко друго слонът има истинска стойност като най-големия сухоземен бозайник на континента. Грижата за слоновете не само поддържа баланса в техните екосистеми и пази културните ценности, но и дава шанс на тези животни да оцелеят и да се развиват в дивата природа“, смята Ниланга Джаясингхе, координатор на WWF за азиатските слонове.

WWF работи по опазването на дивите слонове в Югоизточна Азия и Китай от много години. Алиансът за азиатските слонове ще надгради вече свършената работа и текущите дейности в държавите от региона. Той ще се стреми да подсигури наличието на подходящи местообитания за слоновете, да подобри справянето с конфликтите между хора и слонове и да направи по-успешна борбата с бракониерството.

А България?

Макар нашата страна да не е дом на диви слонове, тук също се срещат невероятни животински видове, които са под заплаха. WWF България работи отдадено за опазването на дивите животни и създаването на среда, която те и хората обитават в хармония. Имаме активна роля и в борбата с престъпленията срещу дивата природа.

Всеки, който желае, може да подкрепи каузата, като се превърне в закрилник на дивите животни. 
 

Още по темата:
Следи всичко най-интересно за работата на WWF в България
 
© CHEN Fei/WWF
Диви слонове в Китай
© WWF Indonesia
Женски слон с малкото си в Национален парк Тесо Нило в Индонезия.
© Mahmud Yani/WWF Indonesia
Стадо диви суматрански слонове в близост до общинска плантация в Индонезия.
© WWF Indonesia
Уличен знак за слонове в Лампунг, Индонезия.
© CHEN Fei/WWF
Броят на азиатските слонове е намалял драстично.
© WWF Malaysia
Слонче в щата Сабах, Малайзия.