Какво би искал/а да потърсиш?

Идея за биоразградима опаковка за хранителни изделия спечели голямата награда на Panda Labs

Тя отива за отбор от възпитанички на Математическата гимназия в Бургас

Panda Labs – програмата за иновации на природозащитната организация WWF излезе с нова порция от ценни идеи за опазване на околната среда. Нейният семестър, посветен на устойчивия начин на живот и иновациите за човека, вдъхновени от природата, завърши с вълнуващ мастър клас и церемония по награждаване на отбора, създал най-иновативната идея.

„Тази пролет семестърът „Бъдещето на природата“ стартира с два любопитни хакатона – „Устойчив начин на живот“ и „Иновации за човека от природата“. Над 100 младежи от цялата страна на възраст между 15 и 25 години, се включиха в инициативата, като разработиха свои иновативни идеи за борба с екологичната криза. Четирите най-добри отбора-финалисти от двата хакатона представиха авторските си решения, включващи трансформация на междублоковите пространства в зелени оазиси и създаване на биоразградими опаковки за храни“разказва Виктория Табакова, експерт „Младежка ангажираност и младежки политики“ във WWF.

В приключението на Panda Labs взеха участие:
  • отбор „ПНВ-БиоТоп“ с идея за изграждане на релакс зона в междублоково пространство с кафене, библиотека и растения, които намаляват въглеродния отпечатък в градовете;
  • отбор „Зелена калинка“ с услуга за озеленяване на междублоковите пространства и изграждане на компостери и соларни беседки;
  • отбор „Honeyland“ с идея за биоразградима кутия за съхранение на храна от мицел;
  • отбор „Зелени вълнения“ с идея за биоразградима опаковка от хитозан, семена и вторичен отпадък от индустриален коноп.
Мастър класът предостави на отборите специално подбрани присъствени сесии, посещения в лаборатории и срещи с предприемачи и водещи компании. Отборите, достигнали до финалния етап на семестъра, имаха възможност да се срещнат с различни експерти от WWF България и да научат за техния кариерен път, за дейността на природозащитната организация и за дългогодишната работа по опазване и възстановяване на биоразнообразието в страната.
 
Искра Йосифова, съосновател и управляващ директор на uIMPACT – компания, която подпомага бизнеса в постигането на устойчивост и управление на екологичните, социални и корпоративни фактори (ESG) – сподели с участниците ценни съвети за създаване на бизнес канава и стойностно предложение. Младежите също така имаха възможността да се срещнат с Камен Банковски, опитен инвеститор в старт-ъп средите, който ги подготви да презентират ефективно пред потенциални инвеститори. С огромен интерес и нескрит ентусиазъм отборите-финалисти посетиха и лабораторията In Silico в София Тех Парк. Там научиха за предприемаческата програма в подкрепа на иноватори, предприемачи и изследователи – South East European Innovators Program (SEEIP).

Семестърът от Panda Labs „Бъдещето на природата“ завърши с презентирането на идеите пред експертно жури, което имаше задачата да оцени отбора с най-иновативна и най-перспективна бизнес идея. И така, като победител в настоящия семестър бе отличен отбор „Зелени вълнения“, съставен от пет възпитанички на Математическата гимназия в Бургас – ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. Младите иноваторки работиха по казус, свързан с за прекомерната употреба на пластмаса в хранително-вкусовата промишленост, а идеята им за биоразградима опаковка от хитозан (водоразтворим биополимер с химически състав, идентичен на този на целулозата), семена и вторичен отпадък от индустриален коноп, спечели интереса на опитното жури.
 
Членовете на тима ще получат стартово финансиране в размер на 7 000 лв., с което ще направят първоначални тестове на своето решение и ще работят по създаването на прототип. Екипът на WWF продължава да подкрепя отборите финалисти и след края на семестрите в пътя им към създаване на устойчиви продукти и услуги.
 

Програмата на WWF България Panda Labs търси следващото поколение иноватори и предприемачи, които създават устойчиви решения за преодоляване на актуални екологични предизвикателства. Panda Labs се осъществява от WWF България с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“ и Kaufland България.
 
© WWF
Отбор "Зелени вълнения" спечели първо място в мастър класа на Panda Labs