Какво би искал/а да потърсиш?

24 вдъхновяващи младежки идеи за по-добро бъдеще

Мързеливи са, не се интересуват от нищо, не четат, само си гледат в телефоните… Много са подобните изказвания за младите хора в България. Само че ние от WWF имаме други наблюдения. 

През последните три години организацията развива специална програма за младежи, наречена Panda Labs. За това време общувахме със стотици ученици и студенти. Те са смели, адаптивни, с бърза мисъл. Проявяват искрена загриженост за проблемите на околната среда, невероятна креативност в търсенето на решения, мотивация за смислено личностно развитие и най-вече желание за положителна промяна – реална, осезаема за всички.  

WWF България силно вярва, че именно младите хора могат да са двигател на тази голяма промяна. Не отричаме, че много от тях все още не са достатъчно наясно със сериозността на екологичните предизвикателства или мислят, че не притежават силата да им противостоят.

А последното изобщо не е така – имаме доказателства! И това са страхотните идеи, които участниците в Panda Labs са измислили през годините. По-долу припомняме част от тях.

За Panda Labs

Panda Labs е младежката програма за иновации на WWF България. Тя дава възможност на младежи от 15 до 25-годишна възраст да работят по напредничави решения на някои от най-сериозните екологични и социални проблеми в нашия свят.

Всеки семестър на програмата има определена тема, която бива изследвана от различни гледни точки. С помощта на научни експерти и опитни предприемачи участниците развиват и представят своите идеи. Най-добрите отбори получават възможност да прекарат седмица в обучения, в края на която се борят за начално финансиране от 7000 лева за техните проекти.


Над 500 младежи вече взеха участие в програмата.

24 от най-интересните екоидеи, произлезли от Panda Labs

Високо оценяваме всички проекти, които младежите създават в рамките на програмата. В този материал избрахме да припомним онези от тях, направили особено силно впечатление на журитата по време на първите етапи – хакатоните. Някои след това са продължили към мастъркласовете (вторите етапи) и дори са завоювали голямата награда.    

Сезон 1 на Panda Labs се проведе през 2021 г. и включваше следните теми:

„Бъдещето на отпадъците“
Най-впечатляващите идеи на отбори по тази тема:
 • Създаване на екобрикети за отопление от утайка от кафе и други остатъчни материали – отбор КафЕко;
 • Мобилно приложение, което дава информация дали определен продукт може да бъде рециклиран и така стимулира хората да рециклират повече – отбор EcoFemly;
 • Мобилно приложение, което повишава осведомеността на потребителите за разделното изхвърляне на отпадъци – отбор WastEd Pandas.
Победител тук беше отбор КафЕко.  


Печелившата идея - екобрикети за отопление от утайка от кафе. Снимка: WWF

„Бъдещето на храната“
Най-впечатляващите идеи на отбори по тази тема:
 • Биоалтернативен пестицид от коприва, чесън и други съставки, който отблъсква естествените вредители – отбор BioFoam;
 • Създаване на бира с различни вкусове от остатъчен хляб, непродаден в магазини и пекарни – отбор М₃KD;
 • Лиофилизирани продукти за алпинисти, произведени от изкупени продукти от магазини и ресторанти – отбор ZORK;
 • Хидропонна градина на балкона за чисто отглеждане на зеленчуци в градски условия и мобилно приложение за улесненото ѝ поддържане – отбор Fox Life.
Победител тук стана отбор BioFoam.


Представяне на отбор Biofoam. Снимка: WWF

„Бъдещето на мобилността“
Най-впечатляващите идеи на отбори по тази тема:
 • Мобилно приложение, което интегрира всички видове алтернативен транспорт – отбор V Формация;
 • Електрифициране на стари автомобили и използването им в услуга за споделено пътуване – отбор „3 пъти за щастие“;
 • Платформа за следене на транспортната мрежа и наличните алтернативни методи за придвижване в реално време – отбор Easy Travel;
 • Приложение за транспортни алтернативи и информация за въглеродния отпечатък и зеления рейтинг на потребителите – отбор Driving Force.
Наградното финансиране отиде при отбор „З пъти за щастие“.


Отбор „З пъти за щастие“ определено впечатли журито. Снимка: WWF

През 2022 г. започна сезон 2 на Panda Labs, който продължава и в момента. Ето темите, по които младите участници в него създаваха проекти досега:

„Бъдещето на градовете“
Най-впечатляващите идеи на отбори по тази тема:
 • Охлаждане на покривните пространства на сградите и справяне с летните горещини чрез система с циркулираща вода и модифициран покрив от отражателен материал – отбор „Вулканичните глухарчета“;
 • Намаляване на топлинните вълни и превръщане на градовете в по-красиви и уютни места за живот чрез изграждане на вертикални градини на жилищни сгради – отбор „Амазия“;
 • Създаване на контейнери за събиране на кучешки и животински отпадъци, а също и на торбички, изработени от листа и трева – отбор Ecotopia.
„Бъдещето на селата“
Най-впечатляващите идеи на отбори по тази тема:
 • Ремонтиране на пътищата до селата чрез използване на преработена пластмаса в полагания асфалт – отбор „Визия за бъдеще“;
 • Съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи – отбор BioLife;
 • Разработване на сензор за защита на растения с вградена слънчева система, найлонов слой от рециклирани материали и изкуствен интелект – отбор Sirius;
 • Създаване на кутия с домашни и занаятчийски продукти, обобщаваща традициите, нравите и бита на български села – отбор TIL Innovations.
Двете теми бяха част от общия семестър „Бъдещето на градовете и селата“. В неговия край победител стана отбор „Амазия“.


Отбор Амазия представя идеята си. Снимка: WWF

„Бъдещето на хранителната индустрия“
Най-впечатляващите идеи на отбори по тази тема:
 • Биоразградима опаковка за яйца, изработена от изхвърлени по нашето Черноморие водорасли и нишесте от отпадъчен материал от картофи – отбор SmartFood;
 • Създаване на биоразградими пликове, запазващи качествата на стоката по време на транспорт, и с индикатор, който отразява качеството на храната при нейното пристигане на мястото за продажба – отбор „Иноватив“;
 • Замяна на еднократните пластмасови кутии за храна и разработка на алтернативи от ориз – отбор „Еко Рицари“.
„Бъдещето на хранителните отпадъци“
Най-впечатляващите идеи на отбори по тази тема:
 • Сладолед от тиквени семки и слънчогледов отпадък с високо съдържание на протеини – отбор RED;
 • Разработка на модулен електрически компостер за домашна употреба, позволяващ бързото превръщане на хранителни отпадъци от бита в обогатена почва или течен тор – отбор Tres Compadres;
 • Биоразградима алтернатива на опаковъчни материали за алкохолни и парфюмни изделия от висок клас и висококачествена бяла техника, изработена от мицел – отбор Chilling Lava. 
Двете теми бяха част от втория семестър „Бъдещето на храна“. В края му наградното финансиране отиде при отбор SmartFood.


Победителите от отбор Smartfood. Снимка: WWF

Какво предстои?

През пролетта предстои семестър „Бъдещето на природата“. Той ще бъде насочен както към иновациите за опазване и съхранение на дивата природа, устойчивото ежедневие и кръговата икономика, така и към природно-базираните решения и иновациите, вдъхновени от природата.

Младежите между 15 и 25 г. могат да кандидатстват за участие на wwf.bg/pandalabs от 1 февруари до 3 март 2024 г. 

Природа за бъдеще и бъдеще за природата

Щастливи сме, че работата на WWF с млади хора спомага за създаването на активна общност от екологично мислещи личности, които искат да са част от решението, не от проблема. Те са новото поколение природозащитници и вярваме, че ще допринесат за заздравяването на рушащата се връзка между човека и природата.

Всеки може да подкрепи работата на WWF в България, независимо къде се намира. Дарението става бързо и лесно онлайн на spasetedivatapriroda.bg/wwf Важно е да действаме сега и да помогнем за по-доброто бъдеще на нашите деца!

 
© WWF
WWF България силно вярва, че младите хора могат да са двигател на промяна.