В Деня на Земята разказваме за малките промени, водещи до големи резултатиPosted on 21 April 2021
Днес е Денят на Земята
© WWF
По данни на природозащитната организация WWF природата ни осигурява екосистемни услуги на стойност 125 трилиона долара годишно. Сред тях са жизненоважният достъп до чист въздух, прясна вода, храна, както и суровини за енергия и лекарства. За да продължим да ползваме ресурсите на Земята обаче, трябва да гарантираме, че те никога няма да бъдат изчерпани. А това зависи и от нас. Ето няколко съвета за малки стъпки, които можем за правим всеки ден, за да се отблагодарим на Земята за нейната грижа.

 
По-чист начин за почистванеВ наши дни на пазара все повече се търсят и предлагат безвредни и икономични препарати за почистване. Опитайте се да купувате от тях и помнете, че по този начин щадите не само планетата, но и своето собствено здраве и кожа.

Ако пералнята ви има настройки за количеството на дрехите, които изпирате, изберете ниска настройка – ще използвате по-малко вода, а самите дрехи ще бъдат също толкова чисти. Употребата на студена вода може да спести до 80% от енергията, необходима за изпирането им. И още една сериозна полза – прането на дрехи в студена или топла (вместо гореща) вода може да спести до около 220 кг въглероден диоксид на година.

Една СВЕТЛА идеяЗнаехте ли, че само 10% от енергията, използвана от крушка с нажежаема жичка, произвежда светлина? Останалото се отделя като топлина. Компактните флуоресцентни крушки (CFL), халогенни или светодиодни са до четири пъти по-ефективни от крушките с нажежаема жичка.

Замяната на една крушка с нажежаема жичка с компактна флуоресцентна крушка може да спести 70 кг въглероден диоксид годишно! Те произвеждат същото количество светлина, използват 1/3 от електричеството и издържат до 10 пъти по-дълго, което означава сериозни спестявания и по-малко емисии на въглероден диоксид.

До всички офисни хора сред вас, макар и към днешна дата да работим все по-рядко в такава среда: изкуственото осветление представлява 44% от потреблението на електричество в офисните сгради. Създайте си навик да изключвате осветлението, когато излизате дори само за 15 минути. И разбира се, използвайте естествената светлина при всяка удобна възможност. Изключете монитора си по време на обяд и след работа. Може и да го настроите да се изключва или да преминава в режим на заспиване, когато не се използва.

Куп електроника като телевизори, стерео уредби, микровълнови фурни използват енергия дори когато са изключени, за да запазят часовника на дисплея осветен и дистанционното управление – включено. Изключвайте разклонителите и електрическите устройства от мрежата, когато не ги ползвате.

И още...

 • Неправилно запечатаните или уплътнени прозорци могат да бъдат причина за до 25% от общите топлинни загуби на една къща.
 • Ако използвате масивна дървесина за даден свой проект, избирайте продукти с етикет, удостоверяващ начина ѝ на добиване, който следва да не вреди на гората.  Би било страхотно да потърсите и „спасени“ изделия от дърво при местните търговци на използвани строителни материали.

Не разхищавайте

 • Рециклирането на 1 тон хартия спестява 26 500 литра вода, три кубични метра пространство от сметище и 4100 киловатчаса електроенергия.
 • Избягвайте употребата на стиропор - труден е за рециклиране, а освен това не може да бъде превърнат в нов висококачествен полистирол.
 • Многократното използване на кутии за храна е от особено значение за намаляването на отпадъците. Училищният обяд на едно дете генерира средно 30 кг отпадъци от опаковки за една година.
 • Купувайте прясна храна от местни производители, за да намалите потенциално дългите разстояния, които тя ще трябва да „измине“, за да стигне до чинията ви. А и така хранителните качества, вкус и полезност се запазват.
 • Около 1/3 от всичката храна на света не се изяжда. С по-добро планиране и малки стъпки в етапите на подготовка, съхранение и замразяване, може да направите сериозна крачка към намаляването на отпадъците в кухнята, но и да спестите пари.
 • Батериите вредят сериозно на околната среда и човешкото здраве, когато се изхвърлят с твърди битови отпадъци. Все повече малки и големи компании, а и търговци, ще вземат старите ви батерии и ще ги изхвърлят правилно или рециклират.
 • Преминете към слънчева енергия. Захранването на дома ви със слънчеви панели може да намали чувствително сметките за електричество, въглеродния отпечатък и дори да увеличи цената на дома ви.
 • Проверете колко енергия и вода използват вашите електроуреди. Когато купувате нови, не забравяйте да изберете такива от клас А - най-енергийноефективният клас.

И още интересни факти:

 • Двадесет и шест рециклирани PET пластмасови бутилки се равняват на костюм от полиестер. Пет рециклирани PET-бутилки правят достатъчно влакно за пълнене на ски яке.
 • По-малко от 1% от найлоновите торбички някога се рециклират. Употребявайки такива от мрежа, плат или друг устойчив материал, помагате за намаляване на броя им и съответно – вредното влияние.
 • Ако разполагате с малко открито пространство, помислете за домашен контейнер за компост, в който да оставяте негодните за консумация остатъци или обелки.
 • Днес миялните машини са с около 95% по-енергийно ефективни от тези през 1972 г. С две думи, старата ви миялна машина може да ви струва повече в сметките за електроенергия, отколкото би било необходимо за закупуване на нова.
 • Спирайте водата докато миете зъбите си или се сапунисвате под душа. Един течащ кран може да изхабява над шест литра вода в минута.
 • За да напълните ваната, ви трябват около 265 литра вода, докато вземането на 5-минутен душ отнема от 37 до 95.
 • Оставянето на крана да работи пет минути изразходва приблизително толкова енергия, колкото 60-ватовата крушка изразходва за 14 часа.
 • Вече все повече бизнеси по света преминават към електронно фактуриране. Помислете за такова, ако все още не сте.
 • Посадете дърво. Едно дърво със средна големина може да абсорбира 1 тон СО2 в рамките на живота си.

Опазвайте животните и техните местообитания:


Само за 50 години ние сме изгубили 68% от популациите на гръбначните животни в света. Затова ние от WWF решихме да обърнем специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години. В стремежа си да противодействаме на тази обезпокоителна тенденция, поставихме началото на дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките в България, а също и за предотвратяване на потенциални конфликти с хората. Ключова част от тази програма беше сформирането на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно.

Повече за дейността на WWF за опазването на мечките и как всеки може да стане закрилник на мечка, вижте на wwf.bg/mechki.
Днес е Денят на Земята
© WWF Enlarge