WWF продължава да работи с обучените Дунавски водачи | WWF

WWF продължава да работи с обучените Дунавски водачиPosted on 10 December 2020
WWF и част от дунавските водачи у нас
© WWF
WWF стартира нов международен проект, който дава възможност за продължение на работата с обучените Дунавски водачи. Заедно с партньори от Германия, Румъния, Словения и Сърбия, природозащитната организация ще развива своята дейност в областта на екологичното образование.

В резултат от усилията на WWF в Дунавския регион вече има изградена мрежа от туристически водачи. Над 90 гида от шест страни, сред които и България, преминаха специално обучение, за да могат да вдъхнат нов живот на редица изоставени места по поречието на река Дунав.

С участието си в новия проект „Дунавски водачи Действаме!“, финансиран от държавното министерство на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг, WWF ще надгражда работата си по професионалната реализация на водачите. Те преминаха обучение в рамките на пилотна дейност на Дунавската транснационална програма, проект LENA в периода между 2017-а и 2019-а година. Стимулиращ развитието на местната икономика в изоставени места край Дунав, проектът LENA беше отличен с престижната германска награда „Устойчив проект“ през 2018 г.

„Дунавските водачи са специализирани гидове с фокус върху културата, но най-вече върху природата на Дунавския регион. Тяхната цел е да запознават туристи, ученици, хора с увреждания и дори представители на местното население с особеностите на това ценно природно и културно наследство, което имаме. По този начин работата им допринася за опазването на околната среда и повишаването на осведомеността в Дунавския регион“, споделя Таня Желева от WWF, която работи по проекта.

В рамките на новия проект ще се проведат разширени обучения, както и специални форуми, ориентирани към търсенето на разнообразни туристически продукти във времена на Covid-19.

Друг важен елемент, по който ще се работи активно, е по-нататъшното развитие на сътрудничеството между партньорите в областта на екологичното образование. Освен WWF по проекта работят още Дунавски офис Улм/Нов-Улм в Германия, Администрацията на природен парк „Комана“ в Румъния, сръбската неправителствена организация „По дунав“, както и Агенцията за регионална развитие на Горенска, Словения и Центърът за бизнес подкрепа в Кран, Словения.
WWF и част от дунавските водачи у нас
© WWF Enlarge