© WWF Bulgaria

Panda Labs се завръща за втора година с нови казуси по най-належащите екологични и социални световни проблеми.

Програмата е едно от най-новите и завладяващи предприемачески състезания за младежи от 15 до 25 годишна възраст у нас. Второто издание - Panda Labs Gen II, стъпва на успехите на предходното и предоставя възможност на ученици и студенти от цялата страна да сформират екипи, с които да работят по иновативни бизнес решения за някои от най-сериозните екологични и социални предизвикателства, пред които сме изправени.

Panda Labs Gen II се осъществява от WWF България с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Посолство на САЩ в България и Kaufland България.

Вторият сезон на програмата ВЕЧЕ Е ТУК!

Неслучайно четеш това

Над 690 милиона хора заспиват гладни, докато в същото време поразително количество храна бива изхвърлено всеки ден. Резултатът? Дисбаланс, от който страдаме и ние, и планетата.

Може ли нещо да се направи? Разбира се, че да. Ние сме създали тази среда, ние можем и да я направим по-добра – с твоя помощ.

Направи първата крачка към по-устойчиво бъдеще и кандидатствай за втория семестър на Panda Labs – „Бъдещето на храната“ до 12.03.

Подготвили сме хакатони на 2 теми, които ще се проведат изцяло онлайн:
• Хакатонът на тема „Бъдещето на хранителната индустрия“ ще се проведе от 31.03.23 г. до 02.04. 23 г.
• Хакатонът на тема „Бъдещето на хранителните отпадъци“ ще бъде проведен от 28.04.23 г. до 30.04.23 г.

През следващите две години в рамките на Panda Labs Gen II, WWF България, заедно със съдействието на Фондация “Америка за България”, посолство на САЩ и Kaufland България, организира 4 семестъра, като всеки един от тях е посветен на различни екологични теми. Всеки семестър се състои от 2 хакатона (2-3 дни), както и от едноседмичен Мастър клас. Младежите могат да се регистрират като част от предварително сформиран отбор или индивидуално, като впоследствие ще бъдат разпределени в отбор от 3 до 5 души. 

Темите за сесиите отново са силна комбинация от научни проблеми и бизнес решения.

Сесиите имат потенциала да формират твоя бъдещ професионален профил – от една страна упражняват STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) знанията ти, а от друга – развиват ценни социални умения като работа в екип и представяне и застъпване за идеите ти.

Ако имаш десетки смели идеи, с които да направиш света едно по-добро място или просто всичко дотук ти звучи като страхотна възможност, регистрирай се до 20.10.2022 г.

Хакатоните са 2-дневни състезания на отбори за разработване на иновативни предложения за решаване на проблеми. Първата част ще се състои от 3 главни модула и ще представи темата на сесията през тях:

 
 • ИСТОРИЯ НА ПРОБЛЕМА

 • НАУКА 

 • БИЗНЕС 

 

Втората част е фокусирана върху работата на самите отбори за търсене на иновативни решения и тяхното представяне пред жури.
В края на всяко събитие, проведено онлайн или на живо в София и Русе, най-добре представилите се отбори ще бъдат поканени на едноседмичен Мастър клас.

По време на мастър класовете с твоите съотборници ще имате шанса да правите научни експерименти и да подобрите своите умения в сферата на бизнеса, иновациите и опазването на околната среда.

 

Мастър класовете се провеждат в рамките на 7 дни, изцяло предназначени за:

 • научни дейности и практики;
 • посещения на седалищата на успешни бизнеси или работа на терен;
 • сесии за креативност и иновации;
 • сесии, предназначени за развиване и писане на бизнес планове;
 • сесии за презентиране на идеята и търсене на инвеститори. 
 

Ти и твоите съотборници ще работите рамо до рамо с професионалисти от различни сфери на бизнеса, с научни експерти и с представители на НПО сферата.

Ако твоят отбор представи най-иновативната бизнес идея по време на Мастър класа, ще бъдете наградени със стипендия в размер до 7 000 лв., за да създадете неин прототип.
Панел от експерти, пред който ще се изправите ти и твоят отбор, ще оцени напълно разработени бизнес планове с финансови прогнози. Предложените идеи ще бъдат оценени по критерии, базирани на:

 
 • Иновативност

 • Приложимост 

 • Екипна работа

 • Лично представяне 

 

Дори и да не се класираш за Мастър клас и да не спечелиш наградата, екипът на WWF България ще може да те свърже с различни центрове и организации за кариерно развитие. Така ще получиш шанс за практически стаж или дори работа в някои от компаниите, които ще се включат в програмата.

Победители Panda Labs Gen I

© WWF Bulgaria

А ето и за вдъхновение победителите от сезон 1 на Panda Labs:

От семестър “Бъдещето на отпадъците” - отбор КафЕко с тяхната идея за екобрикети за отопление от кафе и друг остатъчен материал

От семестър “Бъдещето на храната” - отбор Biofoam с тяхната идея за биопестициди срещу вредители, направени от коприва, чесън и етерични масла.

От семестър “Бъдещето на мобилността” - отбор “3 пъти за щастие” с тяхната идея за електрифициране на стари автомобили за споделено пътуване.

Последвай ни, за да научиш пръв всичко най-интересно от WWF Bulgaria:

           

                 

Нашите лектори

Иво заема позицията Енергиен мениджър в Kaufland България.  
Kaufland подкрепят Panda Labs, като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“. 

Боян е експерт по корпоративни комуникации и връзки с обществеността с над 15-годишен опит. Има разностранно ноу-хау в множество индустрии в Югоизточна Европа - споделяне на автомобили, електрически превозни средства и инфраструктура за зареждане, ИТ и телекомуникации, финансови услуги, промишлен добив и полезни изкопаеми, недвижими имоти, възобновяеми енергийни източници и чиста енергия.

"За устойчив живот и икономика се нуждаем от предприемачи и бизнеси, които не просто да решават проблеми на големи части от обществото, но и да го правят с визия за околната среда и екологията."

Радостина е координатор на сдружение Велоеволюция и член на управителния съвет. Част е и от екип за изготвяне на национален велосипеден план за България в рамките на европейски проект между дунавските държави.

"Прости и ефективни решения за екологични проблеми най-често са на една ръка разстояние или отдавна забравени стари хитрини. Трябва само да  потърсим по-добре заедно."

 

Добромир е предприемач, а в момента се занимава основно със законотворчество, будителска дейност сред политиците и каузата гласът на другите предприемачи да бъде чут. Заедно с екипът на BESCO се бори България да трансформира икономиката си към високите технологии и индустриите с висока добавена стойност. 

"Шансът за страната ни през следващите 30 години да имаме по-добро развитие от предходните 30 е в избора България изпреварващо да създава добра среда за иновациите, индустриите на бъдещето и устойчивите технологии."

Орлин е главен изпълнителен директор на AMPECO и един от водещите експерти по темите за електронна мобилност и станции за зареждане на EV (електрически превозни средства) в световен мащаб.

"Иновациите на AMPECO в софтуера за зареждане на EV ускоряват трансформацията към чисти технологии в сектора на мобилността и енергетиката."

Елица е координатор на проект “Зелена София“ на Столична община. Целта на нейния екип е да насочи политиките за устойчиво развитие на града в една обща посока и да подготви кандидатурата на Столична община в конкурса за наградата “Зелена Столица на Европа”. Основният фокус на звеното е устойчивата мобилност, качеството на въздуха и отпадъците, като целта е да се намерят иновативни решения на съществуващите проблеми с активното участие на гражданите, бизнеса, неправителствените организации и университетите. 

Преди да се присъедини към екипа на Асоциацията, Елица работи по създаването на София Тех Парк – негов първи изпълнителен директор и основател. Тя започва професионалната си кариера като архитект и експерт по градско планиране, като сред началните ù проекти са генплана и първите сгради на Бизнес парк София, на който тя става управител по-късно в кариерата си.

"Трябва да подхождаме креативно към проблемите и да търсим вдъхновение за тяхното решаване в различни сфери и от различни хора/професионалисти."

Мартин е представител на Техническия университет в София. Работи в сферата на авиацията, която е негова страст.

"Иновации, зелено предприемачество, активни млади хора, устойчива икономика, разрешаване на проблемире на околната среда - всички те са изключително необходими, за да оцелеем."

Поли е представител на международното движение ТОМ, което използва постиженията на съвременния дизайн и технология в помощ на хора със специални нужди. Съкращението ТОМ идва от еврейската ценност Тикун Олам или "да поправим света". Поли търси каузите, процесите и нещата, които могат да бъдат поправени във всичко, с което се захваща.

"Планетата ни е само една и всеки ден правим избор какво оставяме след себе си."

Антъни е част от екипа на WWF Швеция и се е посветил на устойчивите градове - тези, които могат да променят планетата.

"За да продължи цивилизацията, трябва да възприемем ценности, които дават приоритет на възстановяването и сътрудничеството пред конкуренцията и натрупването. Активната младеж е нашата последна надежда."

Силияна е архитект по образование и визуален комуникатор по призвание. Последните години работи  като сървис дизайнер по иновативни проекти и треньор по дизайн мислене, като фасилитира екипи за креативно решаване на проблеми.

“Innovation is seeing what everybody has seen and thinking what nobody has thought.” – Dr. Albert Szent-Györgyi

Апостол е част от екипа на WWF България. Неговият професионален фокус свързва човешкия капитал и опазването на природата, екосистемите и поминъка, активизма и образованието, сериозната работа и играта.

"Зеленото предприемачество е нещо повече от просто стартиране на зелен бизнес, то е да бъдеш част от движение, да преосмисляш ресурси, технологии, енергия, икономически системи и общности. В момента нищо не е по-важно или по-въздействащо."

Искрен се занимава с инвестиции и с управлението на ESCREO – компания, която създава продукти, стимулиращи творчеството. Той ще помогне на участниците в подготовката за представянето на идеите им пред жури и потенциални инвеститори. 

Ивайло има богат опит в маркетинга и в развитието на стартъпи, включително свой собствен такъв.

"Предприемаческият начин на мислене, допълнен с морални ценности, може да изведе човечеството на следващото ниво."

Лектори на предишни хакатони и мастър класове

Нашите съмишленици

Подкрепата за WWF - Panda Labs е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на WWF - Panda Labs и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.