Panda Labs | WWF
© WWF Bulgaria

Panda Labs е глобална иновационна програма на WWF и най-новата и вълнуваща платформа за решаване на някои от най-неотложните екологични и социални проблеми в света.

Panda Labs се въвежда за първа година в България с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България, като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“.

Фокус на програмата Panda Labs са младежите между 15 и 25 години и тяхното дейно участие в разрешаване на екологични проблеми.

Те ще бъдат разпределени в няколко състезателни отбора. Целта на всеки отбор е да предложи иновативни подходи по въпроси, свързани с глобални екологични и социални предизвикателства в следните направления:

Участниците в програмата ще бъдат подкрепени и предизвикани от представители на бизнеса, науката и неправителствения сектор в България, включително и от start-up средите. С помощта на ментори от различни области младежите ще могат да развият идеите си. Вторият етап за кандидатстване в програмата вече започна и крайният срок за кандидатстване е 28.03.2021 г. През учебната 2020/2021 година ще има общо 3 процедури за набиране на участници. 

През 2021 година Panda Labs ще се състои от 3 семестъра, като всеки един от тях ще бъде посветен на една от трите гореизброени сфери. Всеки семестър се състои от хакатон (2-3 дни), който ще бъде провеждан онлайн или в София и Русе, както и от едноседмичен Мастър клас. Може да се регистрираш като част от предварително сформиран отбор или индивидуално, като в последствие ще бъдеш разпределен в отбор. Отборите се състоят от 3 до 5 души.

Темите за сесиите ще бъдат силна комбинация от научни проблеми и бизнес решения. Ще предоставят възможност да си отговорим на въпроси от типа на „Ще ядем ли всички ние насекоми в бъдеще?“. Сесиите имат потенциала да формират твоя бъдещ професионален профил – от една страна ще упражняват STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) знанията ти за бъдещето, а от друга – ще развиват ценни социални умения като работа в екип и представяне и застъпване за идеите ти.

Ако имаш десетки смели идеи, с които да направиш света едно по-добро място или просто всичко дотук ти звучи като страхотна възможност, остани с нас до края, за да разбереш как да се запишеш в приключението Panda Labs!

Хакатоните са 2-дневни състезания на отбори за разработване на иновативни предложения за решаване на проблеми. Първата част ще се състои от 3 главни модула и ще представи темата на сесията през тях:

 
 • ИСТОРИЯ НА ПРОБЛЕМА

 • НАУКА 

 • БИЗНЕС 

 

Втората част е фокусирана върху работата на самите отбори за търсене на иновативни решения и тяхното представяне пред жури.
В края на всяко събитие, проведено онлайн или на живо в София и Русе, най-добре представилите се отбори ще бъдат поканени на едноседмичен Мастър клас.

По време на мастър класовете с твоите съотборници ще имате шанса да правите научни експерименти и да подобрите своите умения в сферата на бизнеса, иновациите и опазването на околната среда.

 

Мастър класът ще се проведе от 10-ти до 16-ти май - 7 дни, изцяло предназначени за:

 • научни дейности и практики;
 • посещения на седалищата на успешни бизнеси или работа на терен;
 • сесии за креативност и иновации;
 • сесии, предназначени за развиване и писане на бизнес планове;
 • сесии за презентиране на идеята и търсене на инвеститори. 
 

Ти и твоите съотборници ще работите рамо до рамо с професионалисти от различни сфери на бизнеса, с научни експерти и с представители на НПО сферата.

Ако твоят отбор представи най-иновативната бизнес идея по време на Мастър класа, ще бъдете наградени със стипендия в размер до 10 000 лв., за да създадете неин прототип.
Панел от експерти, пред който ще се изправите ти и твоят отбор, ще оцени напълно разработени бизнес планове с финансови прогнози. Предложените идеи ще бъдат оценени по критерии, базирани на:

 
 • Иновативност

 • Приложимост 

 • Екипна работа

 • Лично представяне 

 

Дори и да не се класираш за Мастър клас и да не спечелиш наградата, екипът на WWF България ще може да те свърже с различни центрове и организации за кариерно развитие. Така ще получиш шанс за практически стаж или дори работа в някои от компаниите, които ще се включат в програмата.

Онлайн Панда хъб е нашето пространство за участниците от събитията. Включвайки се в нашите хакатони, ще имаш възможност да се присъединиш към тази мрежа за иновации, където с други млади изследователи и предприемачи ще си сътрудничите и ще обменяте информация. Там ще можеш да се свържеш и с доказали се и добре познати учени, бизнес лидери и предприемачи, които ще помагат на теб и твоя отбор в намирането на решения дори извън Panda Labs.

 • Достъпът до хакатоните и останалите събития в програмата Panda Labs става след попълване на регистрационна форма и одобрение за участие.
  * С попълването на регистрационната форма се записваш за участие за втория от трите хакатона, който ще бъде посветен на Бъдещето на храната и ще се проведе онлайн от 16-ти до 19-ти април 2021 г.

 • Трябва да си на възраст от 15 до 25 години.

 • В случай че регистрираш отбор, задължително условие е той да бъде от 3 до 5 участника.

 • Очакваме да получим попълнена регистрационна форма до 28.03.2021 и до 05.04.2021 ще получиш обратна връзка от нас.

 • ​Попълването на регистрационната форма, както и самото участие, се случва индивидуално от самия кандидат-участник или участници от отбор, без намесата на възрастен, освен в случаите, когато обстоятелствата налагат присъствието или позволението на настойник/родител.

 • Ако нямаш навършени 18 години, необходимо е да ни изпратиш подписана от родител декларация.

   

За допълнителна информация преди кандидатстване, молим да се запознаеш с пълните правила за участие в програмата Panda Labs ето тук

Важно е да споменем, че някои от лекторите на мастър класа може да бъдат от друга държава, следователно, препоръчително е да владееш английски език.

Твоят екип ще бъде оценяван по това колко добре работи заедно, колко иновативна е вашата идея и до каква степен тя може да се приложи в реални условия. Ще следим също и с какво всеки един от вас допринася за изпълнението на задачата.

Няма ограничение в броя на участниците от едно учебно заведение, така че можеш да разкажеш за Panda Labs и на други твои колеги и съученици.

* При голям интерес и брой кандидатури, WWF Bulgaria си запазва правото да изпрати допълнителна задача на одобрените на първи етап кандидати.

 

ПРОГРАМА НА ВТОРИЯ ХАКАТОН от 

PANDA LABS БЪЛГАРИЯ

ТЕМА: „БЪДЕЩЕТО НА ХРАНАТА“ / FUTURE OF FOOD

16-18 АПРИЛ 2021 Г. (ПЕТЪК-НЕДЕЛЯ) - online

 

Програмата Panda Labs се осъществява от WWF България с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България. 

*За участие се изисква предварителна регистрация, одобрение и потвърден достъп. Повече информация на: https://www.wwf.bg/what_we_do/youth_engagement/panda_labs/ 

 
 

16 април 2021 г. (петък)

Час 

Сесия

17.00-17.10

Официално откриване 

 

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България”

Елена Хаджисотирова, програмен експерт “Добро образование и работни умения”, Фондация “Америка за България”

Дианa Димитрова, консервационен мениджър, WWF България

17.10-17.25

Представяне на екипа на WWF Bulgaria и на Програмата Panda Labs

 

Представяне на:

 • програмата на събитието

 • правила за работа

 • полезни платформи и ресурси

17.25 -18.00

История на проблема с производството и дистрибуцията на храна – екологичен и социален аспект и факторите, стоящи зад тях

Драгомира Раева, Екологично сдружение "За Земята"

Q&A – 10 min.

18.00-18.35

Иновации в производството и съхранението на храна – добрият синхрон между науката и бизнеса

Кирил Петков, изпълнителен директор на ProViotic 

гл. aс. д-р Росица Тропчева, ръководител лаборатория в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI)

Q&A – 10 min.

18.35-18.50

Разпределение по отбори и представяне

18.50-19.00

Почивка

19.00-19.20

Как определяме качеството на храните. Тайни от менюто на космонавтите. 

 

Николай Солаков от Институт по криобиология и хранителни технологии 

Q&A – 5 min.

19.20 – 20.00

Добрите примери – български стартъп компании

 

Кремена Дервенкова, изпълнителен директор на ABLE – жонглиране между подкрепата за предприемаческата среда в България и поставянето на началото на start-up за ядливи насекоми – 10 мин.

 

Джейн Димитрова, съосновател на FoodObox, start-up, който се бори с разхищението на храната – разказ за основаването на бранд по примера на световно успешен такъв – 10 мин.

 

Жасмина Гевезиева, основател на Cardinal Bites - протеинови бонбони – разказ за синхрона между качествено съдържание и добро брандиране – 10 мин.

 

Questions and Answers – 10 min

20.00-20.15

Къде можем да бъдем – добри примери от бизнеса. 

Кои са свободните ниши и належащите предизвикателства и възможности в управлението на хранителните отпадъци в търговския сектор

 

Лектор: 

Ваня Божилова-Стоянова, експерт корпоративни комуникации

Kaufland България 

 

Q&A – 5 min.

20.15-20.30

Представяне на казусите, върху които ще работят отборите

20.30

Закриване на Ден 1 

 

17 април 2021 г. (събота)

 

09.00-09.05

 

Откриване на Ден 2 

09.05-09.30

Основи на иновациите и що е то „стартъп“,

Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO) 

 

Questions and Answers – 10 min.

09.30-09.45

Опит на WWF по темата: The Sustainable Food Program - Eat4Change

Лектор: Hannah-Heidi Schindler, WWF Austria 

              Видео от WWF Greece

 

Q&A – 5 min. 

от 09.45 

Как да генерираме нови идеи - представяне на Design thinking methodology, 

Силияна Панова, треньор по дизайн мислене и сървис дизайнер в Launchlabs Sofia

Разпределение на фасилитатори по отбори и рамкиране на правила за работа по отбори; напомняне на казуси 

Екип на WWF Bulgaria

 

Почивка 10 мин.

до 11.00 ч.

Как да генерираме нови идеи - представяне на Design thinking methodology, 

Силияна Панова, треньор по дизайн мислене и сървис дизайнер в Launchlabs Sofia

11.00-18.30

Работа по отбори (с почивки според вътрешните правила на отбора)

18.30-19.00

Сесия за споделяне и бързи въпроси/отговори 

19.00-19.30


 

Какво значи elevator pitch и как да представяме идеята си за кратко време?

Лектор: 

Искрен Митев, ESCREO

Questions and Answers – 10 min.

19.30

Закриване на Ден 2

След 19.30 

Възможност за продължаване на работата на отборите (неформално)

 

18 април 2021 г. (неделя)

09.00-09.15

Откриване на Ден 3

09.15-09.30

Представяне на платформата Online Panda Hub, целта ѝ, информация за стажове – 10 мин. 

09.30-14.00

Работа по отбори по идеята/решението и представянето на отбора (с почивки според вътрешните правила на отбора)

14.00-14.10

Представяне на журито и напомняне на критериите за оценяване

14.10-15.10

Представяне на 10 отбора с идеи/решения пред жури

15.10-15.20

Почивка 

15.20-16.20

Представяне на 10 отбора с идеи/решения пред жури

16.20-17.30

Финално гласуване на жури 

16.20-16.30

Гласуване на участници

16.30-16.45

Почивка 

16.45-17.30

Попълване на обратна връзка – 15 мин.

Представяне на платформата Online Panda Hub, целта й, информация за стажове (ако не е в началото на деня)

Споделяне за Мастъркласа - 5 мин.

Споделяне за Climate heroes - 5 мин.

Игра/видео – 10 мин. 

Споделяне на впечатления – 10 мин.

17.30-17.40

Обявяване на резултати от гласуването и определяне на отбори победители, които ще участват в Мастъркласа

17.40-17.45

Закриване на хакатона на тема „Бъдещето на храната“ 

Успешни примери, решения и прототипи 

© WWF

Ето и за вдъхновение един реален успешен продукт, създаден чрез Panda Labs.
Спомни си последния път, когато беше в ресторант или в магазин и си избра риба. А сега си представи, че тя има QR код. Сканираш го с телефона си и веднага виждаш пълната картина - кога, къде и природосъобразно ли е уловена, как е стигнала до чинията ти, какъв е въглеродният ѝ отпечатък. Това ти гарантира, че си избрал нещо, произведено законно, устойчиво и етично.
Е, вече е възможно! В момента това прави Open SC платформата, създадена от колегите в Австралия. Платформата ползва редица нови технологии като блокчейн. Тя е отворена за крайния потребител и за бизнеси, които искат да покажат как произвеждат отговорно.

Как да се включиш

Ако всичко, което прочете до тук, ти звучи като добра ИДЕЯ,
ако искаш да станеш част от РЕШЕНИЕТО, а не от проблема,
ако си готов да вземеш БЪДЕЩЕТО в свои ръце
и си на възраст между 15-25 години...

 

Тогава ти остава само да попълниш тази форма за участие:

Не забравяй да споделиш тази информация с приятелите или съучениците ти! Заедно можете да станете първите успешни изследователи и предприемачи в Panda Labs!

Последвай ни, за да научиш пръв всичко най-интересно от WWF Bulgaria:

Нашите лектори

Ваня заема позицията експерт корпоративни комуникации в Kaufland България.  
Kaufland подкрепят Panda Labs, като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“. 
Темата им в семестъра "Бъдещето на храната" ще е насочена към свободните ниши и належащите предизвикателства и възможности в управлението на хранителните отпадъци в търговския сектор.

Добромир е предприемач, а в момента се занимава основно със законотворчество, будителска дейност сред политиците и каузата гласът на другите предприемачи да бъде чут. Заедно с екипът на BESCO се бори България да трансформира икономиката си към високите технологии и индустриите с висока добавена стойност. 

"Шансът за страната ни през следващите 30 години да имаме по-добро развитие от предходните 30 е в избора България изпреварващо да създава добра среда за иновациите, индустриите на бъдещето и устойчивите технологии."

Кремена е изпълнителен директор на Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE) и страстен привърженик на концепцията за насекомите като храна за човека.

"Важно е да градим поколение от екологично осъзнати, активни млади хора, ако искаме един ден те да са по-успешни от нас в разрешаването на глобалните проблеми на човечеството. Освен това, не можем да вземаме решения за бъдещето, в което ще живеят следващите поколения, без тяхното активно участие в дискусията."

 

В момента главният фокус на Джейн в професионален план е да даде живот на стартъпа Foodobox и да покаже, че и в България може да вирее такава "зелена" идея.

"Не трябва да се отнасяме с Планетата като с нещо, което ни принадлежи, защото  всъщност е точно обратното. Затова трябва да сме загрижени и отговорни."

Кирил завършва магистратура в Харвардския университет и е в топ 10 на неговия випуск. Работи с проф. Майкъл Портър в изработване на секторни политики за икономически растеж.

Той е управител на ПроВиотик АД – българска фирма, която успява да се реализира успешно на американския, европейския и азиатския пазар, чрез създаване на иновативни био продукти в координация с български и световни учени.

Росица e ръководител лаборатория в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) и преподавател във факултета по биотехнологии към Софийския университет.
 

Светът е изправен пред огромнo предизвикателство –  как да изхраним нарастващото население устойчиво, без да изчерпваме ресурсите и да влошаваме състоянието на околната среда на планетата? Този съществен въпрос е в основата на бъдещето на нашата храна.

Драгомира се включва в Panda Labs с послание, че сега е моментът да се ангажираме лично и мащабно с намаляване на разхищаването на храна и преосмисляне на диетата ни. Тя ще говори за екологичните, социалните и икономическите предизвикателства, свързани с хранителните отпадъци, и ще сподели с нас съвети и идеи за това как да намалим храната, която изхвърляме в ежедневните си практики.

Драгомира е специалист по опазване на околната среда, която е работила в неправителствения сектор в България, Белгия, Германия и Швеция. Интересува се от темите за чист въздух, намаляване на отпадъците, устойчива градска среда, ефективност на ресурсите, устойчив дизайн, екологично образование, овластяване и обединяване  на общността. Последната нейна инициатива е „Твоята храна“ – кампания, насочена към намаляване на отпадъците от храни от домакинствата в 6 европейски държави.

Активна е в Екологично сдружение „За Земята” („Приятели на Земята България”) и Фондацията за биологично земеделие – Биоселена.

 

Николай е хроматографист в "Институт по криобиология и хранителни технологии" в направление "Технология на биологично активни вещества", магистър по "Химия на храните" и специалност "Медицинска химия". В отдела му се занимават с изследване и разработка на технологии за производство на функционални храни и биологично активни хранителни добавки.

Силияна е архитект по образование и визуален комуникатор по призвание. Последните години работи  като сървис дизайнер по иновативни проекти и треньор по дизайн мислене, като фасилитира екипи за креативно решаване на проблеми.

“Innovation is seeing what everybody has seen and thinking what nobody has thought.” – Dr. Albert Szent-Györgyi

Хана е представител на WWF Austria и ще представи опита на WWF по темата за устойчивата храна, разказвайки повече за програмата Eat4Change.

Искрен се занимава с инвестиции и с управлението на ESCREO – компания, която създава продукти, стимулиращи творчеството. Той ще помогне на участниците в подготовката за представянето на идеите им пред жури и потенциални инвеститори. 

Жасмина е социален предприемач и специалист по комуникации, продажби и дигитален маркетинг. Създател на първите протеинови бонбони без добавена захар в България Cardinal Bites. Двукратен републикански шампион по силов трибой.

"Ще вървите или напред, или назад. Единствената константа е промяната."

Нашите съмишленици