Петъкът на FSC 2016 rel=
FSC Friday
© WWF-България

С ГРИЖА ЗА ГОРАТА

На 30 септември от 18:30 ч. във фоайе Запад, НДК ще отпразнуваме заедно Петъкът на FSC – денят, посветен на горите и отговорното отношение към тях


Ще ви покажем какво означава сертифицирана гора, старите гори ще оживеят около вас, ще ви дадем възможност да опознаете работата ни, а сме ви приготвили и още изненади... 

До последния петък на септември има много време, а ние вече нямаме търпение да ви срещнем. Нашата изложба, посветена на горите, ще бъде в НДК от 20-и септември и е добре да я разгледате предварително, защото имаме въпроси за вас.

Част от отговорите ще научите от нея, но част са скрити и ще е необходимо да се огледате по-внимателно. На 30 септември всеки отговорил ще може да отнесе частица от гората у дома.

Готови ли сте....?

 

Намерете пет продукта в ежедневието си с логото на FSC.

(Помощ: не е необходимо да са единствено от дървесина.)
 

Можете ли да изброите пет вида, които опазват сертифицираните гори?

(Помощ: тези видове могат да са обект на защита не само от FSC, а също и от Червената книга и др.)
 

Има различни признаци, по които съдим, че природата не е замърсена или че екосистемите са здрави и жизнени. Можете ли да изброите някои от тях?

(Помощ: мъничко жълтичко; голямо кафяво; обича цветята)

Елате при нас на 30 септември, от 18:30 ч. във фоайе Запад на НДК, за да ни кажете какво сте открили.

Успех! Очакваме ви!

Горите са част от националното богатство на България и има начин да го защитим!

Ползването на дървесина и горски продукти в ежедневието ни е толкова присъщо, че дори не се замисляме колко много предмети от бита ни допринасят за изчезването на горите – освен хартия и мебели, четки за грим, коркови тапи, гумени ръкавици, кухненски прибори, ядки...

Трябва ли да се подложим на големи лишения, ако опазването на горите не ни е безразлично? Правилно ли е да обречем хиляди семейства на безработица и да спрем ползването на горите?

Може ли и вълкът да е сит, и агнето – цяло?
Отговорът е: „Да, може.“

Заповядайте на изложбата на WWF, посветена на FSC – Съвета по стопанисване на горите – за да ви разкажем как той опазва горите и защо всеки продукт с логото FSC гарантира, че използваната за неговото производство дървесина е от отговорно управлявани гори. Участвайте във викторината, за да изпитате знанията си за горите и да спечелите награда.

Петъкът на FSC се празнува от 2008 г. насам по цял свят и всяка година става все по-популярен. През 2014 г. в него взеха участие 30 страни, а хаштагът #FSCFriday достигна до над 1,2 млн. души. Eто част от активностите по отбелязването му миналата година по света:
 


Очакваме ви на 30 септември в 18,30 ч. в НДК!
 

Продуктите от гората са навсякъде около нас

А колко от тях използвате вие?