Европейска седмица на устойчивата енергияWWF се включва в отбелязването на Европейската седмица на устойчивата енергия 2014

По случай Европейската седмица на устойчивата енергия, WWF ще участва в кампанията „Слънчево зареждане 2014“, която ще се състои от 24 до 29 юни на площадката до паметника на Васил Левски в Борисовата градина в София. Събитието се организира от WWF, Juwi Group, Българската соларна асоциация, Greenpeace България и Българската фотоволтаична асоциация. Посетителите ще получат цялостна информация за ползите от възобновяемата енергия, да видят соларен паркинг, който зарежда с енергия от слънцето електрически велосипеди, скутери, телефони, таблети и други устройства. Гражданите ще могат да тестват електрическите модели и да пият соларно кафе, докато зареждат смартфоните си.

На 26 и 27 юни от 10:00 до 19:00 ч. заповядайте на щанда на WWF, където ще представим нашия проект RePowerMap – Карта за насърчаване на възобновяемата енергия и енергийната ефективност. Това е първата по рода си интерактивна карта на енергийно-ефективни сгради и централи за производство на екологичен ток в България и целия Европейски съюз, в която всеки производител на зелена енергия, доставчик на услуга, енерго-ефективен бизнес или сграда, община или енергиен регион могат да добавят своя осъществен или планиран проект или събитие. На картата на България вече има добавени над 500 примера, а на територията на ЕС, те са над 30 хиляди.


Във връзка с предстоящия Европейски съвет на 26 и 27 юни 2014, WWF изпрати писмо до министър председателя, настоявайки България да заеме активна позиция в процеса на преговорите на европейските цели за климат и енергетика за 2030 г., които ще бъдат разгледани на предстоящия съвет, и след това трябва да бъдат одобрени до октомври 2014 г. WWF aпелира към Европейския съвет да подкрепи няколко конкретни мерки с цел справяне с климатичните промени, а именно:
- По-амбициозен процент за намаляване на парниковите газове от предложените 40 процента;
- Изключване на използването на международни офсет-кредити в постигането на тази цел;
- Установяване на европейски финансови механизми за широко-мащабна програма за санирането на сгради и повишаване на използването на възобновяеми източници за отопление;
- Диференциране на доставките на вносни енергийни източници с цел избягването на зависимост от един доставчик;
- Задължителни цели за енергийни спестявания от сградния фонд, заложени в Директивата за енергийна ефективност;
- Включване на обвързваща задължителна цел от 40 процента за спестяване на енергия, както и по-амбициозни цели за възобновяема енергия до 2030 г.

На публична дискусия на 16 юни 2014 г. в София, в която участва и WWF, европейският комисар по климатичните промени Кони Хедегор заяви, че всеки ден ЕС плаща по над 1 милиард евро за внос на енергийни ресурси, като подчерта и основните проблеми които имаме у нас: България е с най-енергийно интензивната икономика, което ни прави неконкурентноспособни сред страните членки, и държавата е силно зависима от доставките на енергийни ресурси от Русия. Георги Стефанов, експерт политики и климатични промени към WWF, сподели, че България има уникалния шанс да използва предизвикателството за справяне с климатичните промени, като заложи на развитието на зелената икономика и нови зелени работни места като инструмент за ускорено икономическо развитие, стига да имаме политическа амбиция и воля и да реализираме тази възможност. В противен случай нашата страна практически няма да има шансове да достигне дори средните нивата на икономическо развитие на ЕС.
 
© European Commission
Sustainable Energy Week 2014
© European Commission
Short Film Contest 1-21.06 rel=
Short Film Contest 1-21.06
© WWF

WWF се включва в Европейската седмица на устойчивата енергия

От 01 до 21 юни 2013 г. тече срокът за участие в конкурс за късометражен филм на тема „Кратка *ВЕИстория“ (*възобновяеми енергийни източници), като част от Европейската седмица на устойчивата енергия. WWF е партньор на инициативата, заедно фондация Credo Bonum, Горичка и фондация Зеленодиво. Представител на организацията ще участва като оценител в журито на конкурса.
Поканени са всички любители на късометражното кино без ограничения във възраст, пол, раса, образование, опит, технически, монтажни или режисьорски умения, стига да успеят да покажат по оригинален начин идеите си за енергийна ефективност и опазване на околната среда.

Условията за участие можете да намерите на www.bpva.org, а за повече информация позвънете на: 0886 933 535 и 0878 387 320.

Организаторите: Българската фотоволтаична асоциация, Българската ветроенергийна асоциация, Българския съвет за устойчиво развитие и юви Солар, предвиждат награди за авторите на трите най-добри филма. Наградите са колело, соларни раници, соларно зарядно, ще има и много други изненади. Събитието по награждаването и излъчването на лентите ще се проведе на 28 юни 2013 г от 19.00 часа в галерията на фондация Кредо Бонум на ул. Славянска 2.

Седмицата на устойчивата енергия (EUSEW), която тази година се провежда между 24. и 28. юни, е инициатива на Европейската комисия, водеща началото си от 2006 година. Днес тя се координира от Изпълнителната агенция за конкурентоспособност и иновации в тясно сътрудничество с Генерална дирекция на Европейската комисия по енергетика. Европейската седмица на устойчивата енергия представя различни по рода си дейности – семинари, конференции, изложби, конкурси, уъркшопи и пр., посветени на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни решения. Целта на инициативата е да разпространи добри практики, да вдъхнови, да представи нови идеи, да създаде полезни връзки в контекста на енергийната ефективност в ЕС и климатичните промени в световен мащаб. В тазгодишното издание участват повече от 900 инициативи от цяла Европа, а паралелно се провежда и конференция на високо равнище и конкурс за наградите Sustainable Energy Europe Awards.

Кратка ВЕИстория


Формуляр за участие

Правилата за участниците

REPOWERMAP е инициатива за демонстриране и споделяне на добри практики за възобновяемата енергия и ... 
© repowermap.org
REPOWERMAP е инициатива за споделяне на добри примери и практики от цял свят в областта на възобновяемата енергия и енергийната ефективност
© repowermap.org