Черноморска кутия rel=
Игри от Черноморската кутия по време на откриването на изложбата.
© WWF

WWF представя изложба на детски творби, вдъхновени от Черноморската кутия

На 20 ноември 2014 г. открихме изложба на детски творби на учениците от цяла България, които участваха в конкурса на тема „Черно море“, организиран от нас през лятото на 2014 г. Изложбата може да се посети всеки работен ден от 10:00 до 17:00 ч., от 20 ноември до 31 декември 2014 г. в зала Левентис на Природонаучния музей, бул. „Цар Освободител“ 1 в София. 
 
На откриването представихме проекта „Черноморска кутия“ - учебно помагало за деца от 9 до 12 г. Гостите участваха в някои от забавните образователни игри, които съдържа комплекта. Раздадохме Черноморски кутии на 4 столични училища и едно училище от Велико Търново, чиито представители посетиха събитието. Природонаучният музей зарадва децата от 3 столични класа с интерактивната презентация "Приказка за живата вода". Откриването на изложбата съвпадна със Седмицата на бащата (17 – 23 ноември 2014 г.) и бе част от програмата със събития, които родители и учители посетиха със своите деца.
 
По време на изложбата, от 20 ноември до 31 декември, всички посетители на Природонаучния музей в София могат да се подпишат на Петицията за опазване на българските реки. Вашият подпис застава зад предложенията на WWF за справяне с неотложните проблеми на реките в България. Онлайн подписката, проблемите на реките и решенията, които предлагаме, може да се намери на: www.wwf.bg/reki.

WWF получи сертификат за участие в „Седмицата на бащата“

Откриването на черноморската изложба стана част от „Седмицата на бащата“.

На 7 януари 2015 г. Асоциация „Родители“ връчи сертификат на WWF за активно участие в събитията, които бяха част от "Седмицата на бащата" през ноември 2014 г., за включването ни в седмицата с изложбата на детски творби на тема „Черно море“. Експозицията се състоеше от рисунки, скулптори, макети, поеми и разкази на деца от цялата страна, вдъхновени от образователния комплект Черноморска кутия, които участваха в конкурса на WWF на тема "Черно море" през юни 2014 г.

Изложбата беше разположена в Природонаучния музей в София от 20 ноември до края на декември 2014 г. По време на откриването представители на Асоциация „Родители“ получиха образователни комплекти Черноморска кутия, които предадоха на столичните училища, с които работят. Откриването на изложбата посетиха и ученици, учители и родители на деца от тези училища.

През май 2014 г. Черноморската кутия на WWF беше представена в София на ежегодния празник на семейството и спорта Фамилатлон, който също е организиран от Асоциация „Родители“. 

По време на изложбата WWF събра повече от 100 подписа в подкрепа на опазване на естественото състояние на българските реки, като част от Речната кампания на организацията. Петицията ще намерите ТУК.
 
© WWF
Петиция за опазване на реките.
© WWF
 
© Асоциация
Сертификат за участие в Седмица на бащата 2014.
© Асоциация "Родители"

Черноморски игри в Зооклуб Ной

Черноморски игри в Зооклуб Ной

© Катерина Зарева © Катерина Зарева © Катерина Зарева © Катерина Зарева © Катерина Зарева © Катерина Зарева © Катерина Зарева © Катерина Зарева © Катерина Зарева © Катерина Зарева

Игрите от Черноморската кутия бяха представени в Зооклуб Ной

Черноморската кутия на WWF гостува на децата от Зооклуб Ной на 9 ноември 2014 г. под формата на забавния урок „Опознай Черно море“. Зооклубът се събира за занимания всяка неделя в софийския зоопарк.
 
В продължения на няколко часа малките участници се забавляваха и научиха разнообразна информация за Черно море. Игри и изненади, свързани с обитателите на соления басейн, бяха представени по интерактивен начин от аниматори. Децата, които участваха, бяха на възраст между 8 и 14 г. Те получиха много нови знания за Черно море и неговите обитатели.
 
Зооклуб Ной към Зоологическата градина в София се организира от Екологичния център към зоопарка.
 
 rel=
Играта "Спаси Черно море" направена е от 6г клас на СОУ "Емилиян Станев", Велико Търново
© СОУ "Емилиян Станев"

Приключи конкурсът на тема „Черно море“

Участваха 35 класа от 27 училища в България.
Приключи конкурсът на тема „Черно море“, който се проведе между класове на начални училища в България в края на май и началото на юни 2014 г. Участваха цели 35 класа от 27 български училища. Те ни изпратиха своите вдъхновени от Черно море, интересни, майсторски изработени и написани творби, в които учениците показаха колко обичат морето и неговите обитатели, и как с удоволствие се грижат за чистотата му.

WWF благодари на всички участници и с радост обявяваме наградените, а те никак не са малко. На еднодневна екскурзия до интересно природно място ще отидат учениците от:

- клуб "Светлини сред сенките", гр.Казанлък,
- СОУ "Христо Ботев" от гр. Айтос, с ръководител Севинч Алиева
- 6 г клас от СОУ "Емилиан Cтанев" от гр. Велико Търново,
- 6 а клас от ОУ" Райна Княгиня ", гр. Пловдив и
- 5 в клас от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Бургас.

Ще се свържем с вас допълнително.

Всички участници ще получат Сертификат за участието си в конкурса на WWF, както и още награди - изненади от нас.

Следете страницата ни във фейсбук WWF Bulgaria, където ще качим всички творби.

Екипът на WWF

Черноморската кутия на Фамилатлон 2014

© WWF/Виктория Томова © WWF/Виктория Томова © WWF/Виктория Томова © WWF/Виктория Томова © WWF/Виктория Томова © WWF/Виктория Томова © WWF/Виктория Томова
 rel=
Представяне на Черноморската кутия на Зелени дни 2014.
© WWF/Виктория Томова

На картата на Фамилатлон 2014 ще откриете и Черноморската кутия на WWF

Ежегодното неделно събитие Фамилатлон, което се разполага на голямата поляна в софийския Южен парк, тази година ще се проведе на 18 май от 14:00 ч. и ще включи в своята карта на предизвикателствата и проекта на WWF Черноморска кутия.

На щанда на WWF гостите на събитието, което се организира от асоциация Родители, ще могат да се запознаят с потайностите и особеностите на Черно море, а и да играят на забавните образователни игри за деца, които включва учебния комплект за Черноморска кутия.

Можете да се включите във Фамилатлон във Фейсбук.

Комплектът се разпространява безплатно в училища от цяла България и всички черноморски държави. Черноморската кутия за деца от 9 до 12 години включва помагало за учителя, карти на черноморските видове и на черноморския басейн с прилежащите му държави, карти за игра и CD. В България вече повече от 700 училища и клубове получиха своя комплект. Ако все още не сте заявили желанието си да използвате Черноморската кутия във вашето учебно заведение, можете да го направите в офиса на WWF и на тел. 02/950 5040.

WWF стартира и конкурс на тема „Черно море“ между класовете в страната. Повече за конкурса прочетете в следващата статия.

Инициативата “Черноморска кутия“ се осъществява като част от партньорството „Всяка капка вода е от значение“ между UNDP и Кока Кола. Изпълнява се в Турция, Русия, Грузия, Украйна, Румъния и България, с финансовата подкрепа на UNDP.

 
 rel=
Плавателни съдове от хартия.
© WWF/Елица Грънчарова

WWF стартира конкурс за деца на тема „Черно море“

Скъпи приятели на Черноморската кутия,

WWF ви кани да участвате в конкурс на тема „Черно море“!

За най-креативните от вас сме приготвили три прекрасни награди!


Условия на конкурса:
Вдъхновете се от Черноморската кутия и създайте оригинална идея на тема „Черно море“.
В съревнованието могат да се включат класове от училищата в цялата страна. Всеки клас може да участва с есе, изработване на карта на Черно море, обща рисунка, стихотворение или разказ, посветени на Черно море и неговите обитатели.

Използвайте разнообразни материали, бъдете оригинални и неповторими! Нека всички ученици от класа да допринесат за реализиране на творческия проект.

Изпратете текста или снимка на разработената идея на имейл: konkurs@wwfdcp.bg до 5 юни 2014 г.

Наградата:
Три от най-оригиналните, креативни творчески идеи ще бъдат наградени с еднодневна екскурзия за целия клас до интересен природен обект.

Краен срок за участие:
5 юни 2014 г.

Ще обявим победителите на 10 юни 2014 г., а най-оригиналните творби ще бъдат качени на сайта на WWF, както и на страницата на WWF Bulgaria във фейсбук.


Очакваме ви!
Екипът на WWF

 rel=
Оригами с черноморски видове.
© WWF/Елица Грънчарова

Черноморската кутия на WWF ще бъде представена по време на Зелени дни 2014

Гостите на ежегодното изложение за екологични продукти и организации Зелени дни ще могат да се запознаят с учебния комплект „Черноморска кутия“ на 10 май 2014 г., събота, от 14:00 до 19:00 на щанда на WWF пред паметника на съветската армия в София, където ще се проведе изложението.

WWF ще представи съдържанието на Черноморската кутия под формата на различни игри, в които могат да се включат всички желаещи. Участниците ще научат колко е богато разнообразието на водните обитатели – кои са тези 28 вида риба, 10 вида птици, различни мекотели и ракообразни, както и поне 10 вида водорасли, които съществуват в и около солените води. И това е само една от десетките игри и занимания за деца от 9 до 12 години, които неусетно увличат и възрастните.

Училищата и еко-клубовете за деца, които все още не са получили своя комплект, могат да заявят желанието си на щанда на WWF по време на изложението, както и на тел. 02/950 50 40. Черноморската кутия се раздава безплатно във всички черноморски държави.

Инициативата “Черноморска кутия“ се осъществява като част от партньорството „Всяка капка вода е от значение“ между UNDP и Кока Кола. Изпълнява се в Турция, Русия, Грузия, Украйна, Румъния и България, с финансовата подкрепа на UNDP.
 
 rel=
Представяне на Черноморската кутия по време на Фестивал на българското образование в София.
© WWF/Елица Грънчарова

WWF представи пред деца богатствата на Черно море

Черноморската кутия на WWF беше представена на Фестивал на българското образование.
Десетки деца се научиха да рисуват делфин, черноморски рак, морско конче и риба скат, и да сгъват оригами с черноморски видове, по време на деветия Фестивал на българското образование в София, където на 11 април 2014 г. WWF представи образователния комплект „Черноморска кутия“.

Ентусиазирани, гостите на щанда на WWF и Черноморската кутия участваха в различни забавни игри, които са част от образователния комплект, предназначен за ученици от 9 до 12 годишна възраст. Оказа се, че задачите от пакета са занимателни и за по-големите деца, и дори за възрастните. Играта с карти на видовете в Черно море предизвика голям интерес у децата. Участниците научиха интересни подробности за различните видове птици, риби, водорасли и мекотели, които обитават черноморския басейн, и получиха съвети как да ги отличават едно от друго.

Най-малките гости на WWF се постараха да открият десетте разлики между две цветни картинки – на чисто и на замърсено море. Чрез тази игра децата разбират кои са естествените обитатели на морето и сами стигат до заключението, че чистото море е далеч по-приятно и необходимо за морската флора, фауна и за хората, отколкото потъмнялата от нефт вода и дъното, покрито с тенекии и други отпадъци.

Хранителната верига в Черно море също беше представена на изложението под формата на игра. Интересно и за възрастните бе да научат колко е сложна хранителната верига между морските видове и птиците, които живеят около соления воден басейн, и колко необходим е всеки един вид за оцеляването на останалите видове.

Фестивалът се проведе пред Националния дворец на децата в София и един комплект от Черноморската кутия стана собственост на Клуба по екология към двореца. Всички участници в клуба ще могат да се запознаят с богатството, красотата и екологичната стойност на черноморския басейн, както и да играят многобройните разнообразни игри, които се съдържат в пакета.

Инициативата “Черноморска кутия“ се осъществява като част от партньорството „Всяка капка вода е от значение“ между UNDP и Кока Кола. Изпълнява се в Турция, Русия, Грузия, Украйна, Румъния и България, с финансовата подкрепа на UNDP. 
 rel=
На обучението в Силистра учители споделят какво знаят за Черно море и обменят опит с представители на WWF.
© WWF/Борислава Маргаритова

Красотата и богатството на Черно море ще бъдат представени на фестивал на образованието

На 11 април 2014 г., петък, от 10:00 до 17:00 ч. WWF ще представи образователния комплект за ученици от 9 до 12 годишна възраст „Черноморска кутия“ като част от деветия Фестивал на българското образование, който тази година ще се проведе пред Националния дворец на децата на бул. „Александър Стамболийски“ 191 в София.

Учителите и основните училища, които имат интерес към комплекта, могат да получат своята Черноморска кутия по време на фестивала от щанда на WWF. Комплектът се предоставя безвъзмездно сред училищата в България, като цели да обогати образователната програма и да създаде съзнание у учениците за грижа и опазване на богатствата на Черно море.

За да бъде представено по-ясно съдържанието и целта на образователния комплект, специалисти от организацията ще разиграят някои от заниманията и игрите, които са включени в Черноморската кутия. Участник в заниманията може да бъде всеки, който проявява интерес и любопитство към потайностите и богатството на Черно море. Участието е без предварително записване на щанда на WWF.

В началото на 2014 г. WWF раздаде повече от 900 комплекта от Черноморската кутия в над 350 училища от областите София, Варна, Бургас, Русе, Видин, Велико Търново, Силистра, Пловдив, Плевен и Стара Загора. През март 2014 г. в шест български града се проведоха обучения за учители как да ползват комплекта. Учителите бяха единодушни, че кутията ще бъде много полезна в работата им. „Ще бъде много интересно за децата, направо съм въодушевена“, каза една от участниците.

Инициативата “Черноморска кутия“ се осъществява като част от партньорството „Всяка капка вода е от значение“ между UNDP и Кока Кола. Изпълнява се в Турция, Русия, Грузия, Украйна, Румъния и България, с финансовата подкрепа на UNDP.

Обучения за Черноморската кутия в страната

Галерия със снимки от обученията за учители, които се проведоха през март 2014 г. в шест града в България.
 

Занимания от "Черноморската кутия", изработени от учители по време на обучението на WWF.

© WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF © WWF

Завърши поредицата от обучения за учители „Черноморска кутия“

Общо 216 учители и възпитатели се включиха в шестте обучителни събития за образователния комплект Черноморска кутия, които се проведоха през месец март 2014 г. в Плевен, Силистра, Варна, Пловдив, Бургас и София. В галерията (горе) се виждат част от материалите, които учителите изработиха по време на различните образователни занимания и игри, в които участваха  по време на семинарите.

Всички срещи преминаха много динамично, преподавателите участваха активно, с добро настроение и позитивно отношение. След кратко представяне на проекта и обучителния пакет „Черноморска кутия“, учителите влизаха в ролята на децата и сами изпробваха примери за заниманията и игрите, включени в комплекта. Накрая на всеки ден почти всички участници споделиха, че си тръгват обогатени и вдъхновени за работа, както и много доволни, че не са прекарали ден, изпълнен със суха теория и седене на едно място. А точно това беше и нашата цел – да дадем възможност на учителите сами да усетят това, което всъщност искат децата.

„Ако ми кажеш, ще забравя.
Ако ми покажеш, мога и да запомня.
Ако ми позволиш да участвам, ще разбера.“

С тази древна мъдрост завършваше всяко от обученията.

Тя обобщава двете основни послания, които носи „Черноморската кутия“:
1. Запазени чисти, Черно море и природата като цяло са право на хората, които идват след нас. Ние трябва да им дадем шанс да ги опознаят и усетят, и по този начин неминуемо ще започнат да ги ценят и пазят.
2. Начинът, по който преподаваме на децата, трябва да им дава възможност за положителни изживявания, натрупване на собствен опит и възприятия, както и за споделяне на преживянето с другите. Само така, те наистина ще възприемат и запомнят информацията.

WWF благодари на всички за активното участие, интереса и опита, който споделихa с нас, както и за ценните коментари и дискусиите, в които ни дадохте много идеи и насоки за бъдещата ни работа. Ще продължим да полагаме усилия за обогатяване на учебния процес и за подпомагане на вашата работа с нашите деца.

Инициативата “Черноморска кутия“ се осъществява като част от партньорството „Всяка капка вода е от значение“ между UNDP и Кока Кола. Изпълнява се в Турция, Русия, Грузия, Украйна, Румъния и България, с финансовата подкрепа на UNDP.
 
 rel=
Обучение за Черноморската кутия в София
© Екатерина Войнова, WWF България

Учители направиха триизмерна карта на Черно море от отпадъци в обучение за Черноморската кутия

Учители участваха в обучение за Черноморската кутия на WWF. След като се запознаха със съдържанието на кутията, учителите започнаха да разиграват различните образователни игри, за да могат след това да ги пренесат в класната стая. Те показаха ентусиазъм, чувство за хумор и интерес както към комплекта, така и към образователните упражнения в него.

„Ще бъде много интересно за децата, направо съм въодушевена“, каза една от участниците.

Учителите разиграха различни игри и упражнения, които в последствие те ще могат да водят заедно със своите ученици. Така децата ще могат да се запознаят нагледно и по различен начин с биоразнообразието и особеностите на Черно море, както и опасностите, пред които е изправено. 

„Тези игри и този формат на обучение са изключително важни. Толкова малко неща са се променили в училище през последните 50-100 години, крайно време е новите форми на образование да влязат по-сериозно в програмите, особено в началните курсове“, сподели друга участника.

Учителите бяха единодушни, че кутията ще бъде много полезна в работата им. 

WWF провежда серията семинари за учители за ползване на Черноморската кутия. Обучения ще има в Плевен Силистра, Варна, Пловдив и Бургас.

Черноморската кутия вече се използва в около 300 училища в десет областни града в страната.

Комплектът може да бъде използван както в извънкласни клубове по природознание или екология, така и като част от образователната програма по математика, наука и техника, обществознание, изобразително изкуство.
 rel=
Карта на видовете в Черно море.
© WWF

WWF събира учители за обмен на опит при работа с Черноморската кутия

WWF ще проведе в петък, 14 март, целодневна среща с учители от столични училища, които ще обсъдят и тестват различни обучителни модули, практически упражнения и игри. Те са част от учебния комплект Черноморската кутия, който съдържа образователни материали за екосистемата и биоразнообразието на Черно море.

Това е първият от серията семинари за учители за ползване на Черноморската кутия, които WWF ще проведе през март в Плевен Силистра, Варна, Пловдив и Бургас.

Черноморската кутия вече се използва в около 300 училища в десет областни града в страната. Комплектът, предназначен за началните класове, има разнообразно приложение. Може да се използва в курс по околна среда или в рамките на клуб по природознание или екология, като част от различни предмети (математика, наука и техника, обществознание, изобразително изкуство) или извън училище.

Всички елементи на кутията може да се разгледат, изтеглят и ползват свободно от сайта на WWF.
 rel=
На 31 октомври 2013, Денят на Черно море, WWF връчи по един комплект "Черноморска кутия" на Природонаучния музей в София, на Зоо-клуб НОИ и на две училища в столицата.
© WWF Bulgaria

WWF България раздава 1000 учебни комплекта „Черноморска кутия“

В началото на 2014 г. WWF България започва раздаването на около 900 учебни комплекта „Черноморска кутия“ в над 350 училища от областите София, Варна, Бургас, Русе, Видин, Велико Търново, Силистра, Пловдив, Плевен и Стара Загора. До 20 декември 2013 г. организацията приема заявки от Регионалните инспекторати по образованието от тези 11 български области.

Останалите 100 комплекта от „Черноморската кутия“ ще бъдат разпределени между природозащитни и младежки клубове, детски центрове и други организации, които проявяват интерес към комплекта. WWF България приема заявки от организации от цялата страна между 6 и 22 януари 2014 г.

Образователният комплект е предназначен за деца между 9 и 12 години, но при интерес от по-големи ученици, гимназии и други, може да се използват материалите, качени на тази страницата в раздел "Материали, които се съдържат в Черноморската кутия" (долу вдясно).

Учебният комплект за Черно море съдържа образователни материали за екосистемата и биоразнообразието на Черно море. Кутията се състои от ръководство за учители с познавателни текстове и игри, карта на Черно море, карти за игра „Животът в Черно море“ и CD. Чрез съдържанието си „Черноморската кутия“ предоставя на преподавателите прекрасни нови възможности да разнообразят и обогатят своята учебна програма или отделни часове. WWF България подготвя и български вариант на сайта Blackseabox.org, който в момента може да се използва на английски и турски език. Българският сайт ще стартира през 2014 г.

Ако проявявате интерес към представяне на комплекта и използването му във вашето учебно звено, клуб или друга организация, моля пишете на Нели Дончева: ndoncheva@wwfdcp.bg или се обадете в офиса на WWF България на тел.: 02/950 50 40.

Инициативата “Черноморска кутия“ се осъществява като част от партньорството „Всяка капка вода е от значение“ между UNDP и Кока Кола. Изпълнява се в Турция, Русия, Грузия, Украйна, Румъния и България, с финансовата подкрепа на UNDP.
 rel=
Комплектът "Черноморска кутия"
© WWF Bulgaria

Стартира "Черноморската кутия" - образователна инициатива за началните класове

На 31 октомври, денят на Черно море, WWF, обяви официалния старт на "Черноморската кутия" - комплект с образователни материали за екосистемата и биоразнообразието на Черно море.

Кутията“ съдържа ръководство за учители, познавателни текстове и игри и дава много възможности на преподавателите да разнообразяват и обогатяват учебната програма.

„Черноморската кутия“ може да се ползва в отделни курсове по околна среда, като част от съответните предмети (като обществознание, математика, наука и техника) или извън училището – в рамките на клуб по природознание и екология.

Учебният комплект ще бъде разпространен в 300 училища в София, Варна, Бургас, Русе, Видин, Велико Търново, Силистра, Пловдив, Плевен и Стара Загора.

Инициативата “Черноморска кутия“ се осъществява като част от партньорството „Всяка капка вода е от значение“ между UNDP и Кока Кола. Изпълнява се в Турция, Русия, Грузия, Украйна, Румъния и България, с финансовата подкрепа на UNDP.