WWF представи българската природа в Европейския парламент

Posted on 06 February 2007
Vesselina Kavrakova from WWF DCP Bulgaria presents petition about Bulgarian nature to Ladislav Miko from DG Environment of the European Commission
© WWF/ Andreas Beckmann
Брюксел - Международната природозащитна организация WWF представи в Европейския парламент богатството на природата на България и Румъния – двете новоприсъединили се държави в Европейския съюз.

„Румъния и България обогатяват Европейския съюз – ще инвестира ли ЕС разумно в тези богатства?” беше темата на работния обяд и дебат в европарламента на 6 февруари 2007 г.

Домакин на събитието беше френският европарламентарист Катрин Ги-Кен, а като почетни гости присъстваха колегите й от България и Румъния Атанас Папаризов и Атила Келемен. Включиха се и други евродепутати, служители на Европейската комисия, журналисти, представители на WWF, които работят в двете страни.

На събитието беше показана най-ценната природа на България и Румъния, която между другото включва най-големите естествени гори и повече от половината популация от мечки и вълци в ЕС. На дебата бяха повдигнати въпросите дали двете страни ще съумеят да се развият икономически, без да зачеркнат природните си дадености и как европейското законодателство и политика ще подпомогнат процеса в една или друга посока.

В деня на събитието в Европейската комисия бяха внесени близо 50-те хиляди подписа под петициите „За да остане природа в България” и за опазване на българското Черноморие, които доказват високото гражданско съзнание в България за опазване на природата на страната.

Беше внесена и петиция на WWF за опазване на румънските национални паркове, събрала над 11 хил. подписа.