Продължават да се събират подписи за българската природаPosted on 23 January 2007
Шествието ще тръгне от НДК, ще премине през центъра на София и ще достигне парламента
Шествието ще тръгне от НДК, ще премине през центъра на София и ще достигне парламента
© WWF DCP BG
София – Международната природозащитна организация WWF, заедно с останалите 13 български природозащитни организации от коалицията „За да остане природа в България” и с граждански инициативни групи, внесе близо 50 хиляди подписа в подкрепа на българската природа в парламента, Министерския съвет и Главна прокуратура.

Природозащитниците отново настояха отговорните институции да предприемат необходимите действия, за да защитят обществения интерес, да гарантират спазването на българските и европейските закони, както и да покажат, че в България има демократична практика на зачитане на гражданското общество и неговото мнение.

Петицията «За да остане природа в България» и подписката «За спасяване на българското Черноморие" са реакция на безогледното унищожаване на българската природа при непрекъснато погазване на законите на страната въпреки започналото членство в Европейския съюз.

В парламента подписите бяха приети от председателя на Народното събрание Георги Пирински и председателя на Комисията по околната среда и водите Георги Божинов. Двамата парламентаристи не изказаха конкретно мнение по нито един от въпросите в петицията. През последните месеци текстът й се изпращаше директно на електронната им поща, всеки път когато някой се подпише под нея в интернет.

Шествието по внасянето на петицията тръгна от градинката между Народното събрание и Софийския университет. Преди това пред множеството свириха Свилен и Жоро от група «Остава» , както и Гурко от «Анимационерите». Шествието беше поведено от група кукери от Радомирско. Участниците преминаха покрай бившия Партиен дом, където също имаше музика наживо. Шествието завърши на пл. Света неделя, след като подписката беше внесена в деловодствата на Министерски съвет и Главна прокуратура.

Природозащитните организации ще продължат да събират подписи под петицията «За да остане природа в България» и ще продължат действията си в подкрепа на отправените към институциите искания.

Все още може да се гласува по интернет.

Хората, които искат да събират подписи на хартия, могат да изтеглят файла с текста на петицията от интернет страницата на WWF.
Шествието ще тръгне от НДК, ще премине през центъра на София и ще достигне парламента
Шествието ще тръгне от НДК, ще премине през центъра на София и ще достигне парламента
© WWF DCP BG Enlarge