Шествие в София внася 50 хиляди подписа в подкрепа на българската природаPosted on 22 January 2007
Опасността над Пирин остава
Опасността над Пирин остава
© Ogilvy & Mather Sofia
София – Международната природозащитна организация WWF, заедно с останалите 13 български природозащитни организации от коалицията „За да остане природа в България”, внася близо 50 хиляди подписа в подкрепа на българската природа с шествие във вторник, 23 януари 2007 г., в центъра на София, от 10 часа.

Подписите ще бъдат предадени официално в Народното събрание и Министерския съвет, както и на Главния прокурор.

Петицията «За да остане природа в България» е реакция на безогледното унищожаване на българската природа при непрекъснато погазване на законите на страната въпреки започналото членство в Европейския съюз.

Досега близо 30 хиляди граждани от 350 населени места в България и по света подписаха призива в подкрепа на конкретните искания, изпратени от коалицията до институциите в страната.

Във вторник се внася и "Подписка за спасяване на българското черноморие", подкрепена от 18 хиляди души.

Така общо ще бъдат предоставени близо 50 хиляди подписа в подкрепа на българската природа.

Петицията «За да остане природа в България» се изпращаше и по електронната поща до ръководителите на съдебната, изпълнителната или законодателната власт, заедно с името на всеки един от подкрепилите я. Въпреки това липсва каквато и да е реакция от страна на държавните институции.

Шествието тръгва от градинката между Народното събрание и Софийския университет. Участниците ще преминат през бившия Партиен дом, за да стигнат накрая до пл. Света неделя.

По време на шествието ще пеят и свирят на китара вокалистът на група «Остава» Свилен, както и Гурко от «Анимационерите». Ще се включи и група кукери, които символично ще прогонят злите духове от българската природа.

Шествието е завършекът и на медийната кампания на WWF за опазването на българската природа, която беше подкрепена с безплатно пространство от 50 български медии през миналата година.

Някои от случаите, предизвикали петицията “За да остане природа в България“:

В Природен парк Странджа стои непокътнато ваканционно селище, изградено в нарушение на няколко закона.

Статутът на защитената местност Камчийски пясъци на брега на Черно море беше премахнат, за да може да се приватизира и застрои.

Национален парк Рила е заплашен от изсичане на вековни гори, за да се изградят ски съоръжения.

В Национален парк Пирин вече работят ски писти, в пъти по-широки от разрешеното, и българската държава показа интерес да разреши изграждането на още.

Правителството на практика провежда кампания срещу европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, въпреки че изграждането й е задължение на страната като член на Европейския съюз.

Продължава неконтролируемият строеж на мини ВЕЦ-ове, които често унищожават най-красивите реки в България.

Не спира натискът да бъде възстановен минодобивът с цианиди.

Участници в коалицията “За да остане природа в България“:
Асоциацията на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българската фондация “Биоразнообразие”, Информационния и учебен център по екология, Национално Движение “Екогласност”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „За Земята”, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, WWF Дунавско–Карпатска програма България.
Опасността над Пирин остава
Опасността над Пирин остава
© Ogilvy & Mather Sofia Enlarge