Как да отпразнуваме Коледа по-екологичноPosted on 15 December 2006
If global warming is not stopped, snowy winters may become a thing of the past.
© WWF / Chris Martin Bahr
София – Коледните и новогодишните празници отново приближават, а с тях идват купоните с роднини и приятели, веселото настроение и, разбира се, многото подаръци. Има ли начин да отпразнуваме Коледа така, че да не се обажда екологичната ни съвест? Ето съветите на международната природозащитна организация WWF за „по-зелено” отпразнуване:

Купете си елхичка в саксия. Вярно е, че е по-скъпо, но след празниците може да я засадите на двора или да я дарите на общинските разсадници. Проверявайте дали все пак елхичките са отгледани в България. Често те се внасят от чужбина и съответно са от видове иглолистни дървета, каквито не се срещат в страната. Впоследствие те не могат да оцелеят в български условия.

Изпращайте коледни картички от рециклирана хартия или пък такива, които подкрепят благородна кауза. Най-лесно е да изпращате картички от интернет, което пести не само хартия, но и енергия за доставката.

Изчисленията показват, че продуктите за коледната вечеря в Западна Европа са пропътували общо 40 хиляди километра, докато пристигнат на трапезата. Продаваните в България стоки може би са изминали по-малко, но въпреки това купувайте продукти, които са произведени в страната, не са опаковани излишно много и са характерни за българския зимен сезон.

Ако искате да покарате ски или сноуборд по празниците, изчакайте да падне истински сняг. За да се покрият пистите с изкуствен сняг, се изразходва много енергия. Използва се вода, която е събрана в резервоари, т.е. от нея са били лишени всички растения по-надолу по склона, а понякога и населените места в подножието на планината. Изкуственият сняг често съдържа и химикали, които през пролетта се оттичат надолу.

Когато купувате за подарък електроуреди, вижте дали са от най-икономичната А-класа. При стереоуредбите и телевизорите, проверете дали могат да се изключват напълно, а не просто да са в „режим на изчакване”. В това състояние те изразходват до 40% от обичайното си електропотребление. Във Великобритания само телевизорите в stand-by режим изразходват електроенергия на стойност 75 млн. евро годишно. Избягвайте подаръци с батерии. Те са трудни за рециклиране, а предоставят енергия, която е далеч по-малка от употребената за производството им.

И накрая – не забравяйте да рециклирате опаковките. Запазената подаръчна хартия може да се използва отново, както преди години правеха бабите ни. В повечето български градове вече са разположени контейнери, в които може да се изхвърли почистено стъкло, метал, хартия и пластмаса.

WWF ви пожелава Весела Коледа и вдъхновяваща Нова година!
If global warming is not stopped, snowy winters may become a thing of the past.
© WWF / Chris Martin Bahr Enlarge