WWF започва кампания за българските защитени територииPosted on 29 September 2006
Strandzha Nature Park is under pressure from tourism developments as well as illegal logging.
© Ogilvy & Mather Sofia

Националните и природните паркове, резерватите и защитените местности съхраняват най-редките и ценни животински и растителни видове и най-красивите естествени пейзажи. Те обаче представляват едва 5 % от територията на България. Други европейски държави, които не могат да се похвалят с толкова богата и разнообразна природа, опазват поне два-три пъти повече.

Всеки ден части от това уникално богатство се изгубват безвъзвратно. В Природен парк Странджа се строи ваканционно селище в нарушение на няколко закона. Държавната земя в защитена местност Камчийски пясъци е незаконно приватизирана и се планира застрояването й. Общинска земя на територията на Природен парк Витоша е неправомерно продадена на частни инвеститори. Национален парк Рила е заплашен от изсичане на вековни гори, за да се изградят ски съоръжения. В Национален парк Пирин вече са изградени ски писти, в пъти по-широки от разрешеното.

Международната природозащитна организация WWF обединява усилията си и с други природозащитни организации. Целта е всички институции, отговорни за опазването на околната среда, да положат усилия, за да спрат посегателствата над защитената българска природа. Всички подробностите могат да бъдат прочетени на страницата в интернет www.panda.org/bulgaria. Там всеки може да се подпише под петиция до институциите, сред които Народното събрание, Министерския съвет, Главния прокурор и Висшия съдебен съвет. До тях се изпраща автоматично електронна поща с текста на петицията и имената на подкрепилите я.

Кампанията, разработена pro bono от рекламната агенция Ogilvy&Mather Sofia, е подкрепена безвъзмездно от над 45 български медии – вестници, списания, радио и телевизионни станции, агенции за външна реклама, интернет портали.

Strandzha Nature Park is under pressure from tourism developments as well as illegal logging.
© Ogilvy & Mather Sofia Enlarge