Какво би искал/а да потърсиш?

Европейците не вярват на газа и ядрената енергия, сочи проучване на WWF

Нагласите в България са сходни, макар и не толкова категорични

Гражданите на Европейския съюз не подкрепят плана на ЕК да класифицира газовата и ядрената енергия като устойчиви инвестиции. Ново проучване показа, че едва 29% от европейците са на мнение, че ЕС трябва да етикетира ядрената енергия като екологично устойчива и да бъде включена в Таксономията на ЕС. Що се отнася до изкопаемия газ, само 35% от населението на ЕС смята, че този енергиен източник трябва да получи „зелен етикет“.
 
Изследването е проведено от компанията за пазарни проучвания Savanta ComRes по поръчка на природозащитната организация WWF. То обхваща 8125 граждани от осем европейски държави, включително България, Румъния, Германия, Франция, Италия, Испания, Полша и Нидерландия. Проучването показва по недвусмислен начин, че голямата част от европейците не възприемат изкопаемия газ и ядрената енергия като източници на „зелена“ енергия. Този резултат е в ярък контраст със слънчевата и вятърната енергия, която се ползва с подкрепата на съответно 92% и 88% от анкетираните.
 
„Видно е, че няма обществена подкрепа за плана на Европейската комисия да включи изкопаемия газ и ядреното гориво в Таксономията на ЕС. Това, което гражданите масово подкрепят като „зелени“ и устойчиви технологии, са слънчевата енергия и вятъра, а не мръсните и остарели горива. Затова ние призоваваме евродепутатите да се вслушат в гласа на своите избиратели и да блокират това предложение“, заяви Себастиен Годино, старши икономист в офиса на WWF за европейски политики.
 
Проучването показа също така, че войната в Украйна е повлияла на мненията на гражданите относно енергийния преход. Според данните, 60% от анкетираните вярват, че в този контекст Европейският съюз трябва да ускори плановете си за намаляване зависимостта от изкопаеми горива.
 
Какво показват данните за България?
 
Макар и не толкова категорично като в западноевропейските държави, българите също смятат, че изкопаемият газ и ядрената енергия нямат място в списъка с устойчивите енергийни източници. 42% от нашите сънародници подкрепят газа, а едва 31% – ядрената енергетика. В същото време 87% от анкетираните у нас възприемат вятърната енергия като екологично чиста, докато 92% дават подкрепата си за енергията, идваща от Слънцето.
 
„Парадоксът в България е, че нашите домакинства не зависят в толкова голяма степен директно от газ за отопление в сравнение с други държави от ЕС. Въпреки това все още битува известен страх, че този енергиен източник е незаменим. Ядрената енергия пък отдавна се лансира публично като най-надеждната енергия на бъдещето. А в момента виждаме точно обратното – у нас има непланирани спирания на блокове на АЕЦ, докато бойните действия и рисковете от радиационни инциденти в Украйна продължават да изправят европейските държави на нокти. Това вече става очевидно за гражданите и те започват да разбират по-ясно ползите от децентрализирания модел на възобновяемите енергийни източници, който предлага възможности те сами да произвеждат евтина енергия“, коментира Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия“ във WWF България.
 
През първата седмица на юли Европейският парламент ще гласува как да изглежда новата Таксономия на горивата в ЕС – или ще класифицира ядрената енергия и изкопаемия газ като „зелени“ технологии, или ще блокира предложението на Европейската комисия. Ако евродепутатите не успеят да отхвърлят новия закон за Таксономията, той ще премине директно в законодателството на ЕС. Природозащитната организация WWF, наред с много други организации, компании и институции, се опасява, че това би могло да отклони милиарди евро от възобновяемите енергийни източници в посока към замърсяващи природата изкопаеми горива и скъпа ядрена енергия.
© WWF
Гражданите на ЕС казаха НЕ на газа и ядрената енергия