Какво би искал/а да потърсиш?

Бракониери застреляха мечката Симона

WWF призовава властите да потърсят отговорност от извършителя

С огромно съжаление се налага да съобщим, че мечката Симона, която обитаваше района над село Могилица, е намерена убита от бракониери. Ние от WWF разбираме гнева на хората, чиито домашни животни и имущество са пострадали, но се обявяваме твърдо против всякакви форми на саморазправа. Убийство на мечка без издадено разрешително за отстрел е нарушение на закона и е редно съответните власти да се активизират, а извършителите да понесат предвиденото наказание. Напомняме, че кафявата мечка е защитен вид, включен като приоритетен в Червената книга на Република България и незаконното ѝ убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс.

В продължение на четири години идентифицираната като „проблемна“ мечка Симона перманентно е нанасяла щети върху имуществото на местните хора. Въпреки това конкретни превантивни действия почти не са били предприемани. В стремежа си да избегне ескалиране на ситуацията, това лято WWF се ангажира със случая.

След сериозна и продължителна подготовка на 10-и септември екип на WWF успя да залови Симона и да я релокира на предварително посочено от горските служители място. Стремежът ни към хуманно развитие на случая съвпадаше и с желанието на местните жители да не се отнема живота на мечката.

За улавянето и преместването на индивиди от вида трябва да бъде издадено специално разрешително. Документът, който нашите експерти получиха, даваше право Симона да бъда релокирана в рамките на същата планина – Родопите. Мечките обаче обитават огромни индивидуални територии и са способни да изминат стотици километри за кратко време. По тази причина нашият екип разчиташе основно на фактора „стрес“. Надявахме се, че уплахата от преместването ще бъде достатъчна, за да откаже Симона да доближава населени места в бъдеще

За съжаление обаче, няколко дни след преместването данните от GPS-нашийника, поставен на врата ѝ по време на спасителната акция, показаха, че тя се е върнала в района на село Могилица и е продължила да напада домашни животни, създавайки сериозни притеснения у местните хора за сигурността и имуществото им. Това показва, че навиците ѝ са били дълбоко вкоренени и тя е загубила страх от човека. Именно този тип мечки специалистите определят като „проблемни“.

Друг неблагоприятен фактор, предопределил поведението ѝ, е, че навлизаме в есенния сезон – времето, когато мечките се хранят интензивно, за да натрупат достатъчно мастна тъкан за зимния период на хибернация. Освен това тази година хранителните запаси, които могат да бъдат открити в гората, не са пълноценни: лятото беше сухо, а реколтата от буков жълъд – оскъдна. Тези фактори на естествената среда, съчетани с факта, че Симона години наред не е била прогонвана от селото, са довели до честите посегателства на мечката над имуществото на местните хора през последните седмици.

WWF е  природозащитна организация, работеща за опазване на дивите животни. Ние вярваме, че животът на всеки индивид, особено от застрашен вид, е важен и за спасяването му трябва да бъдат положени максимални усилия. Именно заради това проведохме и операцията по преместване на мечката – опит, приложен за първи път в подобна ситуация у нас.

Положихме всички възможни грижи за Симона и защото тя беше майка на две мечета. С тегло от около 30-40 кг. те се определят като едри за възрастта си и по експертни оценки имат шансове да оцелеят самостоятелно. След незаконния отстрел на Симона WWF се ангажира да помогне за прилагането на ограничено подхранване в обитавания от малките мечета район, което да допринесе за тяхното оцеляване. Но ако продължат да се появяват в населеното място и без майка си, може да се наложи да бъдат прогонени, за да се избегнат нови прояви на бракониерство.

Ние от WWF вярваме, че хармоничното съжителство между хората и мечките е възможно. За да бъде постигнато обаче, от решаващо значение е своевременната реакция още при първата поява на мечка в населено място, а именно прогонване на животното и обезопасяване на застрашеното имущество. Също много важно е да няма отпадъци или хранилки за дивеч в близост до населените места. Ако такива мерки не бъдат предприети, съществува риск мечката да изгуби страха си от човека и да придобие „лоши навици”, от които вече е много трудно да бъде отучена. 

Воден от тази идея, през последните месеци Спасителният мечешки отряд на WWF се отзова на множество сигнали и инсталира електропастири на седем места в Западни Родопи и Стара планина (в района на селата Кръвеник, Априлци, Мечковица, Христо Даново) като по този начин успя да спомогне за предотвратяването на по-сериозни проблеми, включително и свързани с бракониерство. Планираме през следващите години да разширим дейността си в посока превенция на конфликта човек-мечка. 
© WWF
Мечката Симона, която обитаваше района на родопското село Могилица, беше намерена убита в гориста местност