Заради Коронавируса Китай забрани консумацията и търговията с диви животниPosted on 27 February 2020
WWF приветства решението на Китай във връзка с разпространението на Коронавирус
© WWF
WWF е дълбоко натъжен от загубата на човешки животи в резултат от разпространението на Коронавирус. Нашите мисли са със семействата, които са загубили близки или се грижат за болни хора.

WWF приветства решението, взето от върховния законодателен орган на Китай – Общокитайското събрание на народните представители да забрани консумацията на диви животни и да вземе мерки срещу търговията с такива, за да защити живота и здравето на хората. Вярваме, че това е навременна, необходима и критична стъпка, която ще доведе до преразглеждането на действащия Закон за защита на дивите животни. Тази мярка би била от голямо значение за насърчаване на хармонията между хората и природата.

Появата и разпространението на Коронавируса, както и на зарази от вида на SARS и MERS, в най-новата история, подчертават необходимостта от спешни действия за повишаване  осведомеността за потенциалните заплахи за човешкото здраве, породени от незаконната и нерегулирана търговия с диви животни.

На 26-и януари 2020 г. китайското правителство обяви общонационално спиране на консумацията и търговията с диви животни. Ние оценяваме действията, предприети от китайските правоприлагащи органи през последните седмици, с цел да затворят пазарите за диви животни, както и усилията им през последните години да се справят с незаконната търговия с тях. Докато затварянето на пазарите може да има голямо въздействие, то само забраните няма да спрат незаконната търговия, ако търсенето на диви животни продължава. Тази криза в общественото здравеопазване трябва да послужи като събуждане и осъзнаване на проблема с неустойчивото използване на застрашени животински видове и части от тях за консумация, съставки на традиционната медицина или като екзотични домашни любимци.

WWF насърчава китайските законодатели да продължат с усилията си и да преразгледат действащия Закон за защита на дивите животни, а ние ще допринесем за този процес, като предоставяме нашите предложения.

„Нито една култура или традиция не може да оправдае изчезването на цял животински вид“, коментира Джоу Фей, ръководител на WWF Китай. „Защитата на дивите популации от застрашени видове, поради тяхното екологично значение, трябва да има предимство пред тяхната експлоатация за храна или медикаменти. Тяхната стойност като неразривна част от екосистемата е много по-голяма от стойността на тяхното месо, бивни, кости, рога или люспи.
WWF приветства решението на Китай във връзка с разпространението на Коронавирус
© WWF Enlarge