Какво би искал/а да потърсиш?

WWF връчи петицията за опазване на горите в България на премиера Бойко Борисов

Тя съдържа подписите на 60 хиляди души

Международната природозащитна организация WWF връчи на министър председателя Бойко Борисов 60 хиляди подписа от националната петиция за опазването на горите в България. Това стана по време на среща на премиера с представители на коалицията „За да остане природа в България”, сред чиито основатели е и WWF. Причина за срещата бяха замените на гори по Черноморието и планинските курорти, с които държавата е оказала нерегламентирана помощ на определени фирми и лица. Природозащитниците връчиха на премиера Борисов ВиК кранче като символ да бъдат спрени течовете на държавни активи.

Премиерът заяви, че предложенията в петицията на WWF за горите ще бъдат разгледани от екипа на министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов. Събирането на подписите продължава в интернет страницата на WWF. Предстои през пролетта те да бъдат внесени и при председателя на Народното събрания Цецка Цачева.

Кампанията на WWF за горите започна в средата на миналия октомври и настоява за промени в Закона за горите, които да ограничат корупцията и незаконните сечи, за сертифицане на горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави, за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.

Кампанията има за цел да промени нагласите, че гората е само източник на дървесина, след като тя опазва водата, която пием, пречиства въздуха, спира ерозията и свлачищата, дава убежище на 43 световно застрашени вида растения и животни, ограничава промените в климата и е място за отдих и почивка.