Какво би искал/а да потърсиш?

ДНСК подвел премиера Бойко Борисов да открие висящия в съда незаконен лифт в курорта Бодрост/Картала в Рила

ДНСК поддържа и незаконните комплекс "Златна перла" и лифт край Седемте рилски езера

Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” (сред чиито основатели е и WWF) получи писмо от Върховна административна прокуратура, от което става ясно, че началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Симидчиев е подвел министър-председателя Бойко Борисов да открие тържествено незаконния лифт в курорта Бодрост/Картала в Рила. На същия лифт през 2007 г. заседна тогавашният министър-председател Сергей Станишев.

От писмото на прокуратурата става ясно, че началникът на ДНСК е издал разрешението за ползване на кабинковия лифт, въпреки че Окръжна прокуратура Благоевград е завела съдебно дело срещу РДНСК-Благоеград с искане разрешителните за строеж на лифта да бъдат обявени за нищожни поради липсата на оценка за въздействие върху околната среда

За началника на ДНСК не представлява пречка и течащата в момента прокурорска проверка за използването на фалшифицирани документи при издаване на разрешителните за строеж на лифта. Това е на път да влоши отношенията на България с Европейската комисия, тъй като незаконният лифт е обект и на европейска наказателна процедура, свързана с екологични нарушения в Рила.

Коалицията «За да остане природа в България» не се изненадва от действията на началника на ДНСК, тъй като той отдавна защитава незаконните строежи в защитени територии, одобрени без оценки за въздействието върху околната среда.

Емблематична е съдебната битка между прокуратурата и ДНСК за незаконния строеж на ваканционния комплекс «Златна перла» в Природен парк Странджа. Втора година граждански организации водят съдебни битки и за незаконния лифт до Седемте рилски езера в Национален парк Рила, пуснат в експлоатация от ДНСК през април 2009 г.

Коалицията «За да остане природа в България» изиска от Главна прокуратура да извърши проверка за конфликт на интереси в ръководството на ДНСК, свързан с одобряването на явно незаконни лифтове и ваканционни комплекси в българските защитени територии.