Какво би искал/а да потърсиш?

България се включва отново в „Часът на Земята” на WWF

На 27 март (събота) в 20.30 ч се присъединете към стотици милиони хора в цял свят

София – България се включва за втори път официално в „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF. На 27 март (събота) от 20.30 ч. стотици милиони хора в цял свят ще угасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата.

Някои от най-познатите световни символи на надеждата, мира, човешките достижения и природните чудеса ще потънат в тъмнина като ясно послание за общи усилия пред един от най-големите световни проблеми.

София е първият български град, който потвърди участието си в „Часът на Земята” на WWF, като се очаква към него да се присъединят и други.

Четири от петте най-високи сгради в света ще угаснат на 27 март 2010 г. - извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Си Ен Тауър в Торонто, Тайпей 101 в Тайпе и Уилис (Сиърс) Тауър в Чикаго.

Към тях ще се присъединят планината Тейбъл Маунтин над Кейп Таун в Южна Африка, кралският дворец в Банкок, Тайланд, мостът Голдън Гейт в Сан Франциско, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и националният паметник Маунт Ръшмор в САЩ. В Хирошима, Япония, ще се включи и Паметникът на мира. В Лондон ще притъмнее виенското колело „Ландън Ай”, както и рекламата на „Кока-Кола” на „Пикадили Съркъс”.

„Ниските въглеродни емисии са основно решение на проблема с промените в климата. Действията на градове от цял свят и техните жители са от съществено значение, защото 75% от световните емисии парникови газове се произвеждат именно там”, каза Анди Ридли, един от иницаторите на „Часът на Земята”. „Когато изключат осветлението на най-известните си сгради и паметници за „Часът на Земята”, градовете отразяват настроението на гражданите си като общност да се предприемат действия срещу промените в климата.”

„Часът на Земята” започна в един град – Сидни в Австралия - през 2007 г., а през 2009 г. се включиха 4189 града в 88 държави, включително 42 български населени места. Миналата година угаснаха знакови сгради като Египетските пирамиди, Айфеловата кула, Колизеумът, статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Бъкингамският дворец, Олимпийският стадион в Пекин.

„Часът на Земята” показва, че хората могат да постигнат много повече, когато се обединят”, добавя Анди Ридли.

В средата на месец март ще бъдат обявени и съпътстващите събития на „Часът на Земята”, както и официалните лица на инициативата в България.