Какво би искал/а да потърсиш?

Дават на прокуратурата незаконните ски просеки край Паничище и Седемте рилски езера

Природозащитници готови да помагат в залесяването на изсечените места

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) са се обърнали към прокуратурата да открие извършителите на незаконните сечи в района на Паничище и Седемте рилски езера, става ясно в писмо, изпратено до коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

Сечите бяха извършени недалеч от незаконния лифт от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера”. Те са имали за цел да продължат незаконно изсечената просека за ски писта на територията на Национален парк Рила, уточняват природозащитниците.

Лифтът е част от планираната, но неодобрена ски зона „Паничище – Езерата – връх Кабул”, която смята да навлезе в Национален парк Рила. Строителството на нови писти и съоръжения в националните паркове е забранено от закона.

Става ясно още, че МОСВ е отхвърлило част от лесоустройствения план на горското стопанство в Дупница, на чиято територия е Паничище. Отхвърлена е тази част от плана, която допуска изграждането на няколко „противопожарни просеки”, които по форма и разположение съвпадат с планираните от инвеститора ски писти. Те се намират недалеч от лифта от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера”.

Коалицията „За да остане природа в България” настоява Министерство на околната среда и водите и Изпълнителна агенция по горите да предприемат мерки за възстановяване на гората в незаконните сечища. Природозащитниците са готови да участват в залесяването на изсечените места.

Европейската комисия започна наказателни процедури срещу България заради неспазване на европейското природозащитно законодателство и заплахата от нови ски зони в Рила.