Какво би искал/а да потърсиш?

Копенхаген: доброжелателно, но недостатъчно споразумение

Срещата на върха за климата в Копенхаген беше на ръба на провала и резултатът от нея е твърде недостатъчен, за да се справим с опасните промени в климата

Копенхаген, Дания – Организираната от Обединените нации среща на върха за климата в Копенхаген беше близо до пълен провал и резултатът от нея е твърде недостатъчен, за да се справим с опасните промени в климата, според WWF.

“Копенхаген беше на ръба на провала заради липсата на лидерство и амбиция”, каза Ким Карстенсен, лидер на Глобалната инициатива за климата на WWF.

“Доброжелателните, но неубедителни призиви да запазим планетата от опасните промени в климата просто не са това, от което имаме нужда, за да се справим с криза, която можем да преодолеем само с пълното единодействие между богати и бедни нации”.

Политиците по света изглеждат единодушни, че не бива да позволяваме температурите да се покачат с повече от 2C, но това е така само на теория. Това, което същите тези политици предложиха, би довело до покачване на температурите с 3С или повече, показват изчисленията на WWF.

“Милиони животи, стотици милиарди долари и прекалено много пропиляни възможности – това е разликата между реториката и действителността, когато става дума за промените в климата”.

Сега вниманието ще бъде върху продължението на преговорите, които ще трябва да попълнят множество детайли в иначе неясното споразумение. WWF направи анализ на срещата в Копенхаген по 10 критерия, като заключението е, че не е изпълнено нито едно условие от необходимите, за да бъде ограничено затоплянето до 2C. Някои от условията са частично изпълнени.

“След две години работа това, което имаме, е един недостатъчен текст с неясно съдържание. Като се изключи напредъкът в американското законодателство и наченките на прилив на финансови средства, нито една политическа пречка към ефективно климатично споразумение не беше премахната.”

“Разочаровани сме, но работата ни продължава”, каза Ким Карстенсен. „Гражданското общество беше почти изцяло изключено от последния стадий на преговорите и това беше почувствано в заключителните дни на срещата. Но можем да уверим света, че WWF и други елементи на гражданското общество ще продължат да бъдат ангажирани във всяка следваща стъпка от преговорите”.