Духовници от няколко вероизповедания ще се молят за запазването на Природен парк СтранджаPosted on 18 May 2007
Незаконното построеният комплекс
Незаконното построеният комплекс "Златна перла" в Природен парк Странджа е обект на наказателна процедура на Европейската комисия
© Konstantin Ivanov
София – Коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” припомня, че на 21 май, понеделник, от 14 часа Върховният административен съд заседава по делото, с което Община Царево обжалва заповедта за обявяване на Природен парк Странджа от 1995 г. заради неясни граници. Евентуално решение на съда може да ликвидира най-голямата защитена природна територия в страната.

По този повод представители на няколко вероизповедания ще се молят за запазването на Природния парк Странджа в неделя и понеделник. Във вечерната служба в неделя, 20 май, в католическия и в арменския храмове в центъра на София ще бъде споменат природния парк. Очаква се потвърждение от духовни представители на мюсюлманската и еврейската общност. В храма «Света Неделя», недалеч от Върховния административен съд, от 11 часа в деня на делото, понеделник, 21 май, ще има празнична литургия за живот и здраве на Природен парк Странджа.

В понеделник през целия ден на площад «Света Неделя» ще има природозащитници, представители на Дирекцията на Природен парк Странджа, както и граждани, които искат защитената територия да бъде запазена. Хора от Бургаски регион инициираха интернет подписка за защита на природния парк. Подписите са вече 5 хиляди.

Върховният административен съд даде ход на делото през март 2007. През есента на 2006 г. ВАС обяви за незаконно строителството на вилно селище „Златна перла” край село Варвара. Сега нарушителите на закона – „Краш 2000” ООД и Община Царево - се опитват да отменят заповедта за обявяване на Природен парк Странджа. Ако успеят да заличат тази най-голяма защитена природна територия в България, те ще улеснят узаконяването на «Златна перла». Отмяната на заповедта за обявяване на Природен парк Странджа ще освободи и процедурите по продажби и замени на 20 000 декара общински имоти в границите на природния парк.

Тактиката, която използват Община Царево и „Краш 2000” ООД, е аналогична на това, доказан от съда убиец след това да обжалва в съда акта за раждане на убития, за да докаже, че той не е съществувал.

Припомняме, че журналисти от в. „Политика“ бяха заплашвани, а броевете на вестника с разследването за незаконния комплекс «Златна перла» бяха нарочно изкупени в целия Бургаски регион.

Настоящото дело е пореден опит за разрушаване на системата от защитени природни територии в България. Тези действия започнаха през 2006 г., когато ВАС отмени заповедта от 1980 г. за обявяване на Защитена местност Камчийски пясъци. Това стана по искане на друг инвеститор, заменил земеделски земи срещу дюни в община Долен Чифлик на брега на Черно море.
Незаконното построеният комплекс
Незаконното построеният комплекс "Златна перла" в Природен парк Странджа е обект на наказателна процедура на Европейската комисия
© Konstantin Ivanov Enlarge