Какво би искал/а да потърсиш?

Трите спасени мечета се завърнаха у дома

След рехабилитация в специализиран център в Гърция Никола, Мишо и Анета отново са в дивата природа

Природозащитната организация WWF, съвместно с Министерството на околната среда и водите (МОСВ), фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и Арктурус (ARCTUROS) – Гърция,  даде шанс за нов живот на три осиротели мечета. В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и, в крайна сметка, върнати обратно в природата. Експертите са единодушни, че на тази възраст те са изключително уязвими и без адекватна човешка намеса не са били в състояние да оцелеят.

„Когато едно мече остане без майка, то няма от кого да усвои необходимите за живот умения. Няма откъде да научи как да си набавя храна, как да се защитава, да се крие, да различава опасностите и да се катери по дърветата. Престоят му в рехабилитационен център, където да се научи да бъде истинска мечка в спокойна среда, незастрашена от хората, е неговият единствен шанс за оцеляване. Така, освен че опазваме неговия живот, работим и за превенция на евентуални бъдещи конфликти с потенциални щети“, разказва консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ и член на Спасителния мечешки отряд на WWF.


Снимка: Велико Балабанов/ WWF

Трите мечета бяха пуснати отново на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки, на територията на Национален парк „Рила“. Те бяха транспортирани до там, настанени в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва след като от Центъра за рехабилитация Арктурус прецениха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове.

Освобождаването на мечетата се състоя при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите. Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от WWF и НП „Рила“.  
 

Историята на трите мечета започна миналата година...


През юли Спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ се проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, само и уплашено, мечето, получило името Никола, бе намерило убежище на дърво в двора на имот в село Костенец. След внимателно планиране на операцията то бе свалено на земята в прегръдките на един от членовете на Отряда, който се покатери на дървото, за да прихване изтощеното от глада и жегата мече.

През октомври в разстояние от няколко седмици Отрядът спаси две мечета-сирачета, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От местната ловна дружинка и местната администрация сигнализираха Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - София, откъдето се обърнаха за съдействие към WWF. Членовете на Отряда реагираха мигновено, като поставиха специализирани капани за улов, както и фотокапани за постоянно наблюдение. Така малката Анета и братчето ѝ Мишо получиха още един шанс за живот. Те прекараха известно време в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, управляван съвместно от ЧЕТИРИ ЛАПИ и фондация “Бриджит Бардо”, единственото защитено място в България, което осигурява шанс за нов живот на спасени мечки. След това бяха транспортирани до специализирания център за рехабилитация „Арктурус“.


Снимка: Велико Балабанов/ WWF

„Нашата грижа не приключва с освобождаването на мечетата. Имаме готовност за редовни посещения на терен, за поставяне и проверка на фотокапани за наблюдение, както и за повторното им залавяне при нужда. Мечетата носят специални GPS нашийници с помощта на които можем да проследяваме движението им. Но ще се намесваме само в краен случай – ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение“, допълва Дуцов.

Природозащитната организация WWF следва научно-базирана програма, която цели предотвратяването на потенциални конфликти между мечки и хора. Водеща роля тук играе Спасителният отряд на WWF, съставен от опитни експерти, който се отзовава на сигнали на граждани, монтира електропастири около засегнати имоти и консултира местните хора как да се предпазят от нежелана среща с мечка. WWF приветства всеки, който би искал да помогне на Отряда в неговата мисия. Повече информация вижте на www.wwf.bg.


Снимка: Христо Владев/ Четири лапи

От 2019 г. насам това е третата операция по освобождаване на мечета в техния естествен хабитат, която се провежда в България, и втората с участието на WWF.  Хуба, Вихър и Горан, които бяха намерени сами в Родопите и прекараха близо година на възстановяване в центъра „Арктурус“, бяха върнати обратно в дивата природа през пролетта на 2022 г. в съвместна акция на WWF, Министерство на околната среда и водите и ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

За успешното провеждане на трите досегашни акции през 2019, 2022 и 2024 г. принос имат експерти от структурите на МОСВ –  Националните паркове „Централен Балкан“ и „Рила“, РИОСВ – Смолян и София, специалисти от ПП „Витоша“, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и СДП „Балкани“.
 
© Veliko Balabanov, WWF
След месеци на рехабилитация в специализиран център в Гърция, Никола, Мишо и Анета отнова с в дивата природа