© WWF

Бъдещето започва днесДействията ни днес ще определят нашето бъдеще. Нека положим усилия сега, за да може в утрешния ден хората да живеят в хармония с природата.

http://earthhour.org/climateaction
#ChangeClimateChange

Часът на Земята 2017

Тази година Часът на Земята ще обиколи света за десети път. На 25 март милиони хора в над 170 държави по света ще загасят светлините от 20,30 до 21,30 ч., за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеси, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу климатичните промени.

В София, както винаги, пандата ще посрещне Часа с приятели пред Народния театър. На много други места в страната общини и клубове организират светлинни шествия, игри, концерти.
 
През 2017 г. изменението на климата отдавна е факт. Въпросът е как може да се справим с него. Докато Западна Европа повече от десетилетие полага услия да се откъсне от изкопаемите фосилни горива и енергийната зависимост, то страните от източната част на континента, включително и България, изостават значително.

Въпреки неблагоприятната ситуация, от WWF смятаме, че България има всички шансове да навакса изоставането и значително да намали въглеродните емисии от енергийната си система.

Часът на Земята или Денят за размисъл за планетата

Милиони хора по целия свят ще изгасят символично осветлението за един час в 20:30 ч. на 25 март. Най-голямата световна инициатива на WWF се провежда за десета поредна година, а в България съвпада с деня за размисъл преди парламентарните избори.

„Загаси светлините, отвори очи за планетата!“ е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята. Съвпадането с Деня за размисъл е случайно, но е добър повод да поговорим за изборите, които правим и които не се случват веднъж на четири години, а са ежедневни.

Избори, с които определяме не само своето, но и бъдещето на хората около нас, както и на идващите след нас. Изборът не е дали да използваме, или не съвременните технически постижения, а дали да ги използваме разумно или по начин, увреждащ планетата. Час на тъмно в никакъв случай не означава, че призоваваме хората да изоставят електричеството и да се завърнат към свещите в ежедневието си, казва Георги Стефанов, ръководител на отдел „Климат и Зелена икономика“ във WWF. По-скоро се опитваме да предоставим необходимата информация, за да може да бъде направен информиран избор.

Ако човек знае например, че върховото потребление на електроенергия е във вечерните часове, може по-добре да планира деня си, така че не само да спести пари, но и да помогне за по-чиста околна среда.

Ето няколко прости правила, които всеки от нас може да спазва:

- Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток;
- Използвайте функциите за пестене на енергия на съвременните електроуреди; - - - Повечето перални и миялни машини вече имат функция „отложено изпълнение“, което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато тарифите са значително по-ниски;
- Не поддържайте стайна температура, твърде различна от тази навън. Много хора имат навика през зимата да затоплят до 25–28 градуса вкъщи, а през лятото да настройват климатика на 15–18 градуса. Освен че е скъпо и вредно за природата, подобна разлика никак не е здравословна;
- Използвайте онова, от което наистина имате нужда. Старайте се да ограничите употребата на опаковки. Наистина ли държите например бананите да са в найлонова торбичка, която изхвърляте веднага? Производството на опаковки изисква ресурси, а пластмасата остава на Земята дълго след нас;
- Говорете на тази тема с роднините и приятелите си. Ценно е да споделите онова, което знаете, а бихте могли да научите полезни неща и от тях.

Важно да ограничим потреблението си най-вече във върховите часове, тъй като това би имало най-голямо влияние върху системата. В България най-голяма част от енергийния микс се покрива от остарели топлоелектрически централи и АЕЦ Козлодуй. Тези блоковете на ТЕЦ и АЕЦ не могат просто да бъдат пускани, когато има нужда от ток, те работят целодневно. Целта е да има достатъчно ток в моментите, когато потреблението е най-голямо и това дава основание на правителството да не затваря крайно замърсяващите ТЕЦ-ове с много ниска ефективност, които не са модернизирани, въпреки категоричните правила на Европейския съюз. Върховото потребление се покрива и от големите държавни водноелектрически централи, а рязкото изпускане на големи обеми от язовирите причинява приливни вълни, които имат редица въздействия върху околната среда. Хидравличният шок може да бъде изключително вреден за живота в реката и за естествения ѝ отток.

Грижата за планетата е работа на всеки от нас и не изисква да правим огромни жертви. Дори и малки стъпки могат да имат голям ефект и нека на 25 март поставим началото, призовават от WWF.

Как да се включим в Часа на Земята през 2017 г.

1. Да изключим осветлението у дома между 20:30 ч. и 21:30 ч. По този начин ще намалим потребелението на ел. енергия в най-натоварения период на деня и не само ще спестим пари, но и ще помогнем за по-чиста околна среда.


 
2. Да дарим профила си в в социалните мрежи, като се регистрираме на http://www.changeclimatechange.org/en_BG/. Така ще ни помогнете да покажем на колкото се може повече хора как заедно можем да се справим с климатичните промени. (Ако сте администратор на страница, може да регистрирате и нея.)

3. Да кажем на всичките си приятели, че подкрепяме Часа на Земята като добавим рамка със светлина на профилната си снимка във Facebook.  

 

4. Да се включим в събитието за Часа на Земята пред Народен театър „Иван Вазов“ в София. Там, от 20,30 до 21,30 ч., заедно ще проследим изгасването на фасадите на емблематични софийски сгради, ще се забавляваме в ателие за рисуване със светлина и ще се наслаждаваме на традиционното огнено шоу.
 


5. Да се качим до Черни връх на челници по точно определен маршрутПрисъствието ни в планината вечерта ще е израз на нашата загриженост за чувствителната природа на вискоите планини, която също търпи негативно влияние от климатичните промени.