8 юни 2013 г. - Национален ден на природните паркове 2013Не създавай нови видове

 
За последните шест години в кампанията са се включили близо 13 000 доброволци, които са събрали над 60 т. отпадъци
Шестото поредно издание на съвместната инициатива на международната природозащитна организация WWF и GLOBUL Национален ден на природните паркове ще се проведе на 8 юни (събота), 2013 г.

В рамките на инициативата от 2007 г. досега всяка година доброволци почистват и освежават инфраструктурата на единадесетте природни парка в страната, които са Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка, Сините камъни, Персина и Беласица.

Природните паркове са най-посещаваната и съответно най-уязвимата природа на България. Всяка година те регистрират 10 млн. посещения, които оставят своя отпечатък.

Това налага ежегодното почистване и ремонт на инфраструктурата. За последните шест години в кампанията са се включили близо 13 000 доброволци, които са събрали над 60 тона отпадъци.

В рамките на инициативата са изградени 12 моста по пътеките в природните паркове и са поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за правилно поведение в планината. През изминалата година в 11-те природни парка бяха изградени и нови кътове за отдих.

Традиционно кампанията се подкрепя от изтъкнати личности от света на изкуството, културата и медиите, които са символични посланици на природните паркове. Тази година те са 25:

Симеон Колев от БГ Радио, водещите на новините на Нова телевизия Галина Щърбева, Богомил Грозев и Невена Василева, водещият Димитър Павлов, музикантът Ваня Щерева, Венелин Петков, водещ на новините на bTV и актьорът Филип Аврамов ще бъдат посланици на природен парк Витоша. На 8 юни те ще се включат в почистването на планината на един от четирите сборни пункта: Дендрариума, Златните мостове, Офелийте и Железница.

Писателят Калин Терзийски и композиторът Станислав Лобошки ще посетят природен парк Беласица.

Посланик на Сините камъни е актрисата Николина Янчева, а на Рилски манастир - Станислава Цалова от bTV, Александър Поплилов (SEN I) и Пламен Зафиров /ZAFAYAH/ от Roots Rocket.

Посланик на ПП Персина е актьорът Георги Низамов. В почистването на ПП Шуменско плато ще се включат Петър Съмналиев, Явор Захариев, Ивайло Чалъков и Стефан Попов от Gravity Co. и общественият посредник Иван Капралов.

Фотографът Александър Иванов ще се присъедини към почистването на природен парк Българка, а журналистът и водещ Георги Тошев на 8 юни ще бъде в ПП Златни пясъци. Музикантите Дани Милев и Криста са посланици на ПП Врачански Балкан. Певицата Тони Димитрова отново е посланик на ПП Странджа, а музикантът Валди Тотев ще се включи в почистването на ПП Русенски Лом.

На 8 юни всички те ще участват в почистването на природните паркове.

Специален фокус тази година ще бъде обърнат върху работата с деца и ученици. Затова преди старта на същинското почистване във всеки един природен парк ще бъде организирана лекция, посветена на знакови растителни и животински видове, които са характерни за него. След това участниците в почистването ще имат възможност да заснемат видовете, които срещнат по време на почистването, а снимките ще бъдат отличени с награди.

Инициативата през годините

© WWF/Konstantin Ivanov © WWF DCP BG archive © WWF DCP BG Archive © WWF DCP BG archive © WWF/Veselina Kavrakova
Първата WWF кампания за чисти природни паркове се случи през октомври 2007 г.

През май 2009 г. WWF организира за втори път Национален ден на природните паркове.

През май 2010 г. WWF направи за трети път Национален ден на природните паркове.

През 2011 г. Националният ден на природните паркове се проведе в събота, 14 май.

През 2012 г. петото издание на Национален ден на природните паркове беше на 9 юни.
  • GLOBUL Green logo 
© GLOBUL Green